Eğitim 10.02.2020 15:30 Güncelleme: 10.02.2020 17:54

Tokat'ta Eğitim Seferberliği

Tokat güzel ve şirin bir ilimiz. İl sınırları içinde üç iklimin hüküm sürdüğü huzur ve sükûnun hakim olduğu tarihi bir şehrimiz.
Tokat'ta Eğitim Seferberliği

Süleyman DOĞAN

Tokat güzel ve şirin bir ilimiz. İl sınırları içinde üç iklimin hüküm sürdüğü huzur ve sükûnun hakim olduğu tarihi bir şehrimiz. Gazi Osman Paşa’nın şehrinde şimdi onun torunları bayrağı daha ileri götürmek için gayret gösteriyorlar. Merhum Recep Yazıcıoğlu vali olduğu dönemde Tokat ilimiz kamuoyunda sık sık duyulurdu. Şimdi Tokat Vali  Dr. Ozan Balcı ile ismini sık sık kamuoyunda duyuruyor. Özellikle eğitime, kitaba ve kültürel yapılan hizmetler göz dolduruyor. Eğitim alanında Tokat’ta adeta  seferberlik ilan edilmiş durumda. Bu alanda yapılan önemli projelerle Tokat adını sık sık kamuoyunda duyuruyor. Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali ekibi ile eğitim alanında Türkiye’ye model olacak projeler geliştiriyorlar. Vali ve İl Milli Eğitim Müdürü el ele, gönül gönüle vererek önemli projelere imza atıyorlar. Bendeniz de bu projeler çerçevesinde gittiğim Tokat’a yapılan atılımlar, değişimi ve gelişimi yerinde görme imkanı buldum. 

Eğitim uzun süreli bir süreçtir. Ekin ekersiniz altı ayda, inek beslersiniz bir yılda mahsulünü alırsınız. Eğitim yoluyla insandan tabir caizse verim almak için en az çeyrek asır beklemek gerekir. Eğitim istenilen davranışları geliştirme ve pekiştirme sürecidir de. Bu sosyal süreci yönetme, sürece zamanında müdahale ve geleceği öngörmede vizyon ve lider gerekir. Tokat’ta birçok alanda olduğu gibi eğitimde de büyük yatırımlar yapılmış. “Bir kitap okudum hayatım değişti” kuralını Tokat aynen uyguluyor dersek mübalağa etmiş olmayız.

Eğitim konusuna kafa yoran ve de yazılar yazan Tokat’taki eğitim ekibinde yer alan Milat gazetesi yazarı şair Ali Bal bakınız eğitim alanındaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyor: “Tokat’ta  eğitime projeksiyon tutup, eğitimde var olanı geliştiren ve olmayanı keşfeden, bunun için gece gündüz kafa yoran özverili bir ARGE ekibi var. Her alanda olduğu gibi eğitimde de büyük yatırımlar yapıp liderlik eden merhum Recep Yazıcıoğlu ismini hatırlamak gerekiyor. Yazıcıoğlu’ndan sonra bu bayrağı şimdi onun gibi bir isim devraldı. Vali Dr. Ozan Balcı ile  onun ruhunu, çalışma aşkını, vatan millet sevdâsını Tokat’ta yeniden görüyoruz. Türkiye’ye örnek olması için de “Eğitim Tokat”ı 81 il milli eğitim müdürüne anlatmış durumda.”

 “Kitap Tokat” ve Z-Kütüphane

Vilayet, belediye, milli eğitim Tokat’ı kitabın başkenti yapmak hem projeli hem de gönüllük esasıyla çalışıyorlar. Tüm okullarda her gün dönüşümlü olarak bir ders saati kitap okunuyor. Proje kapsamında 46 Z-Kütüphane kurulmuş ve 50 binin üzerinde kitap kazandırılmış; okur-yazar buluşmalarına 60 bin öğrenci katılmış; 60 farklı olmak üzere, kültürel ve tarihî değerlerimizin anlatıldığı özel baskılı 190 bin çocuk kitabı;  74 bin öğrenciye ise özel tasarlanmış defter hediye edilmiş. 11 bin adet TÜBİTAK kitabı karne hediyesi olarak Sayın Vali’nin imzasıyla dağıtılmış; 100 bin adet “Tokat’ta İz Bırakan Kahramanlar” serisi il genelindeki tüm ilkokul öğrencilerine hediye edilmiş. 130 öğretmen “Okuma Kültürü ve Eleştirel Yaratıcı Okuma” seminerine katılmış;  ayrıca her yıl 13 bin eğitim çalışanına kitap hediye edilmekte.  Bugüne kadar 350 bini aşkın edebî niteliği olan kitap hediye olarak verilmiş.

Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde, 11 ilçe ve merkezde olmak üzere tüm okullarda kitap okuma yarışmaları ve “Okuma Kültürü Ödül Törenleri” yapılıyor. En çok kitap okuyan öğrenciler, kütüphaneden en çok kitap alan okurlar ve okuma kültürüne katkı sağlayan eğitimciler ödüllendiriliyor. Okul öncesi için bile “Kitaba İlgi Duyan Çocuk”  kategorisinde ödüller verilmiş.  Z-Kütüphanesi’nin sorumluluğunu Türkçe Eğitimi üzerine yüksek lisans yapmış Keziban Özcan üstlenmiş. Keziban hanım yerinde duramayan gece gündüz demeden projeler için çalışan bir öğretmenimiz. Ekip arkadaşlarıyla birlikte örnek çalışmalar yapıyorlar. Tebrik ediyorum. Kütüphaneyi yerinde gördüm. Çok sevimli ve örnek bir kütüphane. Hem adıyla hem de kitap çeşitliği ve kitapların raflardaki tasarımıyla… 

 “Kitap Tokat” projesi kapsamında gittiğim Tokat’ta öğrencilere kitap ve ödül törenine katıldım ve bendeniz de çocuklara kitap takdim ettim. Çocukların bir ömür boyu unutamayacakları bir muhteşem tören gerçekleştirildi. Şair Mahmut Hasgül’ün sunduğu  tören esnasında Vali, veliler, öğrenciler ve öğretmenlerin sevinçleri yüzlerinden ve gözlerinden okunuyordu. Törende öğrenci ve velilere kitaplar dağıtıldı. 

Türkiye’nin İlk Müstakil
Bebek Kütüphanesi! 

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Türkiye’nin ilk müstakil “Bebek ve Çocuk Kütüphanesi” Tokat’ta açıldı. Kütüphane, bebeklerin görsel okuma dönemlerinde faydalanacakları oyuncaklar ve dokunmatik kitaplarla donatıldı. Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu ve Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu’nun da katıldığı açılışta konuşan Vali Dr. Ozan Balcı, “Tokat kitabın merkezi, başkenti olacak. Türkiye’nin en zengin ve en nitelikli kitaplarının olduğu bir il olacak. Zenginleştirilmiş kütüphanesi olmayan anaokulu, ilkokul kalmayacak. Burası sizler ve tüm yavrularımız için. Hafta sonu vakit geçirebileceğiniz ve çocuklarınızın gelişimine katkı sağlayacak çok anlamlı, kıymetli bir yer oldu. Bebeklerinizle birlikte sizleri buraya bekliyoruz” dedi. Kitap Tokat Projesi’nin gönüllü ve fedakârca çalışan şair Mustafa Uçurum’u  tanıdım. Uçurum Türkiye Yazarlar Birliği’nden de ödül almış. Uçurum: “Çocuklarımızı hayatı tanımaya başladıkları yaşlardan itibaren kitaplarla tanıştırmak, kitapların dünyasına davet etmenin en renkli ve canlı yüzü olan Tokat Bebek Kütüphanesi Türkiye’de bir ilk. Bu elbette bizler için bir gurur vesilesi. Sadece bebeklerimiz için değil anne ve babalarımız için de kitapların yer aldığı Bebek Kütüphanesi şehrimiz için bir kültür yuvası olacaktır.” “Bir Hayal Kur, Bir Kitap Yaz” sloganıyla öğrencilere hikâyeler yazdırmayı da amaçlayan Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu’nu da kutluyorum.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün gayretleriyle, Bebek ve Çocuk Kütüphanesi’nin açılışında tarihçi İlber Ortaylı çocuklara masal okumuş. Bebek Kütüphanesinin; birinci kat: 0-2 yaş grubu, ikinci kat:2-4 yaş grubu, Üçüncü: kat 4-6 yaş grubuna yönelik hazırlanmış. Kütüphanede üç bin adet nitelikli eser bulunuyor. Kitap, oyuncak, boyama defterleri, zekâ oyunları, masal odaları, kuklalar, gelişimsel oyunlar, gösteriler için sahneler, platformlar, bahçesinde evcil hayvanlar bulunuyor. Kütüphanenin 7 gün açık bulundurulacağını öğreniyoruz. Ebeveynler bebekleriyle geliyor, burada masal dinliyor. Tokat’ta bebekler bile kitap okuyor!  

Hedef, Türkiye’de 5 yılda
ilk 5’e girmek!

Gayreti, gösterişten uzak çalışması ve  proaktif bir yapısı ile dikkatimi çeken  İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, “İlimizin Türkiye sıralamasında 50’lerde olan merkezi sınavlardaki akademik başarı sıralamasını, 3 yılda ilk 20’ye, 5 yılda ise ilk 5’e çıkarmak; öğrencilerimizi ve velilerimizi sadece okullarımızda alınan eğitimle merkezi sınavlarda başarılı olunabileceğine inandırmak istiyoruz. Eğitimi sadece akademik başarı olarak değil hayata hazırlayan bilgili, bilinçli ve ahlaklı nesiller yetiştirmeyi de hedefliyoruz”  diyor. 

Tokat’ta eğitimle ilgili projelerin isimleri ve hedefleri şöyle: 

“Spor Tokat Projesi” ile sağlıklı nesiller hedeflenmiştir. 

“Tokat’ın Türküsü Projesi ” ile tüm okullarda Türk müziği ve enstrüman eğitimi veriliyor.  

 “Sıfır Atık Projesi”  ile israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması hedeflenmiştir.

“Girişimci Zihinler Projesi” ile tüm eğitim kademelerindeki öğrencilerin girişimci ruha sahip bireyler olarak yetişmelerine destek olunması planlanmıştır.

“Hayal Bahçesi Projesi” ile eğitim kademelerindeki bütün öğrencilerin hayal dünyalarının geliştirilmesi; 

“Anadolu Ozanları Projesi”  ile Türkistan’dan Anadolu’ya ve Balkanlara dek uzanan ozanlık geleneğinin gelecek nesillere aktarılması amaçlanmıştır. 

 “Gönül Kandillerimize Vefa Geceleri Projesi” ile Hoca Ahmet Yesevî, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli,  Mevlana, Ali Şir Nevaî, Dede Korkut gibi kültür dünyamızın temel taşlarının anılması planlanmıştır.

“Yolumuzu Aydınlatanlar Projesi” ile Türk Edebiyatının ilk İslamî eserlerinin okutulması hedeflenmiştir. 

“Oku-Yaz; Dinle-Konuş Projesi”  ile anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin nitelikli  “okuma, yazma, dinleme ve konuşma” becerilerinin geliştirilmesi istenmektedir. 

 “Masal Tokat Projesi” ile çocukların hayal gücünün gelişimine, kelime dağarcığının zenginleştirilmesine katkı sunulması amaçlanmıştır. 

“Evim Tokat Vatanım Türkiye Projesi” ile mülteci öğrencilerin uyum sürecinin hızlandırılması ve okula devam oranlarının arttırılması hedeflenmiştir.

“Okul Terkini Azaltıyoruz Projesi” ile devamsızlığın engellenmesi amaçlanmış. 

Kahramanlarına Sahip Çık Projesi!

 “Devlet Kahramanların Çocuklarına Sahip Çıkıyor Projesi”  ile şehit ve gazi çocuklarına eğitim ve sosyal destek sağlanması; “Okullar Tiyatro İle Buluşuyor Projesi” ile tiyatro sanatının seçkin örneklerinin tanıtılması planlanmış.  “Köyler Hayat Buluyor Projesi” ile 613 köyün tarandığını ve 245 köyde 369 kursun açıldığını öğreniyoruz. “Evde Eğitim Projesi”  ile evde eğitim hizmetlerinin nitelik ve başarısının arttırılması; “Medeniyetimizin Mimarlarına Vefa Projesi”  ile Mehmet Âkif Ersoy, Nurettin Topçu, Necip Fazıl, Mahir  İz, Cemil Meriç, Fethi Gemuhluoğlu, Erol Güngör, Fuat Sezgin ve Halil İnalcık gibi bilim, sanat ve kültür adamlarının eserlerinin okunması hedefler arasında yer alıyor. 

Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı her proje için: “Ne işimize yarıyor?” sorusunu şöyle cevaplandırıyor: “Vatanımız, ülkemiz ve milletimiz için çalışmak ibadettir. Bir öğrenciye bile dokunup hayatını değiştirebilseniz başarılı sayılırsınız. Öğrencileri mutlu etmek temel gayemiz.” Sayın Valiyi tebrik ediyorum. Vali Ozan Balcı’nın gayretli, içten ve samimi gayretleri gözden kaçmıyor. Hızlı, aktif, yerinde ve zamanında hareket ediyor. Adeta bendenizin öteden beri stratejim olan, “Ani taarruz, kati netice” düsturuyla hareket ediyor. Vali Balcı’nın ortaya koyduğu bu önce ve örnek projeler tüm Türkiye’de uygulanmalıdır.

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet olmak üzere üç dönemin izleri taşıyan Tokat: demlenmiş bir şehir, demlenmiş bir insan yapısı ve demlenmiş bir kültür yapısına sahip bir yer olarak göz kamaştırıyor. 15’li kınalı kuzuların diyarı Tokat ve Tokatlıyı sevdim. Tokat’ta öğretmenlerle buluşmamıza vesile başta Vali Dr. Ozan Balcı olmak üzere, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali ve vefalı dost Ali Bal ve emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum. Tokat Türkiye’ye örnek olacak bir şehir vesselam.

Tarihi Mendil

Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin makam odasında asılı bir levha dikkatimi çekti. Yakından baktığımda tarihi mendil yazısını gördüm. Tokat’ın Zile ilçesine ait tarihi mendil tamı tamına 161 yıllık. Tarihi mendil, kumaş üzerine sarma tekniğiyle elde işlenmiş ve üzerinde Osmanlı ve Farsça nağmeler yazılmıştır. Hicri 1278’de Tokat’ta sevgiliye gönderilmek üzere bir hanımefendi tarafından hazırlanmıştır. Şiir tarzında sevgili hasret dolu ifadeler şöyle başlıyor: “Cevrem safadır efendim/Lakin yoktur mecalim/Derdime derman ah efendim/Başımın tacı..” Daha sonra şiir şu dörtlükle bitiyor: “Hiç takatim kalmadı/Himmetinde çarem dağladım/Güz yazım soldu/Su mecalim ağladım/İla yevmul-cenab benim şahsım çevrem/Senin olsun yadigarım efendim.”