Vakıf Katılım web
Ekonomi 26.05.2023 07:00

​TAYVAN TEKNOLOJİ LİDERLERİ İSTANBUL'DA

Taiwan Tech Day 2023'te Tayvan'ın sürdürülebilir kalkınma için akıllı çözümler üreten firmaları, sektörlerinde öncü Türk firmaları ile İstanbul'da bir araya geldi.
​TAYVAN TEKNOLOJİ LİDERLERİ İSTANBUL'DA

Belkıs YILMAZ

Tayvan’ın EV (Elektrikli araçlar) ve Akıllı Şehir Endüstrisi’nde lider kuruluşları Foxconn, Master Transportation, Zerova Technologies, Advantech, Chunghua Telecom, Merit Lilin ve Taichung Veterans General Hospital Taiwan Tech Day 2023’de sektörlerinde öncü Türk firmaları ile iş birliği görüşmeleri gerçekleştirdi. 

Etkinliğe, Tayvan Dış Ticaret Geliştirme Konseyi Başkan Yardımcısı Felix Chiu, Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu Temsilcisi Volkan Chih-Yang Huang, Tayvan Ekonomi ve Kültür Misyonu Ekonomik Bölüm Direktörü Charles Tseng, İstanbul Tayvan Ticaret Merkezi Direktörü Tony Fan, DEİK Türkiye – Tayvan İş Konseyi Başkanı Necmettin Uzun, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı ve Yurtdışı Faaliyetler Daire Başkanı Furkan Karayaka başta olmak üzere Türk ve Tayvanlı yöneticiler ve sektör temsilcileri katıldı. 

- "Tayvan ve Türkiye'nin birlikte çalışabileceği çok şey var"

Tayvan Dış Ticaret Geliştirme Konseyi Başkan Yardımcısı Felix Ciu “Tayvan, uzun süredir Asya'da bir araştırma ve yenilik merkezi konumunda bulunuyor. Tayvan ve Türkiye'nin birlikte çalışabileceği çok şey var. Türkiye, akıllı şehir, akıllı ulaşım ve akıllı sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yaptığı yatırımları artırarak ülkeyi dünyanın ilk on ekonomisinden biri haline getirmeyi hedefliyor. Tayvan, 233 ülke ve bölgedeki endüstrilerde vazgeçilmez bir tedarik zinciri ortağı ve aynı zamanda güçlü üretim güçlerine sahip. Tayvan'ın bu sektörlerde başarıları kanıtlanmış firmaları ile Türkiye'nin daha sürdürülebilir bir çevre geliştirme hedefini gerçekten destekleyebileceğine inanıyorum.” dedi. 

- "Teşvik edilmesi gerekiyor"

Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu Temsilcisi Volkan Chih-Yang Huang yaptığı konuşmada, “Tayvan'ın küçük bir ada olduğunu biliyor olabilirsiniz ancak geçen yıl GSYİH'sı yüzde 2,45 büyüyerek 828,65 milyar USD’a ulaştı ve dünyada 21. sırada yer aldı. Tayvan'ın ihracatı 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 7,4 artarak 479,5 milyar USD’a buldu. Bu arada ithalat, bir önceki yıla göre yüzde 11,9 artışla 427,6 milyar olarak gerçekleşti. 907 milyar USD'lık toplam hacmi ile dünyada 17. sırada yer almaktadır. Tayvan ile Türkiye arasındaki ticaret son yıllarda giderek büyümektedir. Geçen yıl Tayvan ile Türkiye arasındaki toplam mal ve hizmet ticaret hacmi yüzde 11,49 artarak yaklaşık 2 milyar ABD doları oldu. Makine, taşıt ve oto parçaları önemli kalemler tabii ki Çin üzerinden re-export ve extrepot ticaretini de sayarsak hacim çok daha fazla. Ancak, ikimiz de GSYİH'sı yaklaşık 850 milyar USD olan büyük ekonomiler olduğumuz için ticaretimiz gerçekten çok küçük ve büyük ölçüde teşvik edilmesi gerekiyor.” dedi.

- "Tayvan, hayati bir işlevi üstlenmektedir"

Günümüzde ülkelerin gelişmişliğinin yüksek teknoloji üretimi ve teknolojiye patent alarak pazarlaması ile değerlendirildiğini belirten DEİK Tayvan-Türkiye İş Geliştirme Konseyi Başkanı Necmettin Uzun konuşmasını “Bu kapsamda karşımıza çıkan en önemli ülkelerden biri de Tayvan’dır. 23,2 milyonluk nüfuslu modern Tayvan, yüksek sanayileşme, kentleşme ve eğitim düzeyiyle dünyanın en gelişmiş bölgelerinden biridir. Bilgisayardan akıllı telefonlara, uçaklardan elektrikli araçlara kadar birçok aygıt ve teknoloji temelini oluşturan mikroçiplerin 3’te 2’sinden fazlasını üreten Tayvan, dünya ekonomisi açısından hayati bir işlevi üstlenmektedir. Bu veriler dikkate alındığında Tayvan’ın akıllı endüstriler alanında dünya ekonomisindeki değeri ortadadır.” diyerek sürdürdü.

- 2030’da 17 adet sürdürülebilir kalkınma hedefi gerçekleştirilecek

Taiwan Tech Day 2023’te Tayvan ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma adına akıllı çözümler üretmek için bir araya gelen öncü firmalarının, 2030 yılında gerçekleştirilmiş olması hedeflenen 17 adet amaç belirlediklerini açıklandı. 

Yoksulluk ve açlığa son, sağlıklı yaşam, temiz su, temiz enerji, yenilikçilik, sanayi, altyapı, sürdürülebilir üretim ve tüketim, su ve karasal yaşam ve toplumsal cinsiyet eşitliğini de içinde bulunduran bu 17 hedeften bahsedilerek sürdürülebilir kalkınmanın önemine bir kez daha dikkat çekildi. 

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı ve Yurtdışı Faaliyetler Daire Başkanı Furkan Karayaka, “Türkiye’de 550 den fazla şirket teknoloji geliştirme merkezlerinde faaliyet göstermektedir. Yatırımcı ofisi olarak bizim için en önemli olan sürdürülebilirlik ve yatırımların doğa dostu olarak kalması. Elektrikli araç yatırım sektörü bizim için çok önemli. 2023 den itibaren Türkiye kendi yerli elektrikli aracı olan TOGG’u üretmeye başladı. Tayvanlı iş ortaklarımızın bize sunabileceği oldukça fazla yenilikçi faaliyetleri olduğunu gördük. Şu an 23 Tayvanlı şirket ile işbirliği yapıyoruz. Tayvan’dan daha çok şirketin Türkiye’ye Ar-Ge, ihracat ve yatırım için gelmesini, iş birliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz.” dedi. Dünya çapında hızla büyüyen EV ve Akıllı Şehirler Endüstrilerinde önemli bir yeri olan Tayvan’da, 2020 yılında 3,3 milyar USD olan elektrikli araç endüstrisinin üretim değerinin 2025 yılına kadar 7,9 milyar USD’a ulaşması bekleniyor. Tayvanlı şirketler, gerek otomotiv parça tedariği gerek üretim açısından dünya EV endüstrisine önemli katkılar sağlıyor. Gelişmiş teknolojiler, data analiz yöntemleri ve diğer yenilikçi çözümlerden yararlanarak yaşam kalitesini artırmak, sürdürülebilirliği geliştirmek ve kent yaşamında verimliliği artırmayı hedefleyen Akıllı Şehir Endüstrisi Tayvan’da öne çıkan sektörlerden biri ve hem devlet hem özel sektörün girişimciliği ve işbirliği ile yönlendiriliyor.

Tayvan Teknoloji Günü’nde yer alacak olan, dünyanın en büyük EMS şirketi, Apple ürünlerinin de ana montajcısı Foxconn, Stellantis ve Fisker Automotive’in de aralarında bulunduğu pek çok otomotiv üreticisi ile elektrikli araçlar geliştiriyor; yeni nesil iletişim ve akıllı şehir alanlarında da liderliğini sürdürüyor. Master Transportation, otobüsleri yüzde 20 SOC’den yüzde 80’e kadar 15 dakikada şarj edebilen kendi “Hızlı Şarj Teknolojisi”ne sahip bir e-otobüs üreticisidir. Master Transportation e-otobüs üretmesinin yanı sıra, küresel ortaklarına kendi ülkelerinde farklı düzeyde e-otobüs üretim ve montaj planları geliştirmelerine katkı sağlıyor. EV şarj ekipmanı ve malzemeleri üreticisi Zerova evler için kompakt AC şarj cihazlarından işletmeler için ultra hızlı DC şarj istasyonlarına ve medya görüntüleme işlevlerine sahip büyük ekran şarj cihazlarına ve EV şarj altyapısı için ölçeklenebilir merkezlere kadar çeşitli şarj uygulamaları üretiyor. Dünya çapında 30.000'den fazla şarj portu kuran Zerova, Avrupa, Amerika ve Asya’da otomobil üreticilerine ve enerji şirketlerine hizmet veriyor. IoT akıllı sistemler ve tümleşik platformlar konularında küresel bir lider olan Advantech, büyük veri ve yapay zekâ trendlerini iş ortaklarıyla birlikte sanayiyi hızlandıracak iş ekosistemlerine dönüştürüyor. Tayvan'ın en büyük entegre telekomünikasyon hizmet sağlayıcısı olan Chunghua Telecom, sabit, mobil iletişim, geniş bant ve internet hizmetlerinin yanı sıra yapay zekâ, büyük veri, siber güvenlik, bulut ve IDC alanlarında kurumsal müşterilere BİT ve Akıllı Şehir çözüm ve hizmetleri sağlıyor. IP video gözetim endüstrisinde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alan LILIN geniş ağ gözetim çözümleri tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve pazarlanması konularında lider. Tayvan’ın önemli tıp merkezlerinden Taichung Veteran's General Hospital, hastalar için en kesin, gelişmiş ve kapsamlı çözümü sağlayan spinal ve atroplasti cerrahisinde uzmanlığı ile biliniyor. Hastane, 2022 yılında “Dünya’nın En İyi 300 Akıllı Hastanesi” sıralamasına girdi; Tayvan, Hong Kong ve Çin’den bu listeye giren tek hastane oldu. Taiwan Tech Day 2023, Tayvan Dış Ticaret Bürosu ve Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi tarafından düzenlendi.