Eğitim Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.09.2024 19:00 Güncelleme: 14.09.2024 23:18

MEB'den LGS'de iptal edilen soru hakkında açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2024 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavdaki bir sorunun iptalinin ardından açıklama yapıldı.
MEB'den LGS'de iptal edilen soru hakkında açıklama

Bakanlığın açıklamasında Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav takvimine ilişkin olarak bakanlığın, Haziran’da, sınav sorularına itirazların ise 2-7 Haziran tarihleri arasında yapılacağını duyurduğu hatırlatıldı.

2 Haziran’da sınavlar Türkiye genelinde sağlıklı bir biçimde gerçekleştirildiği ve sınav sürecine ilişkin işlemlerin daha önceden belirlenen takvim doğrultusunda yürütüldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2-7 Haziran tarihleri arasında sınav sorularına ilişkin Bakanlığımıza ulaşan itirazlar titizlikle incelenmiş; akademisyen, öğretmen ve ölçme değerlendirme uzmanlarının raporları doğrultusunda itirazlara gerekli cevaplar verilerek iş ve işlemler yapılmıştır. Takip eden süreçte de veliler / vasilerce Türkçe dersi A kitapçığı 1. soru, fen bilimleri dersi A kitapçığı 13 ve 15. soru ile matematik dersi A kitapçığı 20. soruya ilişkin ‘iptal istemi’yle dava açılmıştır.”

Bakanlığın bu esnada yerleştirme takviminin sağlıklı yürütülmesi ve öğrencilerin bir mağduriyet yaşamaması için yerleştirme işlemlerini LGS takvimine uygun olarak yürüttüğü aktarılan açıklamada şöyle denildi:

“22 Temmuz’da yerleştirmeler, 22-26 Temmuz ile 29 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında ise yerleştirmeye esas nakil işlemleri yürütülerek, yerleştirme süreci tamamlanmış ve 9 Eylül tarihinde eğitim öğretim yılı başlamıştır. Davalara ilişkin yargılama sürecini yürüten ilgili mahkemelerin kararları nihai olarak 11 Eylül tarihinde bakanlığımıza ulaşmıştır.”

Açıklamada yargı kararında fen bilimleri dersin A kitapçığı 13. soru için mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda "Bu soru basit makinelerle ilgili olup 8. Sınıf Fen Bilimleri Öğretim Programında bulunmaktadır. (F.8.5.1). Kapsam geçerliliği açısından sorunun sorulması uygundur." ifadesiyle sorunun öğretim programına uygun olduğu açık biçimde belirtildiği ve sorunun bilimsel olarak hatalı olduğuna dair herhangi bir ifade veya açıklamaya yer verilmediği bildirildi.

Ancak bilirkişi kurulunun, "Sonuç olarak sorunun evrensel fizik ilkelerine uygun olan doğru cevabının bulunabilmesi için seviye üstü kazanımlara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir." tespiti doğrultusunda mahkemece söz konusu soru için iptal kararı verildiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu karar sonucunda sınav kılavuzunda yer alan ‘Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.’ hükmü gereğince fen bilimleri dersi A kitapçığı 13. sorusu değerlendirme dışı bırakılarak diğer sorular üzerinden yeniden değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için tüm öğrencilerin yerleştikleri okullara yönelik hakları korunmuştur. Yeniden puan hesaplanması sonucunda üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere ise yeni kayıt hakkı tanınmıştır.”

Bu öğrencilerin, kayıt hakkını kullanmak istememeleri durumunda mevcut okullarında kalabileceği ifade edilen açıklama şöyle sürdürüldü:

“İlgili öğrencilerimizin takip edecekleri süreç kendilerine SMS ve e-Okul üzerinden ayrıca bildirilecektir. Değerlendirme sonrası yeni bir okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerin bu haklarını kullanmak istemeleri durumunda başvuruları, 14-20 Eylül 2024 tarihleri arasında e-Okul üzerinden alınacak ve 21 Eylül tarihi itibarıyla kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.”

Açıklamada “Tanımlanan ek kontenjanlarla da nakil hakkı bulunan öğrencilerin yıl boyunca herhangi bir mağduriyet yaşamaları böylece önlenmiştir. Yeniden yerleştirme sonucu üst tercihine yerleşen öğrenciler https://e-okul.meb.gov.tr adresinden sonuçlarını öğrenebileceklerdir.” denildi.