Vakıf Katılım web
Ekonomi 16.09.2021 07:00

Maske ve dezenfektandaki talep ile üretimden satışların payını yüzde 200 artırdı

Sağlık sektöründe lojistik ve satış-pazarlama alanlarında 35 yıllık deneyime sahip olan Çapa Medikal, 2020 bilançosunu çıkardı.
Maske ve dezenfektandaki talep ile üretimden satışların payını yüzde 200 artırdı

Maske ve dezenfektandaki talep ile bu ürünlerin üretimden aldığı payı yüzde 200 artırdı. Bu gelişme ile maske ve dezenfektan ürünleri, Çapa Medikal için stratejik bir konuma ulaştı. Pandemi öncesinde aylık 500 bin adet olan maske üretimi günlük 1,5 milyona, aylık 80 bin litre olan dezenfektan üretimini ise yüzde 800 artarak 650 bin litreye ulaştırdı. Bu yılın ilk 6 ayında ise 250 milyon TL ciro elde eden şirket, yıl sonunda bu rakamı ikiye katlayarak 500 milyon TL’ye ulaştırmayı hedefliyor.

Pandemi döneminde hastanelerin dışına çıkarak hayatımızın hemen her noktasında kendine önemli bir yer edinen cerrahi maske ve dezenfektan gibi ürünlere yönelik talepteki artış, medikal sektöründe ezberleri bozdu. Bir yandan bu ürünlerde artan talebe yetişmeye çalışan sektör; diğer yandan sargı bezleri, flaster gibi steril malzemelerden oluşan kategoride ise yüzde 40’a varan daralma yaşadı. Ameliyat sayılarındaki azalmaya bağlı olarak bu ürünlere yönelik talep de düştü. Bu durum karşısında cerrahi maske ve dezenfektan üretiminde yeterli altyapı, kapasite ve tecrübeye sahip olmayan şirketler, sancılı bir dönemden geçti.

Sektör yüzde 40 daraldı

Pandemi ile geçen 2020 yılında maske ve dezenfektan gibi ürünlere yönelik talepteki artışa karşın, diğer kategorilerde daralma yaşandığına dikkat çeken Çapa Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Avşar, “Medikal sektörü sanıldığının aksine pandemi döneminden en kötü etkilenen sektörlerden biri oldu. Pandemi süreciyle birlikte cerrahi maske, dezenfektan, eldiven gibi ürünlere talep arttı. Ancak bunun dışında kalan flaster gibi ürünlerin özellikle ihracat hızında bir azalma meydana geldi. Ameliyat sayılarında neredeyse yüzde 50’yi bulan düşüşler, çok sayıda oyuncunun sektörden çekilmesine neden oldu. Üreticilerin yüzde 70’i pandemiden kötü etkilendi. Bu dönemde maske ve dezenfektan üretiminde gerekli altyapısı ve tecrübesi olmayan şirketler zor günler geçirdi. Pandemi ürünleri dışında kalan kategoride yüzde 40’lık bir daralma meydana geldi.” dedi.

Hem sektördeki payını hem de tüketici memnuniyetini artırdı

Çapa Medikal’in 35 yıllık deneyiminin verdiği güçle cerrahi maske ve dezenfektan üretiminde yeterli altyapı ve kapasite ile birlikte en yeni teknolojilere de sahip olduklarını vurgulayan Avşar, “2020’de cerrahi maske ve dezenfektan talebini karşılayabilecek kapasiteye ve en iyi teknolojiye sahip olan üretim gücümüzle bu ürünlerin üretimimizden aldığı payı yüzde 200 artırdık. Bu dönemde pandemi öncesi aylık 500 bin adet olan maske üretimimizi günlük 1,5 milyona, aylık 80 bin litre olan dezenfektan üretimimizi ise yüzde 800 artarak 650 bin litreye ulaştırdık. Üretim gücümüz sayesinde iç piyasadan ve yurt dışından gelen talepleri başarıyla karşıladık. Üretim kabiliyetimiz sayesinde tüketicilerden aldığımız olumlu geri bildirimlerle hem sektördeki payımızı hem de tüketici memnuniyetini artırdık” dedi.

Yani ürün gamıyla üretimini artıracak

Başta Orta Doğu ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Çapa Medikal, pandemi döneminde ihracat faaliyetlerine büyük bir ivme kazandırdı. 2020 yılında üretiminin yüzde 40’ını ihraç eden şirket, önümüzdeki dönemde kapasite artışına yönelik yatırımlarla üretim ve ihracat faaliyetlerini artırmayı hedefliyor. Medikal sektörünün sahip olduğu yapışkanlı medikal bant kapasitesinin bu üründeki ithalatı sıfıra indirdiğine dikkat çeken Avşar, yeni yatırım planları hakkında şu bilgileri verdi:

“Çapa Medikal olarak yapışkanlı tıbbi sarf ürün grubumuza yeni ürünler ekleyerek üretim kapasitemizi yeni ürünler ile artıracağız. Bunun için ilgili makine siparişlerimizi tamamladık. Ayrıca Sakarya’da yeni bir ürün gamıyla üretimimizi önümüzdeki sene artırmış olacağız. Risus Sağlık firmamızda önümüzdeki 2 yıl içerisinde enjektör üretim kapasitemizi 2 katına çıkaracağız. Ayrıca makine siparişlerini verdiğimiz plastik medikal sarf ürün portföyümüzü yeni ürünler ile artıracağız.”

Avrupa ve Amerika ile Afrika fırsatı

Avrupa ve Amerika ile Afrika kıtasının medikal sektörü için büyük fırsatlar barındırdığını söyleyen Avşar, “Bu talepleri karşılayacak altyapıya sahip bir firma olarak bu bölgelerde daha aktif olarak yer almaya hazırız. Sektördeki diğer rakiplerimiz de makine ve teknik altyapı yatırımlarını artırırsa sektör olarak Uzakdoğulu üreticilerden ciddi pazar payı alabiliriz” diyerek ihracatta hedef büyüttüklerine dikkat çekti.