Sağlık 19.01.2018 03:30 Güncelleme: 19.01.2018 00:02

Thulium Akıllı Lazer'le lekelere son

Güneş lekeleri, melazma (özellikle kadınlarda görülen ve tedavisi güç olan düzensiz şekilli renk koyulaşmaları) ve yaşlılık lekelerinin yanı sıra ciltteki bozuklukları tedavi edebilen Thulium Akıllı Lazer'le ilgili merak edilenleri Özel Mayasante Polikliniği'nden Medikal Estetik Doktoru Serkan Öztürk YeniBirlik için anlattı.
Thulium Akıllı Lazer'le lekelere son

Sema SEZEN

Özel Mayasante Polikliniği'nden Medikal Estetik Doktoru Serkan Öztürk, Thulium Akıllı Lazer'in hangi alanlarda kullanıldığının ayrıntılarını paylaştı. Öztürk, bu uygulama için "Yüzeysel lekelerde %70-80 tedavi oranı çok daha yüksek olmakla birlikte derin lekelerde ise bu oran %50-60 sınırlarında seyretmektedir." diyor.

-Thulium Akıllı Lazer yönteminden/cihazından söz eder misiniz?

Thulium lazer fraksiyonel lazerler arasında ki en yüksek teknolojiye sahip bir lazerdir. 1927 Nanometre dalga boyuna sahiptir. Bunun avantajı ise lekenin oluştuğu katmana etki ettiği için tek seansta bile diğer leke tedavilerinde kullanılan yöntemlerle kıyaslandığında lekedeki açılma oranı çok daha yüksek ve çok daha belirgindir. Tabii ki bu tedavi süreci lekenin derinliğine bağlı olarak değişmektedir. Yüzeysel lekelerde %70-80 tedavi oranı çok daha yüksek olmakla birlikte derin lekelerde ise bu oran %50-60 sınırlarında seyretmektedir. Derin leke tedavilerinde çok nadir ikinci seansa ihtiyaç duyulmaktadır. 

-Tedavi alanları hangileri?

Leke tedavisi, melazma, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri (Solar, Senil, Lentigo) 

Hormonal ilaç kullanımı veya hormonal değişikliklere bağlı oluşan (Gebelik ve Laktasyon dönemlerinde) oluşan lekelerde, Akne skarı ve lekelenmelerinde, doku kalitesini arttırmaya bağlı olarak sıkılaştırmada, gözenek küçültme, cilt tonu dengeleme tedavilerinde kullanılmaktadır. Tek seansta lekelerin anında yok olduğunu gözlemleyebiliyorsunuz. 

-Göz kapağı sarkmalarında kullanılabiliyor mu?

Sıkılaştırma etkisinden dolayı cilt altındaki kolajen yapıyı uyararak yapılanma ve yenilenme süreci başlattığı için tüm çalışılan yüzeyde belirgin bir sıkılaşma söz konusudur. Bu sebeple göz çevresinde de sıkılaşma görülmektedir.

-Ne kadar sürede uygulanabiliyor?

Uygulama süresi 15-20 dk aralığındadır. Uygulama öncesi uygulama yapılacak hastaya Topikal anestezi kremleri ile yüzeyi uyuşturup hastanın hissettiği yoğun güneş altında kalmış  gibi bir ısı hisseder o yanma uygulamadan sonra 1-2 saat süre içinde kaybolur. 

-Diğer Fraksiyonel lazer işlemleri ile kıyaslarsak acı oranı nedir ? 

Thulium lazer etkisi daha yüzeyde olduğu için acı oranı çok daha azdır. 

-İyileşme süreci nedir? Kişi iş hayatına ne zaman dönebilir?

Kişi iş hayatına ertesi gün dönebilir. Kapatıcılık özelliği olan kremlerle ve güneş koruyucularla rahatlıkla normal yaşamına dönebilmektedir. Uygulama sonrası ciltte minik kabuklanmalar olabilmektedir. 3-4 gün sonra ise bu kabuklanmalar hızlı bir şekilde iyileşmektedir. 

-Uygulanan hasta tedavi sonrası nelere dikkat etmeli?

Uygulama sonrası cilt nemlendirmeye çok dikkat edilmelidir. Önerdiğimiz kremler ile cildin nemli kalması ve güneşten korunması iyileşme süreci açısından oldukça önemlidir. Cilt aşındıracak işlemlerden kaçınılmalıdır. Kese hamam sauna tarzı sıcak uygulamaları işlem sonrası bir süre önermemekteyiz.  

-Nazolabial çizgilerde işe yarıyor mu?

Thulium lazer bir Fraksiyonel lazer cihazı olduğu için  çok derin olan çizgileri silikleştirdiğini yüzey çizgilerin ise kaybolduğunu söylemek mümkün. 

-Peki yanak sarkmalarında?

Lifting etkisi yanak bölgelerinde de geçerli. Uygulama yapılan yüzeyde ki kolajen yapıyı uyardığı için yanaklarda da toparlanma mümkün. 

- Gözenekleri küçülttüğünü biliyoruz. Peki uygulamadan bir iki ay sonra gözenekler yeniden genişler mi?

25-30 yaşlarından itibaren her bireyin düzenli cilt bakımı uygulamaları yaptırması gerekmektedir. Buna bağlı olarak dönemsel ardışık seanslarla uygulanan thulium lazer gözeneklerin oluşumu gecikmektedir. 

-Kaza sonrası ameliyat geçiren hastaların yüzlerinde derin izler kalabiliyor. Bu tedavi onlarda da iyi sonuçlar verebilir mi?

 Thulim lazerin bir diğer faydası ise kombinasyonlu tedavilere açık olmasıdır. Kaza sonrası oluşan derin lekelerde kombine ettiğimiz diğer fraksiyonel lazer grupları da bulunmaktadır. Örneğin subsizyon gibi.