Siyaset - Politika Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.09.2024 11:00 Güncelleme: 12.09.2024 11:22

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Ortak Türk Alfabesi açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilgili tüm kurumları, önerilen Ortak Türk Alfabesi'nin uygulanmasını aktif bir şekilde desteklemeye davet etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Ortak Türk Alfabesi açıklaması

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen üçüncü toplantısını 9-11 Eylül tarihleri arasında Bakü’de başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli toplantıda Türk devletlerinden resmi olarak atanmış komisyon üyeleri bir araya geldi.

Toplantının temel amacı, iki yıllık ortak çalışma sonucunda elde edilen bilgi ve deneyimlerden yararlanarak Türk dilleri için ortak bir alfabe geliştirmekti. Toplantı sırasında, ilk olarak 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi kapsamlı bir şekilde gözden geçirildi. Komisyon detaylı tartışmalar yürüttü ve bu alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitleri yaptı.

Açıklamada özverili çalışmanın neticesinde, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldığı belirtilerek, şunlar ifade edildi:

“Her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir. Bu toplantının başarıyla sonuçlanması tarihî bir anı temsil etmektedir. Ortak Türk Alfabesi’nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik ederken, onların dilsel mirasını da korumaktadır. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, bu süreçteki değerli katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve Komisyon üyelerine şükranlarını sunar. İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesinin uygulanmasını aktif bir şekilde desteklemeye davet edilmektedir.”