Halkbank web
Ekonomi 20.01.2022 07:00

Türkiye'nin En Büyük HORECA Buluşması

Antalya'da ziyarete açılan 32.ANFAŞ Hotel Equipment ve 28.ANFAŞ Food Product Fuarları, Ar-Ge yatırımlarına, yenilikçi ve inovatif markalara ev sahipliği yaptı.
Türkiye'nin En Büyük HORECA Buluşması

ŞAFAK GÜVEN - ANTALYA

Fuarda ilk kez yer alan ‘Vegan Market’ dikkat çekerken; renkli fırınlar, mobil mutfak sistemleri, insansı robot Mini ADA, dumansız ve kokusuz pişirme üniteleri de yoğun ilgi gördü.

18-21 Ocak tarihleri arasında ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 40 bin m2 alanda gerçekleşen 32. ANFAŞ Hotel Equipment - Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ve 28. ANFAŞ Food Product - Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’nda; sektörün ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetler sergilendi ve tanıtıldı. 32. ANFAŞ Hotel Equipment Fuarı’nda endüstriyel mutfak ve çamaşırhane ekipmanları, otel tekstili, mobilya, yatak ve dekorasyon malzemeleri, buklet ve sarf malzeme ekipmanları, aydınlatma ve elektrik malzemeleri, park, bahçe, plaj malzemeleri kategorilerinde ürünler sergilendi.

“FUARA ÖZEL İLK VEGAN MARKET”

ANFAŞ’ın yenilik ve inovasyona açık çalışmaları kapsamında resmi partneri DTFOOD ile gerçekleştirdiği birliktelik doğrultusunda 28.ANFAŞ Food Product Fuarı’nda ilk defa vegan ürünler ‘Vegan, Vejeteryan ve Glutensiz Ürünler Marketi’ fuar ziyaretçileriyle buluştu. DTFOOD’nin, Türk markalarının özellikle Almanya ve Avrupa piyasasında yenilikçi ve sürdürülebilir ürünlerle hak ettiği yerlere ulaşması amacı güden bir kurum olduğunu belirten
DTFOOD Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Vegan Market Türkiye Sorumlusu Yusuf Oğuz Evler, Türkiye'de vegan ürünlere olan talebin birkaç yıldır net bir şekilde arttığına vurgu yaparak fuar kapsamında görücüye çıkan bu yenilikçi konseptleri hakkında şu bilgileri paylaştı: “Vegan pazarı giderek büyüyor, Türkiye üzerinden sadece ulusal pazara değil, yakın ve Orta Doğu'nun farklı ihracat pazarlarına da ulaşabilmek mümkün. Bu fuarlarda çeşitli süt ve et alternatifleri sunulurken, Superfood ürünleri (fonksiyonel gıdalar) de yer almaktadır. Vegan, Vejeteryan ve Glutensiz Ürünler Marketi’mizde fuar ziyaretçileri tüm vegan moda, kozmetik ve gıda ürünleri yelpazesi hakkında deneme, satın alma ve ayrıntılı bilgi alma şansına sahipler.

PANDEMİDE SATIŞLARIMIZ PATLADI

Fırın teknolojileri konusunda sektörünün lider markası olan Konya merkezli Fırınmak’ın yüzde yüz yerli, tasarım tescil belgeli portatif pizza fırını ya da bilinen adıyla renkli fırınları fuarın yoğun ilgi gören inovatif ürünleri arasında yerini aldı. Fırınmak Satış ve Pazarlama Müdürü Berk Atlı, özellikle insanların evlere mecburen kapandığı pandemi döneminde satışlarının patladığını vurguladı. Avrupa’daki emsallerinin aksine yerli üretim olan fırınlarının fiyat avantajına da sahip olduğunun altını çizen Atlı, talepler hakkında şunları söyledi: “Bugün 20 ülkeye ihracat yapan bir firmayız. Yerli üretim gücümüzü fiyat avantajı ile de birleştirdik. Pandemi öncesi üretim yaptığımız tüm fırınlarımızın tamamını ya ihraç ettik ya da iç pazarda tükettik.

BU ŞEFLER MOBİL

Atiker Şirketler Grubu’nun bir markası olan ‘MobilCeff’in farklı amaçlara yönelik olarak tasarladığı karavan tipi mobil mutfaklar özellikle tasarımı ve görünümü ile ANFAŞ fuar katılımcılarından tam not aldı. MobilCeff Proje Sorumlusu Batuhan Çora, bu yenilikçi ürünlerinin çıkış hikayesini, Ar-Ge sürecini ve satış pazarlama stratejilerini şu sözlerle özetledi: “Avrupa’da bu tür araçlar çok yaygın. ‘Biz de üretebiliriz’ düşüncesiyle yola çıktık. 6 yıl önce çok ciddi bir Ar-Ge sürecine girdik. Yüzde 99’u yerli diyebileceğimiz fiber döküm içi paslanmaz çelik olan bu mobil mutfak sistemleri araçlarımızı üretmeyi başardık. Bunu yapan sadece biziz ve gösterilen ilgiden çok memnunuz. İçinde 3 kişi rahatlıkla çalışabilir ve her türlü yemek grubuna dair ürün bu aracımızda rahatlıkla hazırlanabilir.”

FUAR ZİYARETÇİLERİNİN YARDIMINA ROBOT MİNİ ADA KOŞTU

Türkiye’nin Yerli Robotik Markası AKINROBOTICS tarafından üretilen insansı robot Mini ADA; 32.ANFAŞ Hotel Equipment ve 28.ANFAŞ Food Product Fuarlarının en gözde teknolojik ürünü oldu. Adını dünyanın ilk kadın yazılımcısı Ada Lovelace’den alan yapay zekâya sahip insansı robot Mini ADA hizmet sektörünün şimdiden en büyük destekçisi olmuş durumda. 3. İstanbul Havalimanı başta olmak üzere önemli konsept oteller, etkinliklerde karşılama ve insanlara yardımcı olma noktasında çözüm üreten bu robot, tam 4 dil biliyor. Kurumun ürün proje departman yetkilisi Hüseyin Işık, espri yapabilen hatta fıkra anlatabilen Mini ADA’nın hizmet sektöründe yakın zamanda çok önemli bir açığı kapatma adına ciddi bir misyonu dolduracağından emin. Kendi yazılımları ve dış plastik aksamı dahil herşeyiyle öz be öz Türk yapımı olan bu Mini ADA hakkında Işık ayrıca şu önemli ek bilgileri de verdi: “ Robotumuz yakın zamanda havalimanında işe başladı. Her yolcuya hizmet verebilmesi için robotlara Türkçe’nin yanında İngilizce dil desteği verdik. Mini ADA, sisteminde yüklü olan çıkış kapısı, kayıp eşya bürosu, taksi vb. gibi herhangi bir yer veya nokta sorulduğunda anında yön göstererek sesle tarif edebilmekte ve ekranında harita bilgisini göstererek gidilecek noktanın rotasını da çizebilmektedir.

KARDEŞ ELİ FUARA DEĞDİ

Azerbaycan Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı(SMBDA) 6 yetkilisi ve 15 farklı sektördeki firmasının ürünleri ile HORECA Antalya Fuarı’nda yerini aldı. Dost ve kardeş ülke Türkiye’de olmaktan ve böylesi önemli bir fuarda stant açmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten Ajansın Şube Müdürü Emil Mammadov, KOBİ’lerin bütün ülkeler için, ekonomik kalkınmanın önemli aktörlerinden biri olduğunu vurguladı. “Bu amaçla geldiğimiz kardeş ülkemizde ve böylesi bir fuarda olmak çok güzel. Daha 3-4 yıllık bir mazisi olan kurumuz ama yine de burada olacağımız 4 gün boyunca edineceğimiz deneyimlerimizin bize ve ülkemizdeki KOBİ’lere yeni bir ufuk açacağını söyleyebilirim.” dedi.

MANTIYA SAHİP ÇIKAN İZMİRLİ MARKA

İzmir'de kurulan Etibol Mantı, 41 metrekarelik yufka atölyesinde başladığı serüvenine bugün 98 personeli, 2 bin 800 satış noktası, Türkiye’nin her noktasına ulaşan aylık 200 ton satış yapabilen bir tesis haline geldi. Firmanın kurucusu Serkan Duran, Türkiye’nin mantıcısı olma yolunda emin adımlar ile yürüdüklerini belirterek, “Milli değerimiz mantımıza sahip çıktık, geleneksel bir tüketim olan mantıyı pratik tüketim olarak kafe, iş yerleri, zincir marketler ve cateringlere vermekteyiz. Mantı meşakkatli bir yiyecek. Bizim işimiz bu geleneksel yemeği zaman harcamadan pratik bir şekilde sofralara taşımak. Buna ister görülen lüzum ya da mantıyı çok sevdiğimizden diyebilirsiniz.” dedi.