Halkbank web
Ekonomi 22.06.2021 07:00

KOLEN, SANAYİCİNİN ÇATISINA GES'İ FİNANSMAN ORTAKLIĞI İLE KURMAYA HAZIRLANIYOR 

22 Haziran Dünya Yenilenebilir Enerji Günü dolayısıyla bir açıklama yapan KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, sera gazı salınımında sanayi kuruluşlarının ciddi payı bulunduğuna dikkat çekerek işletmeleri çatısına GES kurarak kendi enerjisini üretmeye davet etti.
KOLEN, SANAYİCİNİN ÇATISINA GES'İ FİNANSMAN ORTAKLIĞI İLE KURMAYA HAZIRLANIYOR 

Karayurt, KOLEN olarak GES kurulumu için kendilerine başvuracak sanayi kuruluşlarına finansman ortaklığı ile destek vereceklerini söyleyerek, “Gelin şirketinizin GES kurulumuna uygunluğunu ve kurulması halinde üreteceği enerjiyi birlikte fizibilite edelim; ortaya çıkan tabloya göre kurulum maliyetinin yüzde 30, 50, 80 ya da yüzde yüzünü biz üstlenelim” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 52,3’ünü yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor. Gelecek 5-10 yıl içinde ise yenilenebilir enerjiden sağlanan elektriğin kömür elektriğini geçmesi bekleniyor. Bu yönelimde İklim değişikliklerine ilişkin endişeler, salgının yarattığı hassasiyet ve Avrupa Yeşil Mutabakatı önemli bir rol oynuyor.

Türkiye’nin indirimli elektrik tedarik ve ticareti, portföy ve stratejik müşteri yönetimi, çatı GES ve enerji verimliliği uygulamaları konularında uzman şirketi KOLEN’in Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, 22 Haziran Dünya Yenilenebilir Enerji Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Yatırımı finanse edecek

Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı noktasında önemli bir adım daha attıklarını duyuran Kaya Uğur Karayurt, “Kaynakları sınırlı olan dünyanın dengesini koruyarak, çevre ve ekosisteme zarar vermeden üretmeyi, dünden daha fazla başarabiliyor olmamız gerekiyor. Bunun için yüzümüzü yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerjinin verimli kullanımına çevirmemiz gerekiyor. Bu noktada yıllardır önemli çalışmalar yapıyoruz. Bugün bunu bir adım daha ileri taşıyoruz. Çatısı, ya da GES kurulumuna uygun açık alanı bulunan tüm işletmelerin; fabrika, sanayi tesisi, market, depo, otel, küçük ve orta ölçekli tüm işletmelerin GES kurulumu çözüm ortağı olmak istiyoruz. Bugün GES kurulum maliyetleri ortalama 550 – 650 bin dolar /kWp arasında değişiyor. Bu ciddi bir rakam, biz burada üreticimizin, sanayicimizin ve KOBİ’mizin yanındayız. Kurulumu, finansmanı ve işletilmesi noktasında her türlü desteği kendilerine sunmaya hazırız” dedi. 

Sanayiciye GES finansmanı ve kurulumu KOLEN’den

Sera gazı salınımında yenilenebilir olmayan kaynakların önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Kaya Uğur Karayurt, Türkiye’de var olan kuruluş sayısını 600 bin olarak ifade etti. Bütün şirketlerin GES kurulumuna uygunluğunun bulunamayabileceğini de sözlerine ekleyen Kaya Uğur Karayurt, geliştirdikleri modeli şöyle anlattı: “İşletmeye şunu söylüyoruz; gelin şirketinizin GES kurulumuna uygunluğunu ve kurulması halinde üreteceği enerjiyi birlikte fizibilite edelim; ortaya çıkan tabloya göre kurulum maliyetinin yüzde 30, 50, 80 hatta yüzde yüzünü biz üstlenelim. Sizin ortağınız olalım ve ürettiğiniz enerjinin fazlasını biz şebekelerimiz üzerinden satışını sağlayalım. 4-6 yıl sonra yani kurulumdan doğan borcunuz bittikten sonra arzu ederseniz fazla elektriğinizi kendiniz satarsınız ya da biz sizin için satışını gerçekleştiririz. Kendi elektriğini üreten, şirketine bedava elektrik sağlayan kurum olmanın yanı sıra 4-6 yıl sonra fazla üretimini satarak elektrikten gelir de sağlayan bir yapıya kavuşabilirsiniz.” Bu girişimi çok önemli ve kıymetli bulduklarını belirten Kaya Uğur Karayurt, hali hazırda modeli anlatmak için iletişim geçtikleri şirket sayısını 3000 olarak ifade etti.

“Türkiye olarak biz de varız”

Türkiye’nin enerjide büyük oranda hala dışa bağımlı olduğuna işaret eden ve coğrafi konumunun getirdiği avantajların doğru kullanılması halinde bu durumun büyük avantaja dönüşebileceğine, nitekim bu alanda çok ciddi adımlar atıldığına dikkat çeken Kaya Uğur Karayurt, “Dünyada enerji verimliliği ile yenilenebilir enerjiye öncelik verilmeye başlandı.  İlk defa bu sene yenilenebilir kaynaklar, AB ülkelerinde diğer kaynakları geçti. AB ülkelerinde elektrik üretiminin yüzde %25’i nükleerden, %38’i yenilenebilir enerjiden, yüzde 37’si ise fosil yakıtlardan elde ediliyor. Gelecekte yenilenebilir kaynakların fosil kaynakların yerini alacağı noktasında herkes hemfikir ve kararlı. Avrupa Birliği’nin karbon vergisi ve ülkelerin sıfır emisyon hedefleri bulunuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik teşvikler yine yasal düzenlemeler söz konusu. Karbonsuz üretim kaynaklarının hakimiyetini pekiştirmeyi amaçlayan bu yeni durumda Türkiye olarak biz de varız” diye konuştu.