Kitap 21.04.2022 15:52

Matematik problemlerini ÇATIR ÇATIR çözmek isteyenlerin aradığı kitap çıktı!

Namı ta Uzakdoğu'ya kadar ulaşarak Çincede ve Korecede yayımlanan "Bir Matematik Hikâyesi" kitabının yaratıcısı Sümeyra Güzel, şimdi de zihinlerde şimşekler çaktıran problemlerin peşine düşüyor.
Matematik problemlerini ÇATIR ÇATIR çözmek isteyenlerin aradığı kitap çıktı!

“Ben Bu Problemleri Çatır Çatır Çözerim” ile okurlarını sözcüklerin ardına saklanmış sayıların gizemini keşfe çıkaran yazar; kaleme aldığı kısa öykülerin arasına “itinayla” yerleştirdiği problemler yoluyla, matematiğin günlük hayatımızdaki yerine de vurgu yapıyor. Problem çözerken izlenmesi gereken aşamaların nasıl uygulanacağını ufak ipuçları eşliğinde gösteren kitap, mizahtan beslenen eğlenceli üslubuyla bu alanda hazırlanmış tüm kılavuz eserlerden ayrışıyor. Sümeyra Güzel, matematiğin korkulacak bir ders olmadığını göstermek için çıktığı serüvende yine elini taşın altına koyuyor ve çocukların problemler karşısında özgüvenli bir yaklaşım sergileyebilmeleri için çok kıymetli bilgiler paylaşıyor.

Problem deyip geçmeyin sakın!

Geçtiğimiz yıl raflara giren “Bir Matematik Hikâyesi” ile, matematik dersine karşı istemsizce geliştirilen önyargıları hayatın içinden örneklerle bertaraf etmeye çalışmış, çoğu kez farkında bile olmadığımız durumlarda matematiği nasıl da ustaca kullandığımızı çocuklara göstermeyi hedeflemiştim. Matematik alanında aktif görev alan bir eğitimci olarak matematik öğretiminde bazı konuların diğerlerine kıyasla zihinleri biraz daha zorlayabileceğini kabul etmek gerekiyor. Bunun tartışmasız en birincil örneği ise problemler...

Matematikte başarılı, algısı yüksek öğrencilerin bile problem çözme konusunda zorlanması, problem çözmeye yönelik bir kitap yazma gerekliliği konusunda bana esin verdi. Girdiğim derslerden elde ettiğim izlenimlere göre; çocuklar okudukları problemleri tam olarak anlamadan, kendilerine verilen sayıları nasıl kullanacaklarına karar vermeden; çözüme giden yolu daha önce karşılaştıkları problemlerde “ezberledikleri” yönetmeleri uygulamakta arıyorlar. Oysa her problemin kendine özgü bir öyküsü, cümle yapısında yer alan bilgilerin zihinlerde çizmesi gereken bir resmi var. İşte tam da burada hayal gücümüz devreye girmeli ve anladıklarımızı matematik bilgimizle harmanlayıp çözüme ulaştırmalıyız.

Henüz okurla buluşan “Ben Bu Problemleri Çatır Çatır Çözerim” ile, problemlerin çizdikleri resmin gerçeklikle bağlantısını ortaya koymayı ve çözüm yoluna doğu atılacak her adımın basit bir sistematiğinin olduğunu göstermeyi amaçlıyorum.

Emin olun, problem çözmek sanıldığı kadar zor değil!

Ve artık tüm bu “karmaşık” süreci hafifletecek harika başucu kitaplarımız var!
Birazcık hayal gücü, birkaç basit adım sonucunda problemleri çatır çatır çözmek işten bile değil…