Mersin 17.11.2020 03:00

SUDA KAYIP KAÇAK TEKNOLOJİ İLE ÖNLENECEK

Mersin'de suda kayıp kaçak son teknoloji ile önlenecek.
SUDA KAYIP KAÇAK TEKNOLOJİ İLE ÖNLENECEK

Mersin’de suda kayıp kaçak son teknoloji ile önlenecek. Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin D-1 Su Deposu yerleşkesinde kurulan Veri Tabanlı Gözetleme Sistemi Merkezi’nin (SCADA) açılışını yapıldı. SCADA Merkezi ile MESKİ artık kırsaldan kent merkezindeki mahallelere kadar pek çok noktada atık su, içme suyu ve basınç değerlerinin kontrollerine anlık olarak müdahale edebilecek. Bu sayede su kaynakları verimli kullanılacak, arızalara anında müdahale edilebilecek ve kayıp-kaçak su kullanımlarının önüne geçilecek. Kaçak kullanılan suların bedelini vatandaş ödemek zorunda kalmayacak.

1 Nisan 2019’da start verildi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 1 Nisan 2019 tarihinden bu yana gerçekleştirilen çalışma hakkında bilgi verdi. Başkan Seçer, SCADA Merkezi’nin daha gelişmiş bir versiyonunu Mersin’de hayata geçirdiklerini, MESKİ’ye önemli bir birim kazandırdıklarını söyledi. 1 Nisan 2019’dan bu yana MESKİ’nin gerçekleştirdiği çalışmalardan da söz eden Seçer, “Göreve geldiğimiz günden bugüne 13 ilçede toplam 752 bin 814 metre içme suyu hattı yaptık. 200 bin 435 metre kanalizasyon döşedik. 48 bin 793 metre de yağmursuyu hattı döşedik” dedi.

29 noktada 156 milyon liralık yatırım

MESKİ’nin Tarsus’tan Anamur’a kentin 29 noktasında bir şantiye hüviyetinde çalışmalarını sürdürdüğünü, her alanda imalatların ve çalışmaların devam ettiğini söyleyen Başkan Seçer, “12 adet içme suyu projesinin şu anda yapımı geçekleşiyor. 6 adet kanalizasyon, 3 noktada atık su arıtma tesisi, 8 noktada da yağmursuyu yapım işi devam ediyor. Toplamda da bunların bedeli, bize maliyeti yaklaşık olarak 156 milyon lira civarında. Bu sadece 29 noktada yapılan çalışmaların. Ama tabi durmuyoruz, çalışmalarımız, imalatlarımız devam edecek” diye konuştu.

SCADA kayıp kaçak oranlarını azaltacak

Başkan Seçer, SCADA Merkezi’nden sisteme entegre edilmiş bütün tesislerin izlenebildiğini ve anında müdahale edilebildiğini belirterek, oluşabilecek sorunlara da sistem üzerinden önleyici müdahaleler gerçekleştirilebildiğini kaydetti. Seçer, bu sayede içme suyundan atık suya ve basınç ayarlamaya kadar oluşabilecek arızaları anında çözmeyi amaçladıklarını vurguladı. Sistemin kayıp-kaçak su oranlarını da azaltacağını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Bu birçok açıdan önemli. Bir tanesi su zayiatını önlemek. İkincisi çalınan suyumuzun tespitini yapmak” dedi.

KAÇAK NE KADAR AZALTILIRSA FATURALAR O KADAR DÜŞÜK GİDER

Kaçak su kullanımlarının tespitini ve kontrolünü de sistem üzerinden yapabileceklerini vurgulayan Başkan Seçer, “MESKİ kaçak-kayıp oranını ne kadar azaltırsa Ayşe bacımın, Mehmet kardeşimin evine fatura o kadar ucuz girer. O kadar düşük gider. Bunun da bilinmesini istiyorum. Hiçbir yurttaşım suyu bizden çalan yurttaşımın bedelini ödemek zorunda değildir. Şimdi buradan biz bunların da kontrolünü yapacağız. Demode olmuş bazı sistemlerde su kaçaklarını da göreceğiz. Onlara müdahale edeceğiz” ifadelerini kullandı. SCADA Merkezi’nin ortalama 5-6 milyon dolara, Türk Lirası karşılığında da 20 milyon civarında bir maliyetle kurulduğunu belirten Başkan Seçer, yapılan yatırımın vatandaşa misliyle olumlu geri dönüş sağlayacağını vurguladı. SCADA Merkezi sayesinde israfın, boşa giden ve çalınan suyun önleneceğini kaydeden Başkan Seçer, bunun vatandaşın faturasına olumlu yansıyacağını belirtti.