Teknoloji Kaynak: ANIL KARTAL 09.09.2024 16:51

Roket Yarışması'nda final heyecanı başladı

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında her yıl T3 Vakfı çatısı altında Roketsan tarafından düzenlenen Roket Yarışması'nda 2024 yılı final heyecanı başladı. 9-16 Eylül tarihleri arasında Aksaray Atış Alanı'nda gerçekleştirilen Roket Yarışması'nın son etabında finale kalan 80 takım füzelerini gökyüzüne ateşleyerek mühendislik yeteneklerini sergiliyor.
Roket Yarışması'nda final heyecanı başladı

Dünyanın en büyük havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında T3 Vakfı Çatısı altında, Roketsan tarafından gerçekleştirilen Roket Yarışması yedinci kez geleceğin mühendislerini ağırlıyor. Öğrencilerin uzay teknolojileri alanlarına ilgilerini artırmak ve bu alandaki kabiliyetlerini geliştirmek üzere düzenlenen Roket Yarışması’na bu yıl Lise, Orta İrtifa, Yüksek İrtifa ve Zorlu Görev kategorilerden toplamda 824 takım başvuru yaptı. Finale kalmayı başaran 80 takım ise Aksaray Atış Alanı’nda kendi tasarımları olan füzelerini gökyüzüne ateşleyerek kıyasıya mücadele ediyor. Roket Yarışması sonucunda kendi kategorilerinde dereceye giren takımlar ödüllerini, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST Akdeniz’de alacak.  

 

Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ: “Geleceğimizi teminat altına alıyoruz”

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Roket Yarışması’nın 2024 etabına katılan tüm takımlara teşekkür ederken finale kalan takımlara da başarılar diledi. İkinci: “Gençlerimizin araştırmaya, geliştirmeye ve üretmeye olan heyecanını bizlere en güzel şekilde yansıtan TEKNOFEST, geleceğe umut ve güvenle bakmamızı sağlıyor. Bu yıl yedinci kez düzenlediğimiz Roket Yarışması ise özellikle Roketsan’ımız için büyük anlam ve önem taşıyor. Roket Yarışması, geleceğini gökyüzündeki hayallerine adayan gençlerimizin yeteneklerini sergileme platformu oluyor. Büyük emekler ile kendi roketlerini tasarlayan gençlerimizin bu alandaki başarılarıyla biz de gururlanıyoruz. Çünkü geleceğin roket mühendisleri kendilerini Roket Yarışması’nda gösteriyor, hayallerini adım adım gerçekleştiriyor. Bu yıl finale kalan takımlarımızı tebrik ederken yarışmaya katılıp finale kalamayan hiçbir takımımızın pes etmemesini aynı azim ve kararlılıkla yola devam etmelerini bekliyoruz. Biz her sene buradayız ve sizlerin yeni tasarımlarını görmek, onları sizinle birlikte gökyüzüne ateşleme heyecanına ortak olmak için can atıyoruz. Yeteneklerini sergilemek isteyen tüm gençlerimizi kendi roketleri ile önümüzdeki yıllarda Roket Yarışması’nda görmek istiyoruz. Daha güçlü ve tam bağımsız Türkiye için ‘TEKNOFEST kuşağına’ sonuna kadar güveniyoruz” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.

 

Roket Yarışması yedinci kez düzenleniyor

Bu yıl yedincisi düzenlenen Roket Yarışması’na; Lise kategorisinde 516, Orta İrtifa kategorisinde 233, Yüksek İrtifa kategorisinde 56, Zorlu Görev kategorisinde ise 19 olmak üzere toplam 824 takım başvurdu. Bunlar arasından ise 80 takım gerekli şartları sağlayarak final etabına ulaşmaya hak kazandı. 

 

Lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin takım olarak katılımına açık olan yarışmada 4 farklı kategori yer almaktadır. Yarışmada takımların, Lise kategorisinde asgari 4.000 feet, Orta İrtifa kategorisinde asgari 8.000 feet, Yüksek İrtifa kategorisinde asgari 15.000 feet’e ulaşacak ve Zorlu Görev Kategorisinde ise çift kademeli roket tasarlaması, üretmesi ve uçurması isteniyor. Yarışmada temel olarak; Lise, Orta ve Yüksek İrtifa kategorilerinde dereceye girecek roketlerin en yüksek irtifaya erişmesi, Zorlu Görev kategorisinde ise çift kademeli roketin iki kademesinin de başarılı uçuş yapması bekleniyor. Roketlerin uçuş görevi sırasında içerisindeki asgari 4 kg’lık faydalı yükü roketten çeşitli yöntemlerle ayırması, tüm bileşenler ile faydalı yükün paraşütle yere sağlam indirilip kurtarılması hedefleniyor.

 

TEKNOFEST heyecanı Adana’da! 

T3 Vakfı çatısı altında düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bu yıl Adana’da kapılarını açacak. 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenecek TEKNOFEST Akdeniz’de, 7’den 70’e milyonlarca kişi milli teknolojilerle buluşmanın heyecanını yaşayacak. 

Roketsan da her yıl olduğu gibi bu yıl da son teknoloji ürünleri ve eğlenceli aktiviteleri ile festivale katılarak binlerce katılımcıyı standında ağırlamaya hazırlanıyor.