Röportaj 27.06.2022 09:40 Güncelleme: 27.06.2022 09:44

SPOR KULÜPLERİ İÇİN YENİ GELİR MODELLERİNE İHTİYAÇ VAR

Capital Sports Media Genel Müdürü Aydil Erçoklu: Markalar ile spor kulüplerini bir araya getirerek, spor kulüplerine yeni gelir modelleri yaratmak hedefiyle, taraftarla etkileşimde olup taraftarı da içine alan projeler sunuyor ve markaların bu vesile ile tüketicilerine hızla erişebilmesini sağlıyoruz.
SPOR KULÜPLERİ İÇİN YENİ GELİR MODELLERİNE İHTİYAÇ VAR

Okan SARIKAYA

Yıl 1995.. Ragbi Dünya Kupası finali..

Tüm dünya o gün, sporun, barış ve bütünlüğü sağlamak için araç olarak kullanılabileceğine şahit oldu. Sahaya milli formayla inen Güney Afrikalı efsane lider Nelson Mandela, "en nadir bulunan güç" olarak tanımladığı sporun, "dünyayı değiştirecek bir güce sahip olduğunu" kanıtladı.

Etkisini ve insanlara ulaşma yetisini her geçen gün biraz daha artıran bu güç, bugün genişlemesini sürdüren bir ekosistem, büyük bir endüstri..

Bir yanda spor kulüplerinin gelirlerini arttırma çabaları, diğer yanda spor organizasyonlarının popülaritesinin artması..

Medyanın ve spor kuruluşlarının bu organizasyonlara olan ilgileri de eklenince, diğer hizmet sektörlerindeki işletmeler gibi spor sektöründe de pazarlama odaklı yapılanmalar kaçınılmaz oldu.

Spor ürün ve hizmetlerinin tüketiciye ulaştırılması ve spora özgü pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi de gün geçtikçe çok daha fazla önem kazandı.

Türkiye'de de hızla büyüyen İngiltere merkezli spor pazarlama ajansı Capital Sports Media (CSM), tam da bu amaca hizmet eden şirketlerden. Önde gelen markaların hedeflenen bir spor kitlesiyle etkileşim kurmasına ve iş birliği yapmasına destek veriyor.

CSM Genel Müdürü Aydil Erçoklu; dünyada ve Türkiye’de spor pazarlamasının önemini ve CSM’nin hedefleri ile yaptıkları çalışmaları okurlarımız için anlattı.

AMACIMIZ YENİ BİR ÇAĞ AÇMAK

Capital Sports Media dendiğinde ne anlamalıyız?

- Capital Sports Media, Avrupa genelinde sporun çehresini değiştirmek amacıyla kuruldu. Vizyonumuz, daha iyi çalışma modelleri, raporlama, katılım ve ortaklıklar yoluyla spor pazarının gelişmesine yardımcı olan yeni bir spor ortaklıkları çağı getirmek. Futbol, basketbol, voleybol ve tenis gibi branşlara odaklanarak spor pazarında faaliyet gösteriyoruz.

Özellikle spor kulüplerine yeni gelir modelleri oluşturmayı, kulüpler ile markalar arasında en yaratıcı, en yenilikçi, en güvenli şekilde iş birlikleri oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun için de markalar ile spor kulüplerini bir araya getirerek, spor kulüplerine yeni gelir modelleri yaratmak hedefiyle, taraftarla etkileşimde olup taraftarı da içine alan projeler sunuyor ve markaların bu vesile ile tüketicilerine hızla erişebilmesini sağlıyoruz.

KULÜPLER POTANSİYELİ GELİRE ÇEVİRMELİ

Neden Türkiye?

- İngiltere merkezli olan, Dubai’de de ofisi bulunan şirketimiz, iki yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Türkiye; genç nüfusu, büyük taraftar kitlesi ve büyük takımları ile spor pazarlaması alanında büyük fırsatlar sunuyor. Uluslararası futbol federasyonları ile çalışırken bir Yönetim Kurulu Üyesi aracılığıyla Galatasaray Futbol Kulübü ile tanıştırıldık. Daha sonra pazarın incelemesini yaptık; Türkiye'de büyük bir potansiyel olduğunu ve Türkiye'deki taraftarların dünyanın en tutkulu taraftarları olduğunu görünce Türkiye’de de faaliyet göstermeye karar verdik.

Türkiye'deki spor pazarı çok büyük ve bu alana girmemizin nedenlerinden biri de 3 milyondan fazla kişinin izlediği ortalama bir Süper Lig maçı ile Türkiye'de devasa bir pazar kitlesine ulaşma potansiyelinin dünyanın herhangi bir yerinden daha yüksek olması.

Dünyanın önde gelen takımlarının marka değerleri kendileri gibi büyük. Barcelona, Liverpool, Arsenal ve Bayern Münih gibi takımlar en yüksek takipçi sayılarına sahip. Ancak bu bahsi geçen takımların sosyal medya etkileşim rakamlarına baktığımızda Türkiye’de bu anlamda başı çeken Galatasaray’ın gerisinde olduğunu görüyoruz. Kulüplerimiz buradaki potansiyelin farkına varmalı ve bunu gelire dönüştürebilmeli.

3D HALI, LED, NFT GELİRE DÖNÜŞÜYOR

Neler yapıyorsunuz?

- Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor, Sivasspor, Göztepe, AS Monaco, Legia Varşova gibi çeşitli kulüpler ile çalışıyoruz. NEF Stadyumu içerisinde yer alan LED ekranlar ve 3D halıların reklam satışını yapıyoruz ve aynı zaman Galatasaray’ın resmi Facebook, Twitter ve Instagram resmi hesapları üzerinden markalara paylaşım yapma imkânı veriyoruz. Bütün bunları pazarlamak için Galatasaray ile bir münhasırlık sözleşmemiz var. Aynı zamanda Galatasaray'ın NFT ajansıyız. Trabzonspor ile de Türkiye'deki resmi NFT ajansı olarak bir anlaşma imzaladık ve Türkiye’deki ilk şampiyonluk NFT koleksiyonunu beraber arz ettik. Aynı şekilde Sivasspor ve Göztepe ile sosyal medya varlıklarıyla gelir elde etmeleri için münhasırlık sözleşmelerimiz bulunmakta.

TARAFTARIN YÜZDE 90’I SOSYAL MEDYADA

Taraftara ilişkin tespitleriniz?

- Türkiye'de futbolseverlerin yüzde 90'ı maçları TV ve sosyal medyadan takip ediyor. Türkiye'nin sosyal medya kullanımı her zaman Avrupa veya dünya ortalamasının üzerinde, aynı şey taraftarlar için de geçerli. İçeriğimizin büyük çoğunluğu maç günlerinde paylaşılırken, hayran heyecanı en yüksek seviyede, sosyal medya kanallarında büyük bir izlenim ve etkileşim sağlıyor. Kantar, Deloitte, Horizm ve benzeri kaynaklardan aldığımız verilere göre; Türk taraftarlarla ilgili bazı önemli gösterge rakamları şunlar:

·       Süper Lig'i Türkiye'deki toplam taraftarların yüzde 98'i takip ediyor.

·       10 taraftardan 6'sı en az bir veya daha fazla maç izliyor.

·       Futbolseverlerin yüzde 90'ı maçları televizyon ve sosyal medyadan takip ediyor.

·       Instagram, yüzde 78'lik bir takip ile en yüksek erişime sahip sosyal mecradır.

Z KUŞAĞINI KAZANMALIYIZ

Z Kuşağı burada da etkili sanırım..

- Demografik yapı ve medya tüketimi açısından bakıldığında, Z kuşağı ve ötesi sosyal medyada doğdu. Büyüyen bu nesle ulaşmanın en kolay, en hızlı yolu yine sosyal medya. Yeni nesil şirketler, 2000'li yılların kitle iletişim stratejisini zorlamak yerine, markalarının erişimini, katılımını ve yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak için en iyi erişim kanallarını düşünmeli. Medya kullanımı son 10-20 yılda bu kitle kanallarından çok hızlı tüketilen geçici medyaya doğru önemli ölçüde kaydı. Yeni bir haberin eskimesi saniyeler meselesi.

HEDEF ZİHNİYET DEVRİMİ

Hedefleriniz?

- Türkiye'deki tüm kulüpler ile çalışmak. Türkiye'de en hızlı büyüyen spor pazarlama ajansıyız. Faaliyetlerimizi futbolla sınırlamayıp, basketbol, voleybol, tenis gibi farklı sektörlere de taşıdık ve AS Monaco gibi büyük Avrupa futbol kulüpleriyle çalışan bir NFT departmanı kurduk. Şirketimiz, 31 Ocak 2022’de sona eren yılda, yıllık yüzde 427 FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) büyümesi ve geliri ile hızlı büyüyen ve kârlı bir iş yarattı.

İşimiz, spor ortaklarımızda medya varlıklarında reklam vermek için yeni spor markaları getirmek. Türkiye’de zihniyet devrimi yapmak istiyoruz. Daha iyi çalışma modelleri, raporlama, katılım ve ortaklıklar yoluyla spor pazarını geliştirmeye yardımcı olan yeni bir spor ortaklıkları çağını getirerek bunu başarmayı hedefliyoruz. 

BÜYÜK KAZANÇLAR MÜMKÜN

Kulüpler özelinde Türkiye’de spor ekonomisinin durumu ortada. Gelir artırmada sorun yaşandığı bir gerçek..

- Türkiye'nin en iyi kulüpleri sponsorluktan ve reklam gelirlerinden milyonlarca dolar gelir edebilirler.  Biz bu pazara yön vermeyi ve uluslararası marka ve bağlantıları aracılığıyla bu yatırımları artırmayı hedefliyoruz. Bu nedenle kendimizi, markalar ve kulüpler için yeni bir çalışma yöntemi oluşturmaya yardımcı olan ve sporda markalar için en iyi fırsatları sunma becerimize dair piyasaya güven veren, pazardaki lider spor ajansı olarak görüyoruz.

Nasıl?

- Şu anda spor trendleri dijital, içerik ve NFT'ler. Dijital dünya çok sayıda seçeneğe sahip ve her geçen gün gelişiyor. AI, VR, giyilebilir cihazlar, eSport, blockchain ve OTT, her tür pazarlamada trend olan dijital dünyanın uzantıları. CSM olarak halihazırda Capital Block markamız altında NFT alanında çalışıyoruz. Öte yandan Metaverse, markaların dijital ortamda giderek daha fazla zaman harcayan yeni bir demografiyle etkileşim kurmaları için şimdiden yepyeni bir evren. Hayatımızın her alanına dokunacak. Bu evrenden korkmayıp, kulüplerin bunu bir fırsat olarak görmesi gerekiyor. Biz spor dünyasına bu evrene girmeleri için yaratıcı çözümler üretiyoruz.

GS VE TS’NİN NFT’LERİ TARİHE GEÇTİ

Türkiye'de kulüplere sosyal medya ve NFT'ler aracılığıyla gelir sağlayan ilk ajansız ve Türkiye genelinde inovasyonu teşvik etmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Öte yandan, Capital Block ile Türkiye'de bir spor NFT projesi başlatan ilk ajans olduk. Kurucusu Ali Sami Yen'in etrafında bir NFT oluşturmak için Galatasaray ile birlikte çalıştık. Proje sadece Türkiye'deki ilk değil, aynı zamanda dünya çapında bir futbol kulübünün NFT koleksiyonunu 59 saniyede rekor bir sürede sattığı ilk proje oldu.

Galatasaray’ın yanı sıra Süper Lig şampiyonu Trabzonspor için Capital Block’un danışmanlığında halka arz edilen “Trabzonspor Şampiyonluk Koleksiyonu” hem bir ilk olarak tarihe geçti hem de büyük bir başarıya imza attı. Capital Block’un danışmanlığı ile arz edilen Galatasaray NFT’leri de dünyanın ve Türkiye’nin ilk futbol NFT’leri olarak tarihe geçti.

SIFIR GİDER REKOR GELİR

NFT tarafında kulübün hiçbir harcama yapması gerekmiyor. Ortaya çıkan kazancın da sağlayıcı platformlar ile yapılan anlaşmalara bağlı olarak önemli bir yüzdesi kulübe gelir olarak dönüyor. Biz herhangi bir NFT platformuna bağlı çalışmıyoruz. NFT danışmanlığı verirken spor kulübünün amacına hizmet edecek en doğru platformu bulma konusunda destek oluyoruz ancak kararı spor kulübü veriyor. Dünyadaki NTF sektörü, 2020 yılının ilk 6 ayında 14 milyon dolar seviyesindeydi. Bu rakam 2021’in ilk 6 ayı sonunda 2,5 milyar dolar seviyesine geldi. Bu rakam, NFT işinin bir yılda nereden nereye geldiğini net şekilde ortaya koyuyor. 

SPOR, ERKEK EGEMEN İMAJINDAN UZAKLAŞMALI

Türkiye’de tüm yöneticileriniz kadın. Ezber bozduğunuz söylenebilir, özellikle erkek egemen bu alanda..

- Başta futbol olmak üzere sporun her branşında kadınlar yönetici koltuklarında, karar mekanizmalarında da var olabilmeli. Daha çok federasyon ve kulüp başkanı kadın görebilmeliyiz örneğin. Voleybolda, jimnastikte, minderde, ringde sporun her alanında kadınlardan muhteşem başarı haberleri geliyor. Ancak sporcu kadınlarımızın yanı sıra sporda yöneticilik koltuklarında da kadınlar olmalı. Capital Sports Media Türkiye’de biz bunu başardık. CSM’nin sadece Genel Müdürlük koltuğu değil, en kritik köşe başları da kadınlara emanet. Pazarlama ve İş Geliştirme Başkanımız ile Satış Direktörümüz de kadın. Spor pazarlaması gibi erkeklerin çoğunlukta olduğu bir alanda ezberleri bozmaktan, kadınların sesi olmaktan gurur duyuyoruz. Hayatın her alanında olduğu gibi spor da kadın elinin değmesiyle güzelleşecektir.

Zaten bir hedefimiz de; futbol, ​​​​basketbol, ​​​​voleybol ve tenis aracılığıyla tüm spor izleyicilerine ulaşmayı, sporu erkek egemenliği imajından uzaklaştırmayı hedefliyoruz. Her kampanyanın doğru kitleyi hedeflediğinden emin olmak için ortaklarımız ve markalarımızla birlikte çalışıyoruz. Futbolda hedef kitle daha çok erkek ve 25-44 yaş grubuna yönelirken, voleybolda daha çok kadına ve hatta daha genç nüfusa yöneliyor. Uzmanlığımız, bir kulübün veya organizasyonun doğru hedef kitlesini doğru marka ile buluşturmak.

TÜM SPOR ALANLARINDA KADININ SESİ DUYULMALI

Kadınlar, artık “mesleğin cinsiyeti yoktur” diyor ve yaşamın her alanında olduğu gibi sporda da seslerini duyuruyor, ezberleri bozuyor. Biz de CSM olarak kadın sporunun daha fazla benimsenmesi için destek olmak istiyoruz. Kadın spor organizasyonları ile mümkün olan her şekilde çalışmayı hedefliyoruz. Özellikle Türkiye'de kadın voleybolu, kulüplerin kadın sporuna/alanlarına daha fazla yatırım yapmalarını sağlayan gerçek bir başarı hikâyesi olarak karşımıza çıkıyor. Birçok marka, bir kulübe yatırım yapmadan önce bir başarı hikâyesi arıyor ve voleybol bunu başaran bir spor dalı oldu Türkiye’de. Sponsorluk fırsatı olduğunda kulüplere kapsamlı bir yaklaşım sunabiliyoruz. Çalışmalarımız futbolun yanı sıra daha fazla branşın sponsorluğunu da kapsıyor. 

KADINLAR BAŞARIYOR

CSM’nin Genel Müdürü Aydil Erçoklu ile spor pazarlaması bir kadın yöneticiye emanet edildi. Erkeklerin ağırlıklı olduğu bu alana artık kadın eli değiyor. CSM Genel Müdürü Erçoklu, “Kadınlar artık eskiden ‘erkek işi’ denilen her alanda ezberleri bozuyor, mesleğin cinsiyeti olmadığını kanıtlıyor. Bu alanlardan biri de başta futbol olmak üzere spor dünyası. Voleybolda, jimnastikte, minderde ve ringde sporun her alanında kadınlardan muhteşem başarı haberleri geliyor. Ancak sporda yöneticilik koltuklarında da kadınlar olmalı. Capital Sports Media Türkiye’de biz bunu başarıyoruz. Hayatın her alanında olduğu gibi spor da kadın elinin değmesiyle güzelleşecektir.”