Kültür Sanat 02.04.2018 12:05 Güncelleme: 02.04.2018 12:08

TROYAZAR Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali Başladı:Yazarlar Kitaplarıyla Troya'da

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Çanakkale Valiliği ev sahipliğinde 2018 Troya Yılı kapsamında "TROYAZAR Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali", yerli ve yabancı yazarların katılımıyla gerçekleştiriliyor. Festivalin ilk konukları Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ve yazar Ahmet Şerif İzgören oldu.
TROYAZAR Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali Başladı:Yazarlar Kitaplarıyla Troya'da

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Troya'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine kabul edilişinin 20. Yılı ve “2018 Troya Yılı” kapsamında, TROYAZAR Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali ile Türkiye’nin en sevilen yazarları Çanakkale’de okurlarıyla buluşuyor.

Troya Yılı kapsamında yıl boyu birbirinden farklı kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri planlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği “TROYAZAR Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali” ile yeni bir kültürel buluşmaya ev sahipliği yapıyor.
“4 gün 11 yazar 6 bin kitap” sloganı ile gerçekleştirilen Troyazar Buluşması’nda; edebiyattan felsefeye, psikolojiden tarihe birçok alanda 11 seçkin düşünce insanı, güçlü kalem ve onların en çok okunan en saygın eserleri Çanakkale’de sanatseverlerle bir araya geliyor.


FESTİVALİN ONUR KONUĞU KORE

Türkiye’nin en çok sevilen yazarları ile birlikte bu yılın onur konuğunun Kore olması nedeniyle Kore Dostluk Derneği Başkanı Sayın Hee Soo Lee ve 4 Koreli Yazar da “TROYAZAR Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali”nde Çanakkale’de olacak.
Troya Ören Yeri’nde gerçekleşen kokteyl ile startı verilen Troyazar Buluşması’nın ilk konukları İlber Ortaylı ve Ahmet Şerif İzgören oldu. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen kokteylde sevilen yazarların yanı sıra Kore Türkiye Büyükelçisi Hong-GhiChoi ve Kore Dostluk Derneği Başkanı Hee Soo Lee, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Troya Kazı Heyeti Başkanı ve ÇOMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz katıldı. Vali Orhan Tavlı açılış konuşmasında Troya Yılı etkinliklerinin Türkiye turizmine katkısının önemine vurgu yaptı.
Kore Türkiye Büyükelçisi Hong-GhiChoi ve Kore Dostluk Derneği Başkanı Sayın Hee Soo Lee’nin konuşmaları ile devam edilen kokteyl sonrasında İlber Ortaylı ve Ahmet Şerif İzgören ile TROYAZAR Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali başladı.
31 Mart Cumartesi Günü başlayan TROYAZAR Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali 1 Nisan ve 7 – 8 Nisan’da Irmak Zileli, Hasan Ali Toptaş ve Koreli yazarlar; Hee Soo Lee, In Uk Kang, Jongıl Kim, Min Jeng Lee, Tuğçe Isıyel, Selma Argon, Fatih Bayhan, Ahmet Ümit, Sinan Canan, Savaş Ş. Barkçin, Dücane Cündioğlu gibi ulusal ve uluslararası üne sahip yazarlarla devam edecek.

Çanakkale'de Ortaylı izdihamı

TROYAZAR Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali'nin ilk konuğu olan önemli Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'yı dinlemek için Çanakkale'deki etkinlik alanında adeta izdiham yaşandı. 3 bin kişinin Ortaylı'yı ayakta dinlediği etkinlik alanına sığmayan genci yaşlısı yüzlerlerce okur, alanın dışında Ortaylı'nın konuşmasını duymaya çalıştı. Öte yandan Ortaylı, Büyük Önder Atatürk'ün hayatından kesitleri kaleme aldığı "Gazi Mustafa Kemal Atatürk" adlı kitabını okurlara hediye etti.