Gayrimenkul 22.06.2021 15:31

TÜRK VATANDAŞLIĞINA REKOR BAŞVURU

Gayrimenkul sektöründe 250 bin dolarlık yatırım karşılığında yabancı yatırımcıya tanınan vatandaşlık hakkı, yabancı yatırımları tetikledi.
TÜRK VATANDAŞLIĞINA REKOR BAŞVURU

Gayrimenkul sektöründe 250 bin dolarlık yatırım karşılığında yabancı yatırımcıya tanınan vatandaşlık hakkı, yabancı yatırımları tetikledi. Investment Mıgration Insider araştırmasına göre, doğrudan yabancı yatırım yoluyla vatandaşlık hakkı elde edenlerin sayısı, 2020’de bir önceki yıla oranla yüzde 325 oranında rekor bir artış gösterdi. Buna göre, 2020’de 13 bin 325 yabancı yatırımcı Türk vatandaşlığı elde etmek için başvuruda bulundu. Böylece, yabancı yatırımcıya yönelik gerçekleşen 40 bin konut satışının yüzde 70’inde Türk Vatandaşlığı Programı başlıca motivasyon kaynağı oldu.

Gayrimenkul ve inşaat sektörü, yabancılara vatandaşlık hakkı getirilmesinin kazanımlarını yaşıyor. Sektör, yabancı yatırımcıya döviz üzerinden kâr sağlayan ve bu yönüyle dünyada benzeri olmayan bir kazanç kapısı oldu. Son dönemde, Türk vatandaşlığı için konut satın alan yatırımcılar yükselen kurun da etkisiyle çok yönlü kazanımlar elde etti. Investment Mıgration Insider verilerine göre, doğrudan yabancı yatırım yoluyla vatandaşlık hakkı elde edenlerin sayısı, 2020’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 325 oranında rekor bir artış gösterdi.

Türk vatandaşlığına yönelik bu rekor talep artışının, Türk gayrimenkul sektörünün hedef kitlesi ve hitap ettiği pazarlarda gözle görülür bir gelişim ve büyümeye yol açtığının altını çizen Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

15 farklı ülkeden 180 ülkeye…

“Türk gayrimenkul sektörü, 2017’den önce sadece 15 farklı ülkeye hitap edebilir durumdayken, bugün bu sayı 180’e yaklaşmış ve çok verimli yatırım ortamına ve çeşitliliğine ulaşmış durumda. Öyle ki Türkiye, neredeyse 200 ülkeye konut ihraç eden bir konuma geldi. Rusya, Afganistan, Almanya, Hollanda, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Somali, Cezayir, Libya, Tunus, Fas, Yemen, Çin, Sudan ve irili ufaklı Afrika ülkeleri Türkiye’den konut alımı yapıyor. Öte yandan Avrupa’da yaşayan Müslüman yatırımcılar, Avrupa’da yaşamış ve emekliliğini Türkiye’de geçirmek isteyen yatırımcılar, Amerika’da yaşayan Pakistanlı ve Kanada’da yaşayan Hindulardan ciddi oranda talepler alıyoruz. Özellikle Pakistan ve Bangladeş’te talebin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz.”