Seyahat - Turizm 03.08.2020 03:00

Meksika 

Palmiye saçaklı plajlar, acı baharatlı yemekler, buharlı ormanlar, iç içe geçmiş şehirler, olmazsa olmaz fiesta ve havai fişekler...
Meksika 

Hakan DİKMEN

Palmiye saçaklı plajlar, acı baharatlı yemekler, buharlı ormanlar, iç içe geçmiş şehirler, olmazsa olmaz fiesta ve havai fişekler... Bu ülkenin önemli figürlerinden Frida’nın öfkesi. Meksika hayalleriniz canlandıran ülke.  Masal gibi anlatılan gerçekler onlara uyuyor. Bu arada güvenli mi güvensiz mi diye düşünmeyin. Ama dikkatli de olmayı ihmal etmeyin. 

Meksika, dünyanın en eski medeniyetleri olan Olmecler, Aztekler ve Mayalar’a ev sahipliği yapmış. Güneş ve Ay’a tapan bu medeniyetler, 1519 yılında İspanyolların Meksika’ya gelişi ve Meksika’yı işgal etmesi ile büyük oranda güçlerini kaybettiler. Meksika’nın bağımsızlık savaşı 1800’lü yıllara kadar devam etti. Her ne kadar bağımsızlıklarını kazansalar da 300 yıla yakın misyonerlik faaliyetlerini sürdüren İspanyollar nedeniyle dinleri, kültürleri ve dillerini İspanyollardan aldılar.

Dumanı tüten ormanlar, karlı volkanlar, kaktüs mayınları çöller ve kumsallar ve dahi vahşi yaşam açısından zengin lagünlerle dolu 10.000 kilometrelik sahil. Meksika, ilginç başka yerde tadamayacağınız duygular için sonsuz bir macera ve hayatın büyük ölçüde açık havada yaşandığı bir yer. Pasifik’teki dalgaları bir sörf tahtası üzerinde hissetmek, Karayip Denizi’nin yüzeyinin altındaki güzelliği keşfetmek ve Meksika nehirlerinin beyaz suyuna dalmak için bulunmaz bir vaha! Meksika. Oaxaca’nın dağ bulut ormanlarında yürüyüş yapın, hareketsiz volkanların zirvelerini görün veya milyonlarca göç eden Monarch kelebeği ile seyahat edin. Bu kelebek göçmendir ve bir yerden bir yere giderken üreyebilirler. Aslında Monarch demek kral demektir. 

Bir Ulusun Sanatı ve Ruhu

Meksika’nın İspanyol öncesi medeniyetleri, Teotihuacán’ın yükselen piramitleri ve enfes Maya Palenque tapınakları da dahil olmak üzere dünyanın büyük arkeolojik anıtlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. İspanyol sömürge dönemi, ağaç gölgeli plazalar ve zengin heykelli taş kiliseleri ve konakları ile dolu güzel kasabalar bırakırken, modern Meksika Diego Rivera ve Frida Kahlo’nun beğenilerinden büyük bir sanat dalgası gördü. Birinci sınıf müzeler ve galeriler ülkenin büyüleyici tarihini ve sonsuz yaratıcı sahnesini belgeliyor. Popüler kültür, Mexico City’nin yeraltı dans kulüplerinden ve sokak sanatından yerli nüfusun harika el sanatlarına kadar o kadar farklı ve hala canlıdır ki, anlatılamaz. Mesela Frida Kahlo’nun sinema filmlerine yansıyan hayatı bile başlı başına bir olaydır. Müzesini gezmenizde yarar var.

Aç Kalmazsınız

Acıyı her yerde her zaman yiyebilen Meksikalılar ile sakın yarışmayın. “Yanarsınız!” Meksika’nın en iyi yemeklerinden bazıları, deniz kenarındaki palapa thatched çatı kulübesi restoranlarında yapılmaktadır. Çoğunlukla taze balık ve deniz mahsulleri sunan bu lokantalarda mütevazi “Taquerías”ta da vardı. 

Meksika’nın gastronomik repertuvarı ülke halkı ve topografyası kadar çeşitlidir. Dışarıda yemek yemek, Oucaca ve Puebla’daki Yucatán’ın cochinita pibil (yavaş pişirilmiş domuz eti) veya çok sayıda mol (karmaşık soslar, kıskançlıklarla pek bilgi vermeden korunuyor) gibi bölgesel yemekleri örnekliyor olun ya da kompleksi deneseniz de sonsuz bir maceradır. Dünya standartlarında şefleri ile çok başarılı ve iddialılar. 

Los Mexicanos

Meksika deneyiminizin merkezinde Meksika halkı olacaktır. Mexico City hipsters’ından Chiapas’ın utangaç yerli köylülerine kadar çok çeşitli bir halk topluluğu ile karşılaşacaksınız. Çok candan Misafir perver ve eğlenceli insanlar. Onların renk sevgisi ve sık görülen fiestaları en ünlü özellikleri. “Mümkünse yapmayım”. Ya da “yarın olsa ne güzel olur” yaklaşımıyla yaşarlar, aynı zamanda zaman çizelgelerinin simpatía’dan (empati) daha az önemli olduğu felsefi halklardır. Meksikalıları nadiren durgun, soğuk bulursunuz. Daha sık pozitiftirler ve misafirleri nasıl memnun edeceklerini bilirler. Her zaman hükümetleri tarafından iyi yönetilmemekten dolayı umutsuz olabilirler, ancak Meksika, tüm çeşitliliği, sıkı aile bağları, güzel çirkin şehirleri, köklü gelenekleri ile yaşadıkları vatan ile gurur duyuyorlar. 

Meksika ile anlatacak o kadar çok konu var ki. Şimdilik bu anlattıklarım ve güzel fotoğrafları yayınlıyoruz. Belki bir gün de kalan bölümleri yazarım. Bana sorularınızı ve sizin de anlatacağınız hikayeleri, varsa ülkeleri, yazı ve fotoğraflarınızı hdikmen@yenibirlikgazetesi.com adresine yollayın lütfen.

Chichen Itza Piramidi Dünyanın 7 harikasından biri

Chichen Itza Piramidi. Dünyanın yeni yedi harikasından birisi olan Chichen Itza, Meksika’nın Yucatán Yarımadası’nda, Valladolid ve Mérida arasında yer alıyor. Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş İtza Maya kentidir. Maya medeniyetinin ekonomik ve politik merkezi olarak hizmet vermiş en meşhur Maya tapınak sitesidir 

Cancun

Meksika Karayipleri, her zaman keşfedilecek yeni bir şeyin olduğu okyanusun cennetidir. Mavi deniz, beyaz kum plajları, yağmur ormanı, arkeolojik alanlar, cenotes, yeraltı nehirleri, adalar, lagünler, Maya kültürü ve tarihi: Dünyadaki eşsiz bir bölgeyi keşfetmek için gidilir. Konaklama, tipik ve uluslararası mutfak, çok kültürlülük ve doğal kaynaklar konusunda, dünya çapında çeşitlilik için rekabet eden bir altyapı ile size hizmet veriyor. Bu bölge çok turistik. Eğer Meksika’yı gezmeye değil de eğlenmek ve tatil için seçerseniz bu CANCUN bölgesine gidin.

Güneş Piramidi

“Pyramid of the Sun”, MS 200 civarında inşa edildiğine inanılıyor. Ölüler Caddesi boyunca, Ay Piramidi ile Ciudadela arasında ve Cerro Gordo dağının gölgesinde bulunan piramit, şehrin kalbinde büyük bir kompleksin bir parçası. Yaklaşık 90 metrelik yüksekliğiyle 223 metrelik bir alanı kaplıyor. Bu boyutlarıyla dünyanın en büyük üçüncü antik piramidi unvanını taşıyan “Pyramid of the Sun”, yani güneş piramidi görkemli görüntüsü ve kültürel dokusuyla UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

İnsan kurban edilen tapınak... 

Mayalar filminde görmüş ve dehşete düşmüştüm. Kafalar kesilip bu merdivenlerden yuvarlanıyordu. Şimdi sadece bir taş yapı gibi görünüyor ama yüzyıllar önce korkunç bir yermiş. Şimdiki enerjisi de bence pek parlak değil.

Maya Müzesi 

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü, Ulusal Antropoloji Müzesi (1964) ve Templo Mayor Müzesi (1987) ‘nin yapımından bu yana yürüttüğü en önemli yeni müze çalışmasıdır. Ülkenin Maya kültürünün en önemli arkeolojik koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor, çünkü bunlar sadece Quintana Roo Eyaleti’nden en alakalı parçaları değil, aynı zamanda Palenque, Chichén Itzá ve Comalcalco bölgelerinden gelen çeşitli sembolik parçaları da içeriyor.

Meksika Hakkında Notlar

l Olmec’ler Zapotec’ler, Toltec’ler, Maya’lar Aztec’ler, Inca’lar bölgede hüküm sürmüş önemli uygarlıklardır.

l Dünyanın en büyük 13. ülkesi konumundadır.

l 2.000.000 kilometre karelik yüzölçümü ile Türkiye’nin 2,5 katı büyüklüğündedir.

l Yılbaşlarını 12 üzüm yiyerek kutlarlar.  Saat tam 12 olduğunda, kilise çanı 12 kere çalar. Her saat gongu çalışında bir üzüm yenir ve her üzüm yenildiğinde bir dilek tutulur. Eğer böyle yapılırsa dileklerin yerine geleceğine inanılır.

l Ülkenin Amerika Birleşik Devletleri ile arasındaki sınır, Kanada Amerika sınırından sonra dünyanın en uzun sınırıdır.

l Amerikalıların, kaçak giriş yapmasınlar diye sınıra 5.5 milyar dolarlık stadyum tipi aydınlatmalı, dedektörlü, gece görüş sistemli, otoyollu, yüksek çit çektikleri ülke burası. 

l Meksika’lı sonra yapmayı sever, hatta mümkünse yarın.

l Her Sene ölmüşlerini Kasımın başında anarlar. Ülkede 1 Kasım hayatını kaybeden çocuklara, 2 Kasım ise hayatını kaybeden yetişkinlere adanmıştır.

l Boğa güreşinin anavatanı olmasa da, dünyanın en büyük Boğa Güreşi Arenası Meksika’dadır

l 26 bin bitki türü ile bu konuda dünyada 4. dür.

l Dünyadaki en nadir tavşan türü “Volkan tavşanı” Meksika’da volkanik bölgelerde yaşar.

l Amerika kıtasında çok nadir görülen kıtanın en büyük kedisi Jaguar, Meksika’nın güneyindeki ormanlık bölgede yaşar.

l Dünyanın en küçük köpeği Chihuahua ismini Meksikanın bir eyaletinden almaktadır.

l Dünyanın en büyük piramidi Cholula, Meksika’dadır.

l Kabul ettiği 30 milyon turist ile en çok ziyaret edilen 10. Ülkedir.

l Dünyadaki en tehlikeli volkanik ve sismik tehlike bölgesi olan Ateş Çemberinde yer alır.

l Meksika’nın doğu kıyıları her sene 4-6 santimetre suya batmaktadır.

l Meksiko Şehri her sene 20 santimetre bulunduğu kuru göl yatağının içine gömülmektedir.

l Meksika çikolata, vanilya, domates, mısır, avokado ve çili biberinin anavatanıdır.

l Meksika’da mısır patlatma gümüzden yaklaşık 9,000 yıl önce başlamıştır.

l Dünyada topraklarında yaşayan 707 değişik sürüngen türü ile Meksika bu konuda rakipsizdir.

l Meksika 438 değişik memeli türüne ev sahipliği yapar.  Endonezya ve Brezilya’nın ardından üç numaralı ülkedir.  

l Meksika’nın “Pachuca” bölgesi’nde suç ve şiddet ile anılan “Palmitas Mahallesi”, normalleşsin diye Meksika Hükumeti ile Germen Crew isimli sokak sanatçıları grubunun ortak çalışmasıyla rengarenk boyandı. Ama bu boyama işi de fayda etmedi geçtiğimiz haftalarda çeteler arasında  çıkan çatışmalarda 55 kişi öldü.