Ekonomi 15.09.2021 07:00 Güncelleme: 15.09.2021 00:32

Türkiye'den dünya yıldızı doğuyor

Markalaşma, küresel ayak iyi ve teknolojiye odaklanacaklarını söyleyen Dalgakıran Grubu İcra Kurulu Başkanı Steven Young, "Bu vizyonun sonucunda 2030'da Dalgakıran Grubu için 1 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Türkiye'den bir dünya yıldızı doğuyor" dedi
Türkiye'den dünya yıldızı doğuyor

İsa ÖZGÜLLER

Dalgakıran Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, 21’inci yüzyılın organizasyon ve iş birliği yüzyılı olduğunu söyledi. Şirketin Vizyon 2030 başlıkta toplantısında konuşan Dalgakıran, organizasyon becerilerini artırmak için çalışmalara hız verdiklerini ifade etti.

İddialı bir marka olacağız

Şirketleri A noktasından B noktasına getiren stratejinin, B’den C’ye getirmediğini vurgulayan Dalgakıran, “O zaman B’den C’ye giden yolda; A’dan B’ye gelirken yaptığınız bazı uygulamaları, düşünceleri bırakmanız, yeni bir yere geçmeniz gerekiyor. A’dan B’ye, B’den C’ye geçtik burada da başarılı olduk; C’den D’ye gelindiğinde ise bunların aşamalarını aktarayım. Birincisi atölye seviyesinde çalışıyorsunuz, ikincisi; artık daha geniş bir kadro ile yurtiçinde güçlü bir firma olma mücadelesi veriyorsunuz. Üçüncüsü de yurt dışında varlığınızı hissettirme aşaması, orada da yine başka kavramlar var; ihracat, ithalatta ihracatta dünyadaki çeşitli firmalarla iş birliği, dünyadaki ülkeleri tanıma ve onlarla yapılan iş birlikleri gibi çok sayıda konu var. Biz, C’den D’ye geldik, geldiğimiz nokta bizim için son noktanın organizasyonu; o da globalde kendi sektörümüzde en iyi birkaç markadan biri haline gelmek” dedi. Türkiye’de kamuya çok yaslanmadan milyar dolar üzerinde ciro için şirketlerin zorlandığına işaret eden Dalgakıran, şöyle devam etti: “Genelde şirketlerimiz 100-200 milyon dolarda, bu bizim sektörümüzde de diğer sektörlere de böyle. Genelde şirketler ihracatta bu noktalarda takılıp kalıyorlar. Çünkü Türkiye şartlarında o noktalara gelmek önemli bir başarı. Sadece o başarıya odaklanırsanız, o başarı ile yetinirseniz onun vasatlığına da düşebilirsiniz. Orandan daha yukarıya gitmek için yapılması gerekeler başka, onlara cesaret etme noktasında da ciddi sıkıntılar oluşabiliyor. Bizim yaptığımız şey bu son grupta dünyada iddialı ve güçlü bir marka ortaya çıkarma sevdası… O noktada da sevgili Steven Young ile birbirimizi yıllardır tanıyoruz. Steven Young’a teklifte bulunduğum zaman önceden şöyle düşürdüm; bu kadar büyük bir şirketi yöneten birisi çok örneği de yok, böyle birisi maceralı bir alana atılır mı? Bana da zaten o maceraya atılacak insanlar lazım. Steven Young da zaten çok düşünmedi, on dakikada bu konuda anlaştık.” Dünyanın olmadığı kadar büyük bir değişim içerisinde olduğunu söyleyen Dalgakıran Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Steven Young ise; teknolojik değişim, iş modelleri ve iş yapış şekillerindeki değişimle birlikte sermayenin de yön değiştirdiğini anlattı. Teknolojilerin çok daha hızlı gelişmeye başladığını belirten Young, “2000 yılındaki Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin yüzde 52’si artık yok. Türkiye’ye gelelim 2000 yılındaki İSO 1000 Listesindeki şirketlerin de yüzde 41’i artık yok. Bunları kabul etmemiz lazım. Hızlı ve yıkıcı bir değişim var. Bu oyunun arakasında kalma gibi bir lüksümüz yok” dedi. Şirket vizyonlarını, üç temel unsura yerleştirdiklerini ifade eden Young, şöyle devam etti:

Çift haneli büyüyeceğiz

“Markalaşma, küresel ayak izimiz ve teknoloji… Bu üçü de tamamlayacak ekosistemimizde operasyonel mükemmellik, Dalgakıran olarak bir akdemi vakfı ve dünya şirketleri ile stratejik ortaklılıklar veya satın almalar... Bu vizyonun sonucunda 2030’da Dalgakıran Grubu için 1 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Türkiye’den bir dünya yıldızı doğuyor. Geçen sene pandeminin zorluklarına rağmen şirket Euro bazına çift haneli büyüme elde etti ve 100 milyon Euroyu yakaladı. Biz bu sene onun üstüne tekrar bir çift haneli büyüme koyacağız Ayrıca şu anda ihracatımız için 2/3, iç pazarda ise 1/3 diyebiliriz. Ancak 2030 ve 1 milyar dolara geldiğimiz zaman bunun çok çok daha fazlası yurtdışında olacak. Buna ihracat demeyelim artık. Çünkü şirket ve grup artık yurtdışında küresel ayak izi ile orada da faaliyet gösterecek. Dolayısıyla konsolide cironun aslan payı uluslararası pazarlardan gelecek.”