Kültür Sanat 11.11.2017 19:53

​"Murtaza" Hayatını Yalanlar Üzerine Kurmuş Yalnız Biri

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Malatya Uluslararası Film Festivali, Ulusal Yarışma bölümü filmlerinden, yönetmen Özgür Sevimli'nin ilk uzun metraj filmi "Murtaza" ekibini ağırladı.
​

Gösterim sonrası Yeşil Sinemaları’nda sinema yazarı Gökşen Aydemir’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşi, filmin yardımcı yönetmenleri Yusuf Delice, Nezih Helvacı, sanat yönetmeni Osman Özcan, oyuncu İncinur Daşdemir’in katılımıyla gerçekleştirildi. Filmin çekim mekanlarından olan Basak Köy Muhtarı da izleyiciler arasındaydı.

Özgür Sevimli’nin kendi aile hikayesinden yola çıkarak yazıp yönettiği filmi “Murtaza” Malatya’nın dağ köylerinden birinde yaşayan Sabure ve Murtaza’nın hikayesini anlatıyor. Sabure yıllar önce iki gözünü de kaybetmiştir. Bakımıyla Murtaza ilgilenir. Çocukları İstanbul’da yaşar. Murtaza kasabaya indiği bir gün bakkaldan İstanbul’daki kızını telefonla arar, hasta olduğunu öğrenir. Sabure’ye kızının durumunu söylemeden İstanbul’a gider. Ama kızı o akşam ölür. Murtaza, Sabure’nin de hastalanmaması için ona yalan söyler ve kızının öldüğünü gizler. Ama Sabure gitgide sessizleşir, zamanla yalnızlığı ve umutsuzluğu gün yüzüne çıkar.

Çekimlerin Malatya’nın Hekimhan, Çırzı köyü, Çulhalı köyü ve Başakköy de gerçekleştirdiklerini dile getiren yardımcı yönetmen Nezih Helvacı, bağımsız film yapmanın zorluklarını anlatırken, kısa sürede düşük bütçeyle oldukça zorlandıklarını dile getirdi. Helvacı sözlerine; “Murtaza karakteriyle seyircilerin özdeşleşmesi çok zor. Topluma yabancılaşmış, devamlı hayatını yalanlar üzerine kurmuş çok yalnız bir karakter.” diye devam etti.

Filmde Elif karakterini canlandıran oyuncu İncinur Daşdemir “Bu film Özgür’ün duygusal bağı olan bir proje. Ekip olarak sıcak bir arkadaş ortamı geçirdik. Malatya’da bir ay aile ortamı gibi geçti.” diye konuştu.