Halkbank web
Ekonomi 21.06.2022 07:04 Güncelleme: 21.06.2022 00:40

Rusya için Türkiye'nin önemi artıyor

Rusya'ya kargo teslim eden konteyner gemilerinin sayısının, Kasım 2021'deki zirveye kıyasla Haziran 2022 itibariyle yaklaşık yüzde 60 azaldı.
Rusya için Türkiye'nin önemi artıyor

Rusya limanlarında Haziran ayında günlük ortalama konteyner gemisi sayısı 17 bin 600 olarak kaydedilirken, geçen yılın kasım ayında bu rakam 44 bin 100 gemi olarak kayda geçmişti.

Bu yılın şubat ayında Rus limanlarına 38 bin 200 konteyner gemisi gelmişti.

Yaptırımlarla birlikte sayı rekor seviyede azaldı

Haberrus'un bildirdiğine göre, Batılı devletlerin Rusya karşıtı yaptırımları devreye soktuğu Mart ayında Rus limanlarına gelen günlük konteyner gemi sayısı 21 bin 900’e geriledi.

Tüm bu gerilemede uluslararası büyük konteyner şirketlerinin, büyük zarar etmelerine rağmen Rusya ile çalışmayı askıya almaları yada tamamen Rusya’daki varlıklarını satışa çıkarmaları yatıyor.

Tüm bu olumsuz durum hiç şüphesiz Rusya’ya giren her türkü malın eksilmesine yada piyasadan tamamen kalkmasına yol açıyor.

Türkiye önemini artırıyor

Rusya, batılı yaptırımlara katılmayan Türk ihracatçılarına yardım etmeye hazırlanıyor.

Rusya’yı terkeden batılı firmaların yerini doldurmaya çalışan Türk şirketlerine Rusya’da ekonomik kalkınma projelerinin finanse edilmesi için kurulan devlet yatırım bankası VEB.RF’e bağlı kamu kuruluşu Rusya İhracat Merkezi (REC) yardım edecek.

Kurumun, Batı yaptırımları nedeniyle yeni tedarik kanalları arayan birçok Rus ithalatçının Türkiye’deki ithalatçılarla müzakerelerinde köprü görevi üstelenmesi bekleniyor.

Uzmanlar, mevcut koşullarda Türkiye’nin küresel gıda ve tarım ürünleri de dahil bir çok sektörde pazarındaki varlığını ve rolünü artırmak için eşsiz bir şansa sahip olduğunu vurguluyor.

Tüm bunların yanı sıra lojistik sektöründe de Türkiye’nin Rusya’nın ithalat ve ihracatında bir üs haline gelmesi konusu tartışılıyor.

Türk limanları Rus şirketleri için bir aktarma üssü işlevi görebilecek.

Türk denizcilik şirketlerinin kargo gemileri yabancı kargo şirketlerinden boşalan yeri alarak lojistik akışının önemli bir bölümünü üstlenebilecek.