Ekonomi 25.06.2021 07:00

Lezita'dan 1.35 milyar TL'lik yatırım

Lezita, iç ve dış pazarda her geçen gün artan talebi kesintisiz olarak karşılayabilmek amacıyla yeni yatırımını Kahramanmaraş'ta hayata geçiriyor. Yatırım maliyeti yaklaşık 1.35 milyar TL olan yeni tesis ile Lezita, üretim kapasitesini iki katına çıkaracak.
Lezita'dan 1.35 milyar TL'lik yatırım

İzmir Kemalpaşa’nın ardından ikinci beyaz et üretim tesisini Kahramanmaraş’ta kuracak olan firma, arazi alımlarını tamamladığı fabrika için 1.35 milyar TL (130 milyon avro) yatırım yapacak. 2022’nin ilk çeyreğinde temeli atılacak tesiste, bütün piliç, parça piliç ve ileri işlem (şarküteri, köfte, döner) üretim hatlarında oluşacak. Firmanın yeni yatırımı İzmir’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Lezita Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Abalıoğlu, Kahramanmaraş’ta 200 bin metrekare alanda kurulacak et entegre tesisinde ilk aşamada yıllık 150 bin ton piliç eti üretimi yapılacağını ve bunun 35 bin tonunun ileri işlenmiş ürünlerden oluşacağını, ikinci etapta yıllık 300 bin tona ulaşılacağını açıkladı.

BEYAZ ET SEKTÖRÜNE İVME

Abalıoğlu, “Kahramanmaraş’ta et entegre üretim tesisine ek olarak aynı bölgede 90 bin metrekarelik alanda brolier yem fabrikası ve 80 bin metrekarelik alanda Kuluçkahane tesisini hizmete alacağız. Ayrıca Niğde’de 40 bin metrekarelik damızlık yemi tesisi ve yine Niğde’de toplam 400 bin m2’lik damızlık kümesi ile yatırımımızın toplam tutarı 130 milyon avro olacak. Yeni yatırım hem Türkiye beyaz et sektörüne ivme kazandıracak hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

75 MİLYON DOLAR İHRACAT HEDEFİ

İzmir Kemalpaşa’da 3 bin 500 çalışanları bulunduğunu açıklayan Abalıoğlu, yeni yatırımla çalışan sayısının 7 bini bulacağını bildirdi. Borsaya önümüzdeki bir iki yıl açılmayı düşünmediklerini söyleyen Abalıoğlu, sonrasında olabileceğini ifade etti. Yatırımın finansmanında ihracat gelirlerine vurgu yapan Abalıoğlu, “Bu yıl 75 milyon dolar ihracat hedefimiz var. Toplam 62 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2025’te üretimin ihracattaki payını yüzde 12’den yüzde 25’e çıkaracağız. Üç yılda ihracatı iki katına çıkarmış olacağız” dedi.

YENİ PAZARLAR İNGİLTERE VE ÇİN

Lezita Genel Müdürü Mesut Ergül ise, yeni üretim yatırımıyla Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da hammadde ve Orta Doğu’da ihraç pazarlarına daha yakın olacaklarını söyledi. Bölgede üretim sürecine 5-6 ilin de katılacağına işaret eden Ergül, “İzmir’de 500 yetiştiricimiz var. Aynısı yeni tesis yatırımımızın olacağı bölgede olacak. Üreticilerin yem, veterinerlik ve damızlık ihtiyacını biz karşılayacağız.” şeklinde konıuştu. Kanatlı et ihracatının Avrupa’ya yapılmadığına işaret eden Ergül, “Birleşik Krallık, Çin, Uzak Doğu bize çok yakın. Avrupa da bize çok yakın olacak. Şu anda Irak, İran, Japonya’ya ihracatımız var. Yeni pazarlar İngiltere ve Çin. Hedefimiz ilk üçe girmek ve bu yatırımlarla lider olmak.” dedi.

KUR GİRDİ MALİYETLERİNİ ETKİLİYOR

Maliyetlerdeki artışa ilişkin bir soru üzerine Ergül, yem maliyetlerinin yüzde 65’ini ithal girdilerin oluşturduğunu, kanatta fiyat artışının yüzde 50 olduğunu belirterek, “Maliyetler önde gidiyor ancak biz aradaki farkı ileri işlenmiş inovatif ürünlerle kapatmaya çalışıyoruz” yanıtını verdi. Ergül, yem maliyetlerini mısır ve buğdayın maliyeti etkilediğini, mısırda dışa bağımlılığın yüzde 70 olduğunu belirterek, “Bunun yüzde 30’unu kendimiz karşılıyoruz. O nedenle kur girdi maliyetlerini etkiliyor” dedi.
Pandemi sürecinde market talebinin yüzde 60 arttığını, kendi satışlarının da marketlere yüzde 50’nin üzerinde arttığına işaret eden Ergül, “Geçen sene 100 milyon liralık yatırım yaptık ve ilave 900 kişiye istihdam sağladık. Bu yıl sonuna kadar da 50 beyaz yakalı istihdama dahil edilecek” dedi.