Türkiye - Gündem 05.08.2016 08:28

Meclise top da tüfek de çalışmaz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin "Bu darbe cumhuriyetimize ve demokratik parlamenter sistemimize yapıldı. Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir bu darbe girişimi." dedi. YENİBİRLİK - CHP Genel Başkanı Kemal…
Meclise top da tüfek de çalışmaz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin "Bu darbe cumhuriyetimize ve demokratik parlamenter sistemimize yapıldı. Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir bu darbe girişimi." dedi.

YENİBİRLİK - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisince İzmir Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen "Cumhuriyet ve Demokrasi" mitinginde yaptığı konuşmada, Türkiye için 15 Temmuz 2016 tarihinin büyük önem taşıdığını söyledi. TSK içinde yuvalanmış bir grubun, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu darbe, cumhuriyetimize ve demokrasimize yapıldı. Bu darbe girişimi, demokratik parlamenter sistemimize karşı yapıldı, demokratik, laik, sosyal hukuk devletimize karşı yapıldı. Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir bu darbe girişimi." dedi.

"Meclise top da tüfek de çalışmaz"

Darbe girişimini İstanbul'da havaalanına inerken öğrendiğini belirten Kılıçdaroğlu şöyle konuştu

"Arkadaşlarıma şu talimatı verdim 'derhal Meclise gidiniz, Mecliste çalışınız, darbeyi püskürtmek için her türlü çabayı gösteriniz'. Arkadaşlarımız Parlamentoya gittiler, top sesleri arasında kurşunlar yağarken TBMM sabaha kadar çalışmasını sürdürdü. Milletvekillerimiz Parlamentoyu asla terk etmedi. Çünkü bu Meclis, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu Gazi Meclistir. Bu Meclis, Mustafa Kemal'in Meclisidir. Top da tüfek de çalışmaz buraya."

"Kışlaya siyaseti sokarsanız darbelere zemin hazırlarsınız"

Kimden nereden gelirse gelsin tüm darbelere tüm dikta anlayışlarına karşı çıkmayı sürdüreceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti

"Darbe girişiminden sonra bir gerçek ortaya çıkmıştır. Laikliğin, seküler sistemin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Çünkü laiklik, din ve vicdan özgürlüğüne, inanca, insana saygı demektir. Laiklik bizi bir arada tutan çimentodur. Bu nedenle laiklikle oynamak, dini siyasete alet etmek, kışlaya siyaseti sokmak kabul edebileceğimiz bir uygulama değil. Kışlaya, camiye, adliyeye siyasetin girmesini asla kabul etmiyoruz. Camiye siyaseti sokarsanız vatandaşı ayırırsınız, adliyeye siyaseti sokarsanız adaleti bölersiniz, kışlaya siyaseti sokarsanız darbelere zemin hazırlarsınız. Sadakatın yolu, hukuka sadakattir, cumhuriyete sadakattir. Eğer bunu yapabilirsek Türkiye’yi darbelerden arındırmış oluruz."

"Devletin inşa yeri TBMM'dir"

Kılıçdaroğlu, "OHAL'i Parlamentoyu devredışı bırakarak, kanun hükmünde kararnamelerle devleti inşa etme yanlışlığına kimse düşmemelidir. Devletin inşa yeri TBMM'dir." dedi.
"Bu ülkenin siyasetçiler bu darbe girişiminden gerekli dersi çıkarmak zorundadırlar." ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, "Dersi çıkardıklarında göreceksiniz ki tarih bir daha tekerrür etmeyecektir.

Ordunun saygınlığının korunması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu şöyle devam etti

Yaşadığımız coğrafyada ordunun güçlü olmasının çok büyük önemi vardır. Bu coğrafya tekin bir coğrafya değildir. Bu coğrafyada acı, kan ve gözyaşı vardır. Ne kadar güçlü olursak sözümüz o kadar geçer, o kadar saygın bir ülke konumuna geliriz."