Ekonomi 24.09.2022 07:00 Güncelleme: 23.09.2022 17:57

Mücevherde verimlilik ve güven

Dünya çapında teknolojiler geliştiren ve Türkiye'nin uluslararası ilk ve tek pırlanta laboratuvarı olan Mücevher Teknolojileri Araştırma Merkezi JTR |Jewellery Technology Research) dünya çapında başarılara imza atmaya hazırlanıyor.
Mücevherde verimlilik ve güven

Dünya çapında teknolojiler geliştiren ve Türkiye’nin uluslararası ilk ve tek pırlanta laboratuvarı olan Mücevher Teknolojileri Araştırma Merkezi JTR |Jewellery Technology Research) dünya çapında başarılara imza atmaya hazırlanıyor. Mücevher sektöründe bitmeyen bir tartışmaya neden olan sentetik mi gerçek mi tartışmasına bir son veren JTR ile, Türkiye, İsrail ve İngiltere’den sonra bu mükemmellikte teknoloji geliştiren üçüncü ülke oldu.

JTR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Can Özdemir Türk mücevher sektörü açısından çok önemli bir projeyi yaşama geçirdiklerini belirterek çok özel bir ekibin TÜBİTAK-Marmara Teknokent ve Yıldız Teknopark destekli çalışmaları sonunda yeni teknolojiler geliştirildiğini ve yazılımlarla desteklendiğini anlattı. Mücevher İhracatçıları Birliği ile iş birliği gerçekleştiren JTR, Türkiye merkezli ilk uluslararası laboratuvar olarak yatırımına kısa süre içinde Dubai, Bombay gibi uluslararası merkezlerdeki yapılanmasıyla devam edecek.

JTR yapılanmasının önemine değinen JTR Standartlar ve Uyum Departmanı Başkanı Mike Davey, küresel pazarlarda pırlanta laboratuvarları arasındaki rekabetin şeffaflıktan ve gerçeklerden uzak bir noktaya doğru seyrettiğini ve bunun da güven gibi en önemli değeri ortadan kaldırdığını belirtti. JTR tarafından geliştirilen teknolojiler ile değerli taşların öncelikle gerçek olup olmadığının; daha sonra da derecelendirmesinin yapılacağını belirten Mike Davey, tüm süreçlerin şeffaf bir şekilde Uluslararası Elmas Konseyi (IDC) ve uluslararası standartlar organizasyonu (ISO) denetimine açıldığını belirtti.

JTR ile Dünya Elmas Konseyi arasında daha önce hiçbir laboratuvarın yapmadığı bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını belirten Mike Davey ; “Uluslararası Elmas Konseyi, bizi 12 ay süresinde kesintisiz, dilediği an denetleyebilecek. Raporlarımızı, analizlerimizi diledikleri an denetleyerek raporlayabilecekler. Bu anlamda bağımsız denetim anlaşmasının yapıldığı ilk laboratuvar olacağız, . Umarız bağımsız denetim sistemi yaygınlaşır ve diğer laboratuvarlar da bu anlaşmaya katılarak derecelendirmelerinin denetlenmesini kabul ederler” dedi.

Türkiye AR-GE merkezi

Uzun yıllar uluslararası firmalarda yöneticilik yapan JTR CEO’su Mehmet Can Özdemir, AR-GE çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü, bir yanda da sektöre hizmet vermeye devam ettiklerini anlattı. Tamamen Türk mühendis ve yazılımcılarının çalışmaları sonucunda geliştirdikleri teknolojiler ve sistemlerle değerli taş ve mücevher analizlerine başlayan JTR tarafından geliştirilen sistemler ile ilgili uluslararası sertifikasyon tamamladı ve ISO 17025 belgesi alındı. Patent başvurusu kabul edilen JTR, geliştirdiği teknolojiler ile hem mücevher sektörüne hem de ülke ekonomisine önemli bir destek sağlayacak. Bu kapsamda çıplak taş analizlerine başlayan JTR, her taş ile ilgili raporu ayrı ayrı hazırlıyor. İhracatçı ve üretici firmalar için kolaylıklar sağlayan JTR, firmaların istemesi halinde önce online raporları paylaşıyor.

Böylelikle raporların uluslararası dolaşımı hızlanıyor ve ihracat kolaylaşıyor. Karbon ayak izi bırakmayan dijital raporlar, basılı raporlara göre daha ekonomik olarak hazırlanabiliyor ve sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı bir Pırlanta/Mücevher raporu oluşturulabiliyor.

JTR kendi geliştirdiği sistemler sayesinde saniyeler için yüzlerce, hatta binlerce taşı analiz edebilen bir teknoloji geliştirdiği için mücevher raporlarının hassasiyeti de önem kazandı. JTR dünyadaki en yüksek çözünürlükteki mücevher raporlarını oluşturma hedefine bir adım daha yaklaştı. JTR’de gerçekleştirilen tüm analizler uluslararası pırlanta konseyi (IDC) kurallarına göre gerçekleştirilmektedir.

JTR olarak eğitime büyük önem atfettiklerini anlatan Özdemir, eğitim çalışmalarının verimli bir şekilde devam ettiğini; JTR olarak yüzlerce gence de karşılıksız burs vererek onları meslek sahibi yaptıklarını söyledi.

İstanbul Mücevher Fuarı sponsorlarından biri olduklarını belirten Özdemir, sektöre katkı sağlamaya her alanda devam edeceklerini belirterek; “ Çünkü biz mücevher sektörü için varız” dedi. JTR, firmalara dönük olarak ödeme kolaylıklarını da yaşama geçirdi. Kuyumculuk sektörüne hizmet veren firmalar arasında Vakıflar Bankası ile Vinov anlaşması yapan ilk firma olan JTR, böylelikle firmalara ödemelerini diledikleri şekilde vadelendirme ya da taksitlendirme olanağı da tanıyor.

Özdemir, JTR tarafından geliştirilen doğal ve sentetik pırlantayı hiçbir kimyasal işleme ihtiyaç duymadan saniyeler içinde ayıran Reveal sistemini, dileyen şirketler satın alarak merkezlerinde de kullanarak üretim aşamasının başından kullandıkları taşlardan emin olabileceklerini dile getirdi. Sistemin ürünlere ve taşlara zarar verme riski olan kimyasallar ya da ortamlardan bağımsız olduğunu; arzu edilen yerde ve herkes tarafından kolaylıkla kullanılabildiğini belirten Özdemir, taşlarını üretim öncesinde analiz ederek ürünlerinden emin olan firmaların, rapor talep etmeleri halinde kendileri tarafından ikinci kez analiz edilerek raporun kendilerine teslim edileceğini söyledi.