Vakıf Katılım web
Ekonomi 27.10.2016 14:20

Rusya Türk çitfçisinin yüzünü güldürecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "Önümüzdeki dönem içerisinde beklenenin üzerinde bir tarımsal ihracatı Rusya'ya gerçekleştirmeyi umuyoruz" dedi
Rusya Türk çitfçisinin yüzünü güldürecek

YENİBİRLİK TBMM - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki dönemde Rusya'ya beklenenin üzerinde bir tarımsal ihracat gerçekleştirmeyi umduklarını belirterek, domates üreticilerinin de yüzünü güldürecek kararlar alacaklarını bildirdi. Çelik, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin tarım sektörüne etkisi ve krizin aşılmasının ardından yaşanan gelişmelere yönelik açıklama yaptı.

Rusya ile krizin dolaylı olarak Türk tarımını da etkilediğine işaret eden Çelik, Rusya'nın Türkiye'den aldığı ürünleri, başka piyasalardan temin etmesinin kolay olmadığını söyledi. Çelik, ürünlerin bir şekilde Rusya'ya başka kanallardan taşındığını belirterek, "Ama bizim çiftçimiz bundan mutlu olmadı. Çünkü daha düşük fiyata satmak durumunda kaldı. Rus tüketicisi de memnun olmadı; bazı ürünleri daha pahalı tüketmek zorunda kaldı. Böyle bir tatsız dönem yaşandı. " dedi. Çelik, Rusya'nın şimdi beş ürünle ilgili uyguladığı ambargoyu kaldırdığını belirterek, şu anda bunlarla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi. Faruk Çelik, çalışma esaslarına göre, firma ile bölgesel anlamda bildirim yapıldığını, Rusya'nın da o çerçevede alımları gerçekleştirdiğini ifade etti.

"Rus Bakan ile görüşeceğiz"

Özellikle narenciye üreticilerinin beklediği olumlu sürecin şimdi başladığını bildiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Umuyorum kısa zaman içerisinde domates üreticilerinin de yüzünü güldürecek kararları önümüzdeki süreç içinde alırız. Rusya ile tarımdaki ticaret hacmimiz bizim aleyhimizdedir. Biz daha çok ürün ithal ediyoruz. Ama biz bu süreçte Türkiye olarak, kesinlikle Rus çiftçisini de rahatsız edici bir şey içine girmeyeceğimizi söyledik. Bunları da dikkate aldığınızda önümüzdeki dönem içerisinde beklenenin üzerinde bir tarımsal ihracatı Rusya'ya gerçekleştirmeyi umuyoruz. Görüşmeler o istikamette. Kasımda Soçi'de bir fuara davet edildik. Orada Rusya Tarım Bakanı ile bir araya geleceğiz, son değerlendirmelerimizi yapıp, bu konuda atılması gereken adımlar varsa... Onların bazı talepleri olabilir, bizim taleplerimiz var. O talepleri çakıştırıp, buluşturup yolumuza devam edeceğiz. Umarım Soçi'deki görüşmede olumlu sonuç alırız."