Röportaj 29.09.2020 07:00 Güncelleme: 28.09.2020 20:36

NURETTİN USTA'DAN DÜNYA TEKNOLOJİ ŞİRKETİ NURUS'A

Türkiye'nin ileri teknoloji Ar-Ge merkezine sahip mobilya markası Nurus, İstanbul Yeni Havalimanının oturma gruplarından birçok mega projelerin mobilya ve donanım tasarımlarına kadar çok farklı ürünler yapıp üretiyor. Tasarım ve geliştirilen teknolojilerin birçoğunda mucitlik ve yaratıcılıklarıyla bilinen patronlar Renan ve Güran Gökyay kardeşlerin imzası bulunuyor. Nurus şimdi de virüs sonrası Türkiye'nin yeni çalışma hayatı ve düzenini yeniden şekillendiriyor.
NURETTİN USTA'DAN DÜNYA TEKNOLOJİ ŞİRKETİ NURUS'A

Şafak GÜVEN

Virüs ofise girdi, iş hayatımız kökten değişti.  Sadece birkaç haftada çalışma alanları, alışveriş merkezleri, okullar, hava alanları boş kaldı. Evimiz, ofisimiz oldu, Özel alanlar çalışma alanına dönüştü. Şimdi sistemi yeniden başlatma zamanı. Artık Türkiye ve dünyada yepyeni bir yepyeni bir çalışma düzeni, yepyeni bir dönem başladı.

Çalışma alanlarının standartları Nurus öncülüğünde yeniden belirleniyor. Ofisler, koşullar ve sistemler tamamen değişiyor. Türkiye’nin çalışma düzeninde “yeni normaller” neler olacak? Yeni ofisler ve çalışma düzenimiz nasıl şekillenecek? İşte bu soruların cevabı için Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökyay ile YeniBirlik okurları için konuştuk.

Nurus, Nurettin ustadan bu yana tasarımlarıyla, AR-GE’siyle teknolojideki çok farklı arayışlarıyla bugün bambaşka bir şirket haline geldi? Nurus bunu nasıl başardı?

“Nurus, 1927 yılında Nurettin Usta tarafından bir marangoz atölyesi olarak Ankara’da kuruldu. Bu mirası ASO’ya kayıtlı ilk kadın sanayici olan kızı Birten Gökyay ve eşi Akın Gökyay devraldı. Nurettin Usta isminden de Nurus markası doğdu. Ailenin 3. kuşağı olan ben ve ağabeyim Renan Gökyay Nurus’u dünya çapında tanınan uluslararası bir marka haline getirdik. İnsanların değişen gereksinimlerini anlayarak zamanın ötesinde çözümler üretmeye çalışarak, araştırma-geliştirmeye dayanan yenilikçi bir yaklaşım ile geleceği şekillendiren ürünler üretiyoruz.”

TÜRKİYE’DE KOVİD 19 TEST KABİNLERİNİ ÜRETİP HASTANELERE BAĞIŞLADILAR

Türkiye’de KOViD-19 test kabinini üretebilen ve bu teknolojiye sahip tek şirket oldu bu fikir nereden çıktı?

“Türkiye’de salgınla mücadelede biz Ankaralı mobilya firması olarak bu seferberliğe nasıl katkı sağlayabiliriz diye harekete geçtik. Çok hızlı davranarak konusunda uzman birkaç şirketin de desteği ile sağlık çalışanıyla teste girenin hiçbir şekilde temas etmediği, hepa filtrelerle donatılmış özel test kabini tasarladık. Talep yoğun olunca hemen çok sayıda hastaneye ve Kovid 19 test kabinlerinden üretip hastanelere bağışlandı. Kovid 19 test kabinleri Türkiye’nin salgınla mücadelesinde çok önemli bir katkı sağlayınca peşinden bu yeni teknolojinin kullanıldığı yepyeni ürünler da tasarlanmaya başlandı. Yoğun ARGE çalışmaları sonrasında tamamı yerli ve milli imkanlarla üretilen basınçlı temiz odalar, havadaki partikülleri yere bastıran asansörler ortaya çıktı.”

KOVİD 19 TEST KABİNLERİNİN HİKAYESİ

Kovid 19 test kabinlerinin hikayesi hayli ilginç sanırım?

“Bir ‘Vefa Projesi’ olarak başladık bu işe. Amacımız tüm dünyayı etkisi altına alan salgına karşı milletimize, insanımıza yararlı, faydalı bir katkı sağlayabilmekti.  Bizim ‘Calma’ diye (sessiz çalışma kabini) pandemiden önce çıkardığımız bir ürünümüz var. Bu da kontrollü izolasyon sağlayan bir ürün. Ancak biz bunu yaparken hava değil, ses izolasyonuna odaklanmıştık. 11 Mart’ta bir video seyrettim. Kore’de hastanelerin girişine yan yana telefon kabinleri yerleştirilmiş. Dışarıya da filtreler koyulmuş. Test yapıyorlar. Baktım, ‘biz bunu geliştirip, bizim hastanelere bağışlayabiliriz’ dedim. Bizim yaptığımız kabinlerde hasta hapşırsa da hiçbir şey olmuyor. Çünkü hapşırdığı hava hepa filtrelerden geçirilip dışarıya veriliyor. Virüsü filtrelerde tutabiliyoruz. Bunlar ameliyathane filtrelerinden daha yüksek basınçlı filtreler. Bu filtreyi bizim için ameliyathane filtresi üreten başka bir Türk firması üretiyor.”

Nurus olarak AR-GE’ye büyük önem veriyorsunuz. AR-GE’de yapmayı planladığınız işler neler, hedefleriniz neler?

“KOVİD 19 TEST KABİNLERİNİ TÜRKİYE İÇİN YAPTIK”

“40 kişiye yakın bir AR-GE ekibimiz var. Ve burada çok ileri boyutta şeyler yapabiliyoruz. Mesela Hürjet eğitim uçağının mock-up’ı (modelleme) burada yapıldı. Bu kabinleri de başından beri bağışlamak için yaptık. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü kontrolünde Türkiye’deki hastanelere 11 adet Kovid 19 test kabini bağışladık. Çok sayıda sağlıkçının Kovid 19 olmasını engelledik. Daha sonra Kuveyt bu kabinlere ihtiyacı olduğunu iletti. Onlara da 4 adet kabin hediye ettik. Olası bir ikinci dalgada ve Uluslararası Sivil Havacılık’ın onay vermesi durumunda bu ürüne 56 ülke havaalanlarından da talep geleceğini düşünüyoruz. Bu ürün sadece havalimanları için değil, kalabalık çalışanı olan şirketler için de yine çok ideal. Ürünümüz şu anda başka ürünlere de ilham kaynağı oldu. 3 çeşit cihazımız olacak. Test kabinlerimizin yanı sıra farklı ebatlarda, negatif basınçlandırılmış izolasyon odaları yapıyoruz. Kişinin dışarıdan gözükmeyeceği, dolayısıyla kişilik haklarının korunacağı ve dışarıdan giden havanın ulpa filtrelerle filtrelendiği, odanın içindeki havanın da dışarı atılırken filtrelediği odalardan söz ediyoruz.”

ASANSÖRLERDE KOVİD 19 GÜVENLİĞİ

“Üçüncü ürünümüz ise asansörlerde virüs bulaşmasını engelleyecek bir sistem. Hava akışlarıyla ilgili çok çalıştık. Ve ‘Laminer Akış’la havadaki partiküllerin yukarıdan aşağıya bastırıldığı üniteler tasarladık. Kişi konuşurken ağzından çıkan partikülleri alıyor ve aşağı basıyor. Tüm bunların yanı sıra Türk Hava Yolları’nın ekonomi sınıfındaki koltuklarının dizaynını ve üretimini biz yapıyoruz. Türkiye’nin ilk akustik çınlama odasını da yine biz hayata geçirdik.”

“YURT DIŞINDAN ÇOK TALEP VAR”

Kovid 19 test kabinlerini bir vefa projesi olarak planladınız ama sonra hem Türkiye’den hem de yurt dışından çok sayıda talep geldi testi kabinlerini ticari olarak satıyor musunuz?

“Şu anda İçişleri Bakanlığı ile gezici test kabini üretimi noktasında görüşüyoruz. Yurt dışından Hollanda ve Almanya’dan bazı şirketlerden steril oda ürünümüzle ilgili talep var. Görüşme odası ürünümüz için Almanya’daki yaşlı evlerinden sipariş aldık. Süreç, planladığız gibi ilerlerse kısa süre içinde göndeririz.”

 “DÜNYAYA ‘SESSİZLİK’ SATIYORUZ”

Benim dikkatle takip ettiğim projelerden biri de sessizlik kabinleri. Bunlara talep nasıl bu kabinlerin özellikleri neler?
“Ofis ortamından ayrılmadan kişisel görüşmelerin gizlilik içinde yapılabileceği ve toplantıların çevreden etkilenmeden gerçekleştirilebileceği alternatif alanlar oluşturan Calma akustik podlar, Hollanda’dan Çin’e ve Şili’den Avustralya’ya kadar pek çok ülkeye satıldı. Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde satılmaya devam ediyor. Akustik Pod Calma’nın teknolojisi Çin tarafından satın alındı. Calma ile Nurus, Türkiye’den Çin’e teknoloji ihraç eden ilk marka oldu. Bu hem bizim için hem de ülkemiz için büyük gurur.”

Ofis mobilyasından uçak koltuğuna, gelişmiş drone’lardan çok farklı teknolojilere kadar değişik alanlarda ürün tasarlayıp ortaya çıkaran Renan ve Güran Gökyay kardeşlerin en büyük kozlarından biri de AR-GE bölümü. AR-GE ve fabrikadaki laboratuvarlar NURUS markasını diğer rakiplerinden öne çıkarıyor.

ALTI FARKLI KOMİSYON OLUŞTURULDU
NURUS öncülüğünde; İnsan, Çalışan sağlığı ve İş yeri güvenliği, Sürdürülebilirlik, Teknoloji, Tasarım ve Çalışma alanlarında 6 farklı komisyon oluşturuldu. Komisyonlarda tartışma ve fikirlerle ilgili konunun standartları oluşturuldu. Komisyonlarca şekillenen standartlar ve öneriler kamuoyuyla yazılı ve sözlü bildirgelerle taslak olarak paylaşılıyor. Komisyonlarca hazırlanan bildirgeler ‘future bright’ tarafından test edildikten sonra rapor ve makale hâline getiriliyor. Belirlenen fonksiyonlar ve standartlar ışığında iç mimari tasarım yarışması da düzenleniyor.

Komisyonlarla, Türkiye’nin iş ve çalışma hayatına “reset” atılıyor

Aylardır devam eden çalışmalar, gözlemler ve komisyon raporlarıyla Türkiye’deki çalışma hayatında çok önemli alanlarda her şey yeniden belirlenmeye başladı. Bir yıl öncesine göre farklı standartlar ve çalışma biçimleri ortaya çıktı.

İşte bu çalışmalar sonrasında yeniden şekillenmeye başlayan çalışma noktaları ve düzeni şu başlıklarla ortaya çıktı.

• Yeni çalışma sistemleri
• Uzaktan çalışma
• Evden çalışma
• Ortak ofis
• Esnek çalışma
• Teknoloji ve gayrimenkul

 • Sosyal alanlar
• Dijital çalışma alanları
• Uydu ofisler

AVRUPA’NIN EN MODERN TESİSLERİNDEN

45.000 metrekarelik alanda yılda yüz binlerce mobilya ve parçası üretilen fabrika, gelişmiş üretim kabiliyeti, teknolojik ve çevre dostu makineleri ile Avrupa’nın en modern tesisleri arasında yer alır. Nurus, yenilikçi, yaratıcı ve fonksiyonel tasarımları ile Abu Dabi’den Hindistan’a, İtalya’dan Yeni Zelanda’ya kadar pek çok ülke ile işbirliğini güçlendirerek uluslararası piyasada başarılı projeler gerçekleştirmektedir.

NURUS MARKASIYLA 50’DEN FAZLA ÜLKEDE İHRACAT

Nurus, tek nokta tedarikçisi olarak yeni yüksek teknolojiye sahip metal, ahşap, laminat, lake ve döşeme üretim tesisleri bulunan lojistik merkezinden dünyanın pek çok noktasına kendi markası ile ihracat yapmaktadır. Nurus, bölgesel lider olma hedefi doğrultusunda, Körfez ülkelerinde monobrand mağazalar açarak bu bölgedeki pozisyonunu güçlendirmeye devam etmektedir. Nurus Çözümleri; eğitimden ulaştırmaya, ofis binalarından sağlık kurumlarına kadar pek çok farklı projede sıfır hata payı ile çalışır. Sistem; projenin başlangıcından teslimatına, hatta ürünlerin kullanımına kadar tüm süreci, dijital bir platforma taşır ve her adımın denetlenebilir olmasını sağlar.