Spor 21.11.2017 21:08 Güncelleme: 07.12.2017 22:13

NFL'de son düzlüğe girilirken…

ABD Ulusal Amerikan Futbolu Ligi NFL'de son düzlüğe girildi.
NFL'de son düzlüğe girilirken…

Bertan ERMAN

NFL'de 10. ve 11. haftaların ardından Tüm takımların bay haftaları geride kaldı ve normal sezonda son düzlüğe girildi. Playoff yolundaki takımlar, ellerine geçen fırsatları nasıl değerlendirdi? Super Bowl'a giden yolda son durum nedir?

AMERİKAN FUTBOL KONFERANSI (AFC): İLK 2 BELLİ GİBİ AMA…

Yukarıdaki başlıkta bahsedilen ilk 2 New England Patriots ile Pittsburgh Steelers oluyor. Şu an AFC’de bu iki takımın dominasyonundan bahsedebiliriz. Son şampiyon Patriots, ligin başlarında ufak bir tökezleme yaşasa da, çabuk toparlandı. Panthers mağlubiyetinden sonra üst üste 6 maç kazanan Pats, yine Tom Brady hücumdaki önderliğinde, tepelerde olacağının görüntüsünü çiziyor. Keza Pittsburgh Steelers da, New England gibi aynı galibiyet-mağlubiyet sayısına sahip. Averajla konferans lideri Steelers, tıpkı Patriots gibi opsiyonu bol bir hücuma sahip. Ama…

İşin aması, bu sezon savunmasıyla dikkat çeken takımı Jacksonville Jaguars… Florida ekibi,  şu an ligin en çok sack yapan birinci; pas interceptionlarında üçüncü sırada yer alıyor. 11. haftanın açılışında, Steelers’ın Tennesse Titans’ı yenmesiyle eline geçen fırsatı değerlendiren Jags, zayıf rakibi Cleveland Browns karşısında aldığı galibiyetle hem AFC Güney Grubu’nda liderliğe oturdu; hem de konferansta 3. sıraya yükselerek Steelers ve Patriots’ın takipçisi oldu. Sezona muazzam bir başlangıç yapan Kansas City Chiefs, New York Giants karşısında şok bir mağlubiyet aldı. Yaktığı yeşil ışığı sarartan Chiefs, Playoff’a kalsa da, Minnesota yolunda bir sonraki adımı atmakta zorluk çekebilir. 

11. hafta sonunda en büyük fiyaskoya imza atan takım ise Buffalo Bills oldu. Başantrenör Sean McDermott’un, geçtiğimiz pazar günü oynanan Los Angeles Chargers maçı için çaylak oyun kurucu Nathan Peterman’ı as kadroya alıp, sezon genelinde iyi bir görüntü çizen Tyrod Taylor’ı yedeğe çekmesi pahalıya patladı. 5 intercepton pas atan Peterman’ın ardından Tyrod Taylor ne yapsa yetmeyecekti. toplam 54 sayı yiyen New York ekibi, Baltimore Ravens’ın galibiyeti sonrası hem Playoff potasının dışına çıktı, hem de birçok rakibinin umutlarını yeşertti. 

ULUSAL FUTBOL KONFERANSI (NFC): WILDCARD İÇİN MÜCADELE İYİCE KIZIŞTI

Son finalist Atlanta Falcons’ın Seattle Seahawks’u yenmesiyle bir anda Playoff’a girmesi, NFC’de işlerin iyice karışması ve kızışmasına neden oldu. Özellikle Güney Grubu ekipleri, son haftalarda birbirleriyle sık sık karşı karşıya gelecek. Tampa Bay dışındaki tüm takımlar en kötü Wildcard maçı oynayacak durumda. Aralarındaki en iyi gidişata sahip takım olan New Orleans Saints, müthiş bir geri dönüşle uzatmaya taşıdığı maçta Washington Redskins’i yenerek, galibiyet serisini 8 maça çıkardı. Saints’in kalan 6 hafta içindeki tek hedefi, zirveye çıkmak olacak. Ancak, Carolina Panthers ve Atlanta Falcons’ın alacağı galibiyetler, işin rengini çok değiştirecek.

50. Super Bowl’daki finali Denver Broncos’a kaybettikten sonra, geçen sezon Playoff’a kalamayarak hayal kırıklığı yaratan Carolina Panthers, 11. haftayı bay geçse de, ezeli rakibi Atlanta Falcons’un galibiyeti sonrası, Playoff potasındaki yerini daha da sağlamlaştırdı. Mavi Siyahlılar’ın daha üst sıralara çıkması ise, yıldız oyun kurucu Cam Newton’ın ellerine bakıyor. SuperCam, her ne kadar pas oyunlarını bir şekilde idare edebilse de, koşu oyunları için aynısını söyleyemeyiz. Çünkü koşu oyunlarında başroller runnigbackler veya fullback our. Ancak Carolina’da bu durum sıkıntılı. Önceki sezonlara nazaran bir hayli kötü olan Jonathan Stewart ve çaylak running back Christian McCaffrey’in koşu oyunlarından bulduğu toplam touchdown sayısı, Cam Newton’ın koşu touchdownlarını geçmiyor. Bu durum, Panthers için ileride sorunlara yol açabilir.

Fakat şunu unutmamak lazım; 52. Super Bowl Minnesota’da yapılacak. Bu kadar takımın içinde Minnesota Vikings, normal sezonda, rotasyonunda sıkıntılar çekmesine karşın, Playoff’a direk katılmak ve evinde mutlu sona ulaşmak için çok çalışıyor. New Orleans Saints ile büyük bir mücadelenin içindeler.

thumbnail_afcplayoff11

nfcplayoff11