Savunma Kaynak: Bloomberg 14.09.2024 08:50

Türkiye ABD'den askeri jet uçağı motorları için onay istiyor

Türk yetkililer, Türkiye'nin yerli askeri savaş uçaklarında kullanmak için onay istediğini belirtti. Yetkililere göre Türk Hava Kuvvetleri filosundaki yaşlanan Northrop Grumman üretimi T-38 ve F-5 filolarını GE Aerospace motorlu yerli Hürjet ile yenilemek istiyor.
Türkiye ABD'den askeri jet uçağı motorları için onay istiyor

Türkiye'nin ABD’den GE Aerospace motorlarını yerli askeri savaş uçaklarında kullanmak için onay istediği belirtildi.

Bloomberg'e konuşan Türk yetkililer, Ankara’nın Hürjet eğitim uçağı üretimi programı için F404 motorlarını kullanmak istediğini belirtti.

Yetkililere göre Türk Hava Kuvvetleri filosundaki yaşlanan Northrop Grumman üretimi T-38 ve F-5 filolarını GE Aerospace motorlu yerli Hürjet ile yenilemek istiyor.

Bir ABD Ankara Büyükelçiliği yetkilisi Bloomberg’in sorusuna verdiği yanıtta “Önemli NATO müttefikimiz Türkiye ile savunma işbirliğimizi derinleştirmek istiyoruz” dedi.

Yetkili GE Aerospace ve Türkiye’ye ilişkin yorum yapmadı.

Hava kuvvetlerini yenileme planları kapsamında Türkiye ayrıca GE Aerospace’in F110 motorlarını da Kaan savaş uçağı projesinde kullanmak istiyor. Türkiye ayrıca Eurofighter jet alımına Almanya’nın onay vermesini istiyor.

ABD’nin Cincinnati eyaleti merkezli dünyanın en büyük jet motoru üreticisi GE Aerospace’in Türkiye’de TUSAŞ Motor Sanayii AŞ’de (TEI) ortaklığı bulunuyor.

Bir GE Aerospace sözcüsü Bloomberg’e yaptığı açıklamada F404 motorlarının Türkiye’deki montaj, inceleme ve testlerine ek olarak tamir ve bakımlarında TEI’yi kullanmayı hedeflediklerini belirtti.

Yetkililer Hürjet’in eğitim uçağı olarak tasarlansa da silahlı versiyonlarının da üretilmesinin planlandığını söyledi.