Vakıf Katılım web
Röportaj 24.10.2020 08:00 Güncelleme: 24.10.2020 09:55

"MUSTAFA İYİ Kİ DÖNMEDİ"

"Şimdi düşünüyorum da aslında Sezen Aksu'yu ben çağırdım. O da geldi…"
"MUSTAFA İYİ Kİ DÖNMEDİ"

Fotoğraf: Şafak Güven

Aslı SERTDEMİR

2. ara Başlık: “Allah’ım bana öyle bir umut ışığı ver ki yaşamak için bir nedenim olsun. Dünyadaki en büyük ışıklardan biri Sezen Aksu’yu verebileceğini nereden bilebilirdim.”

Rümeysa’nın çok mu çok güzel sesi hayatını kolaylaştırmaya yetmemiş. Herkes gibi o da sıkıntılar yaşamış. Yaşamın içinde koşuştururken, o da ara ara çocukken kurduğu hayalleri unutmuş. Şerden sonra gelecek hayrı o da aramış, beklemiş. Boyunu aşan acılara o da teslim olmuş. Bir gün “Her şey bitti”’ dediğinde, hayallerindeki kadın çıkagelmiş. Veee Sezen Aksu ona usulca fısıldamış “Her şey esas şimdi başlıyor…”

Google’da seni aratsalar seninle ilgili yazan bir dolu şey var. Orada yazanların dışında Rümeysa kim?

Aslında hala kendimi tanımaya, öğrenmeye çalışıyorum. Enteresan çok renkli mizah anlayışına sahip biri olduğumu söyleyebilirim. Sosyal ve dışa dönük biri olarak görünüyorum. Ama görüntümün tam aksine içine dönük yapım var. Sufizm ile ilgileniyorum. Allah aşkı ile hareket etmeyi düstur edinmeye çalışan biriyim. Bilge ve erdemli biri olmak hedefim. Dünya ya hatta evrene o gözlerle bakmak istiyorum.

Müzik Rümeysa’yı ilk ne zaman içine çekti?

9-10 yaşlarındaydım. Bir gün odamda oturuyorken, birden kalkıp pencereyi açtım. Ayaklarımı dışarı doğru sarkıtıp, o dönem popüler olan bir şarkıyı bağıra bağıra söyledim. Sonra içimden “Evet ben şarkıcı olacağım! Hem de çok iyi bir şarkıcı olacağım…” dedim. Herkesin bildiği ortaokulda müzik öğretmenim beni keşfetmesi. Ama esas doğru olan “ilk” bu!

O Ses Türkiye yarışmasına da katıldın. Bence inanılmaz bir sesin, müzik bilgin var. Böyle biri bir yarışmadan neden medet umar?

Gazeteci Bekir Hazar bizim aile dostumuz. O dönem travmatik bir dönemimdeydim. Nişanlım şehit olmuştu. Bekir Hazar bana dedi ki bu böyle olmaz, yeniden ayağa kalkman lazım. Tekrar ayağa kalman için yeni, farklı bir başlangıç lazım. Doğru söylüyordu, çünkü bu alemden umudumu kesmiştim. O Ses’e Bekir Hazar beni zorla götürdü.

Peki, yarışmada kimse dönmedi. Sonra ne oldu?

Yarışmada son yarışmacı olduğum için herkesin kotaları dolmuştu. Onları da anlıyorum. Murat Boz, Hadise, Hülya Avşar ve Mustafa Sandal iyi ki dönmemiş. Çünkü Sezen Aksu döndü bana! Ben mutsuzluğun içinde bir damla umut ışığı arıyordum. Yarışma öncesi şöyle bir dua etmiştim. “Allah’ım bana öyle bir umut ışığı ver ki yaşamak için bir nedenim olsun.” Dünyadaki en büyük ışıklardan biri SEZEN AKSU’yu verebileceğini nereden bilebilirdim. O kadar büyüğünü ben de beklemiyordum. Bunu Sezen Aksu’ya da söyledim. 

Sezen Aksu’nun dönüşü anlat bize… O nasıl oldu?

Ertesi gün dersteyim. Tabi moralim çok bozuk… Bilmediğim bir numara beni aradı. Teneffüse çıktığımızda o numarayı aradım. (Sezen Aksu’nun birebir sesini taklit ederek.) “Ya Rümeysa’cım ne güzel okudun benim şarkımı. Kanlıcada’yım hadi gel.” dedi. Ben dalga geçiyorlar diye telefonu kapattım. Çünkü çok tiyatrocu arkadaşım var. Biri kesin benimle dalga geçiyor sandım. İçimden “Tabi tabi ben de Madonna’yım zaten” diyorum ki Sezen beni bir daha aradı. “Ya kızım ne dalga geçeğim seninle… Hadi kalk gel işte.” dedi adresini verdi. Pek de inanmayarak verdiği adrese gittim.

Sonra…

Kapıyı bir kadın açtı… Şoktaydım, hala inanamıyordum. O an kendimi 3. Kişi olarak izlemeye başladım. Karşımda Sezen Aksu beni öpüyor. Bir o olsa iyi Emel Müftüoğlu, Mustafa Ceceli, Nükket Duru tek tek beni öpüyorlardı. “Allah’ım ben bir damla ışık istedim. Sen tüm yıldızları gönderdin bana.” diyordum içimden. İşte böylelikle Sezen Aksu ile yollarımız birleşti. 2011’den 2016’ya kadar sahnede back vokalliğinden stüdyo demo okumalarında birlikte çalıştık.

Hayal bile edemediğin bir şey gerçek mi oldu yani?

Aslı’cım şimdi düşünüyorum da aslında Sezen Aksu’yu ben çağırdım. O da geldi… Sana bir sır! Yarışmada bana Hülya Avşar dönsün istiyordum. Belki beni Sezen Aksu ile tanıştırır diye. Bavulumu alıp İstanbul’a geldiğimde İzmir’deki ailem “Kızım tayinini buraya iste, öğretmenliğini İzmir’de yap.” dediklerinde… Hayır ben İstanbul’a gidip Sezen Aksu ile tanışacağım dedim. Ankara TRT Gençlik Korosundaki hocalarım da burada kal, burada çalış. Sonra belki TRT sanatçısı olursun dediler.  Onlara da “Hayır! İstanbul’a gidip Sezen Aksu ile tanışacağım” dedim.

İlk solo çalışman ‘’Yansın İstanbul’’… Onca Sezen şarkısı içinde neden o şarkı? Sen mi seçtin, Sezen mi oku dedi?

Bizim stüdyo Lonca’da şöyle bir şey var. Sezen Aksu bir şarkı yapar ve onu kimin okuyacağı belli değildir. Ama Yansın İstanbul’u çoook seviyordum. Bir gün Sezen Aksu beni aradı (Yine muhteşem bir Sezen taklidi) “Yansın İstanbul’u hani çok seviyordun ya… Onu sana verdim.” dedi. İnanamadım! Sevinçten havalara uçtum. Böylelikle kaptım şarkıyı…

Hayatında biri var mı?

Yok!

Aldatıldın mı?

Evet!  Ama hayat işte böyle böyle büyüyoruz…

Aynı zaman hala lise öğretmenisin. Öğretmen Rümeysa’yı öğrencilerini biraz anlatır mısın?

Onlara; her zaman hedeflerinden vazgeçmemelerini, hayallerinin peşinden koşmaları gerektiğini söylerim. Merhametli, vicdanlı insan olmanın önemini anlatırım. Derste disiplinli ve ciddi ama aynı zaman da onlarla eğlenmeyi de ihmal etmeyen bir hocayım. Benim için Z kuşağı önemli. Ben onlara Z değil “zehir kuşağı” diyorum. Bir spor bir de öğrencilerim beni zinde tutan şeyler. Benim mutluluk hormonu salgılama sebeplerimden biri de onlar.

Öğretmenliği bırakmayı hiç düşündün mü? Ya da bir gün düşünür müsün?

Dünyaca bilinen bir star olsam bile bırakmayı hiç düşünmem. Belki ders sayımı azaltabilirim ama bırakmam. O çünkü beni besleyen ve tazeleyen bir şey.

Kültür Bakanlığı ve TRT Gençlik Korosunda da olduğunu biliyorum. Hala devam ediyor mu?

Ben Gazi Üniversitesinde okudum. Ankara’da bulunduğum süre boyunca okulumla beraber devam etti. Sonra öğretmen olarak İstanbul’a atanınca hepsi bitti.

Sosyal medyada dans ederken çok paylaşımın var. Aynı zamanda gördüğüm kadarı ile iyi bir dansçısın da... Dansı hayatında profesyonel bir yere getirmek niyetinde misin?  

Kesinlikle! Ben turizm otelcilik lisesinde okudum. Stajımı da animasyon bölümde yaptım. Özel ders almadım ama o dönem Michael Jackson dansları üzerine çok fazla koreografimiz oldu. Uzun bir süre otellerde çok fazla dans ettim. Dans etmeyi de çok seviyorum. 

Çok güçlü sese sahip, çok iyi bir kadın vokal olarak anlatıyorlar seni... Hatta Okay Barış “Rümeysa hadi Ebru Gündeş ol, olur… Hadi Amy Winehouse ol, olur… Hadi Neşet Babadan bir bozlak oku, okur. Ve çok da güzel okur.” diye anlattı. Biliyoruz pop söylüyorsun ama bir gün arabesk ya da türkü albümü de çıkarır mısın?

Sadece Türkiye değil, dünya genelinde her tarz müziği takip etmeye çalışıyorum. Dua Lipa, Rianna hayranıyım. Ama Barış Manço, Neşet Ertaş, Orhan Gencebay, Müslüm Gürses gibi şarkı sözlerinde özel anlamlar barındıran sanatçıları ayrı seviyorum. Ve ben de bir gün onlar gibi felsefesi olan bir türkü ya da arabesk albümü neden yapmayayım. 

Söz ve bestede yapıyorsun… Ama ilk sırayı ne alıyor?

Ben yorumcuyum! Ben iyi bir vokalim, sonra besteciyim.

Son şarkın Dünya Telaşı’ndan beklentin ne? Beklediklerin olmazsa hayal kırıklığına uğrar mısın?

Dünya Telaşı’nın sözü ve bestesi bana ait. Çok da severek yorumladım. Herkesin de benim gibi sevmesini isterim. Ama hayatta hiçbir şey için çok büyük beklentilere girmemek lazım. Ben uzun mesafe koşucusuyum. Bir şarkı ile oldu ya da olmadı diyecek bir insan değilim.

Ayla Çelik son solo çalışmanda prodüktörün… Ayla senin için sadece prodüktör mü?

Dünyada kalıcı olmak için iyi bir yorumcu olmanın dışında, iyi bir besteci de olmak gerekiyor. Bunu bana öğreten Sezen Aksu ve Ayla Çelik. Bestecilik yönümü keşfedense Ayla Çelik! Ve bu anlamda bana güvenen, destekleyen, şevklendiren Ayla Çelik’tir!

Hayatında mihenk taşı olan 3 ismi say desem…

Sezen Aksu, Ayla Çelik, Michael Jackson.

Bundan yıllar yıllar sonra “Rümeysa” akıllarda nasıl kalmak ister?

Zenci gırtlağına sahip, sadece Türkiye’de değil dünyada da tanınmış bir yorumcu olarak hafızalarda kalmak isterdim.