Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.09.2024 09:00 Güncelleme: 17.09.2024 10:42

Meta, Rus devlet medya kuruluşlarını yabancı müdahale faaliyeti gerekçesiyle yasakladı

Facebook sahibi Meta, Pazartesi günü RT, Rossiya Segodnya ve diğer Rus devlet medya ağlarını yasakladığını ve kuruluşların sosyal medya şirketinin platformlarında tespit edilmekten kaçınarak, etki operasyonları yürütmek için aldatıcı taktikler kullandığını iddia etti.
Meta, Rus devlet medya kuruluşlarını yabancı müdahale faaliyeti gerekçesiyle yasakladı

Şirket yazılı bir açıklamada, "Dikkatli bir değerlendirmeden sonra, Rus devlet medya kuruluşlarına karşı devam eden yaptırımlarımızı genişlettik. Rossiya Segodnya, RT ve diğer ilgili kuruluşlar artık yabancı müdahale faaliyeti nedeniyle küresel olarak uygulamalarımızdan yasaklandı" dedi.

Yasağın uygulanmasının önümüzdeki günlerde başlayacağını söyledi. Facebook'a ek olarak, Meta'nın uygulamaları arasında Instagram, WhatsApp ve Threads de yer alıyor.

ABD'nin bu ayın başlarında, yetkililerin 2024 seçimlerini etkilemek için çevrimiçi içerik üretmesi için bir ABD şirketini işe alma planı olduğunu söylediği iki RT çalışanına karşı kara para aklama suçlaması açmasının ardından geldi.

Cuma günü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, daha önce Russia Today olarak bilinen Rus devlet destekli medya şirketine karşı yeni yaptırımlar duyurdu. Şirketin çalışanlarından elde edilen yeni bilgiler, şirketin "Rusya'nın istihbarat aygıtının fiili bir kolu gibi çalıştığını" iddia etmişti.

Blinken, Rus hükümetinin 2023 yılında RT içinde "siber operasyonel kabiliyetlere sahip ve Rus istihbaratıyla bağlantıları olan" yeni bir birim kurduğunu ve amacının bilgi operasyonları, gizli etki ve askeri tedarik yoluyla dünyadaki ülkelerde Rus nüfuzunu yaymak olduğunu iddia etti.