Ekonomi 10.11.2019 07:25 Güncelleme: 10.11.2019 16:56

"KENTSEL DÖNÜŞÜM TÜRKİYE İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Encan Aydoğdu, kentsel dönüşümün ülkenin gelişimi açısından ve Türkiye gayrimenkul sektörü açısından hayati önem taşıdığını belirterek, "Yıllar itibarıyla kısa orta vadede 6,5 milyon konutun dönüşümü söz konusu olmakta olup bu dönüşüm ekonomik anlamda gelişmekte olan bir ülkenin ekonomisine eş değer rakamları ifade ediyor." dedi.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM TÜRKİYE İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Yeni Birlik Gazetesi ve Management Plus Danışmanlık ve Eğitim iş birliğiyle kentsel dönüşüm sürecini kamuoyuna anlatmak amacıyla "Kentsel Stratejiye Dayalı Dönüşüm" ana temasıyla Fairmont Quasar İstanbul otelde düzenlenen "6. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi"nde konuşan Aydoğdu, kentsel dönüşümün inşaat, mimari, şehir planlama, sosyoloji, psikoloji, finansman gibi birçok disiplini ve öğeyi kapsayan bütünleşik bir değişim süreci olduğunu söyledi.

Türkiye'de kentsel dönüşümün, 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile hak ettiği değeri kazanarak gündeme geldiğini anımsatan Aydoğdu, şöyle konuştu:

"Kentsel dönüşüm, ülkenin gelişimi açısından ve Türkiye gayrimenkul sektörü açısından hayati önem taşıyor. Yıllar itibarıyla kısa orta vadede 6,5 milyon konutun dönüşümü söz konusu olmakta olup bu dönüşüm ekonomik anlamda gelişmekte olan bir ülkenin ekonomisine eş değer rakamları ifade ediyor. Ülkemizde 1999 depremi öncesi inşa edilmiş, Türkiye'de 13,5 milyon, İstanbul'da ise 3 milyonun üzerinde konut bulunduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, orta uzun vadede tüm bu konutların dönüşüm geçirmek zorunda kalacağını düşündüğümüzde, konunun boyutları bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu nedenle yapılacak olan uygulamalarla şehri yalnızca dönüştürmek amaçlı değil, şehri değer odaklı dönüştürmek esas olmalıdır. Bu noktada kentsel dönüşüm projeleri; kamu, özel sektör, sivil toplum iş birliği, yerinde dönüşüm, mevcut geleneksel yapının, fiziksel, sosyal ve ekonomik ihtiyaçların dikkate alınması, sürdürülebilir binaların inşa edilmesi ve ekonomi, toplum ve çevre bileşenlerinin bütününü gözeten bir vizyon vadetmelidir.

Kentsel dönüşümün, farklı disiplinlerin bir araya gelmesi ile gerçekleştirilen bir takım çalışması olduğunu ifade eden Aydoğdu, "Değerleme sektörü ortak faydayı açığa çıkarmanın ve adil paylaşımın anahtarlarından biridir. Bu anlamda değerleme, süreçte adaletin terazisi rolünü üstleniyor. Değerlemelerin tarafsız, objektif ve adil bir yapıda gerçekleştiriliyor olması, kentsel dönüşüm projelerinde hak sahipleri ile geliştiriciler arasındaki olası ihtilafların daha sözleşme sürecinden başlayarak önlenebilmesini, tüm sürecin hızlı ve huzurlu tamamlanmasını temin etmektedir." diye konuştu. 

Neşe Berber'in moderatörlüğünü yaptığı kongrede, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer konuk oldu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FIRSATTIR”

Neşe Berber”in moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer şunları söyledi: “17 Ağustos 1999’daki depremden sonra afet riskinin oluştuğu yerlerde, 6306 sayılı Kanun kapsamında kentsel dönüşümün yapılmasının şart olduğu ortaya çıktı. Kentin temel unsuru insandır. İnsanımızın hayatının korunabilmesi bizim temel amacımızdır. Uzun yıllar boyunca göçle, ekonomik zorluklar nedeniyle ve yasaların tam anlamıyla uygulamamasından kaynaklı oluşan çarpık kentleşmenin ortadan kaldırılabilmesi için, kentsel dönüşüm bir fırsattır. Kentsel dönüşüm aslında sadece bu çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırıp binaların sağlamlaşmasını sağlamıyor, insanların hayatını, gelecek nesillerimizin de korunmasını sağlıyor. Uzmanların söylediğine göre beklenen bir İstanbul depremi var. Bu depremle ilgili alınması gereken tedbirler sadece İstanbul’u ilgilendirmiyor. 17 Ağustos Depremini yaşamakla birlikte Kocaeli muhtemel depremden yine etkileneceğinden, bizim de tedbirler almamız gerekiyor. Bu kapsamda da kentsel dönüşüm özellikle insan hayatını korumak için yapmamız gereken bir çalışmadır.” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİYLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Gölcük’te 17 Ağustos Depreminden sonra yapılan önemli çalışmalar var diyen Başkan Sezer, “Başlanan ve bitirilen burada ödül kazandığımız iki kentsel dönüşüm çalışmamız var. Birisi sanayi sitesinin bulunduğu alanda yapılan kentsel dönüşüm, diğeri de Denizevler Mahallesinde yapılan kentsel dönüşüm. Deprem sonrasında Denizevler Mahallemizde oluşan çökme nedeniyle bölgede bulunan konutların Sivritepe Bölgesindeki rezerv alana taşınması planlandı. Projede son aşamaya gelindi. Kur’alar çekildi. En geç yılbaşına kadar da taşınma işlemi tamamlanacak. Bizim aslında çarşı merkezinde kentsel dönüşümü gerçekleştirmemiz zaruri. Çarşı merkezle alakalı olarak çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Büyük yol kat ettiğimizi söyleyebilirim” dedi.

Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planını hayata geçirdik

Neşe Berber”in moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce şunları söyledi: “Şehirler, insanların hafızalarından oluşur. İnsanoğlunun bir arada yaşamasının en büyük eseri şehirlerdir. Günümüz dünyasında yeni nesil akıllı teknolojiler artık her insanın en yakınında ve her anında ulaşılabilir duruma geldi. Şehir yaşamında da daha verimli daha işlevsel şehircilik hizmetlerinin ortaya çıkmasına vesile oldu. Türkiye’nin en yaşanılabilir şehri olma hedefiyle yola çıktığımız Sakarya’nın da bu işlevsellikten uzak kalmasını düşünemezdik. Şehrimizde, ulaşımdan trafik sistemlerine, mobil uygulamalardan elektronik rehberlere ve şehrimiz için en önemlisi olan afet yönetimine kadar pek çok alanda akıllı şehir sistemlerini uygulamaya koyduk. Sakarya için iç ve dış paydaşlarımızın, vatandaşlarımızın görüşleri alınarak, şehrimizin gerçeklerine dayanarak Türkiye’de ilk Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planını hazırladık ve hayata geçirdik” dedi.

Akıllı şehir uygulamaları

“Akıllı Şehir olma yolunda, halkımızın akıllı şehir uygulamalarını bizzat yaşayarak öğrenecekleri pilot uygulamaları Sakarya’da hayata geçiriyoruz. Türkiye’nin İlk Akıllı Meydan projesi için 15 Temmuz Demokrasi Meydanını pilot meydan olarak seçtik. Yine şehrin hafızasını taze tutacak “Sanal Şehir Müzesi”ni bu meydanda hayata geçiriyoruz. Ulaşım alanında entegre akıllı ulaşım sistemleriyle ihtiyaç duyulan noktalarda yeni ve teknolojik çözümler sunan, paydaş kurumlarla üst düzeyde koordinasyon sağlayan, güçlü bir toplu taşıma ağına sahip, vatandaş memnuniyeti yüksek, hızlı, güvenli, konforlu, ekonomik ve akıllı bir ulaşım hizmeti sunmak için proje ve uygulamalar geliştirdik. Trafiğin hem yayalar için hem sürücüler için daha rahat ve konforlu hale gelmesi için “Trafik Kontrol Merkezimizi kurduk.”

Trafik yönetimine akıllı dokunuş

“Akıllı Trafik Yönetim Sistemi ile trafik ışıklarının daha verimli yönetilmesini amaçladık. Akıllı Kavşaklar sayesinde araç yoğunluğunda azalma, buna bağlı olarak kavşaktaki bekleme sürelerinde düşme, enerji tüketiminde azalma, sürüş konforunda, artış sağlanmaktadır. Şehirlerimizdeki en temel trafik problemlerinden olan park meselesini de Akıllı Otoparklar sayesinde çözüme kavuşturmayı amaçlıyoruz. Şehrin muhtelif yerlerine konulacak olan LED tabelalar ile sürücüleri yönlendirilerek hem trafik yoğunluğu azalacak hem de zamandan tasarruf edeceğiz.

Bisiklet dostu şehir Sakarya

“SAKUS ile toplu taşıma araçlarının tamamının kayıtları tek merkezden yönetilmektedir. Yine Akıllı duraklar ile duraktan geçen hatlar, bekleme süreleri, araçların varış süreleri gibi bilgiler eletronik ekranlardan vatandaşlarımızın bilgisine sunulmaktadır. Sakarya’da çok önem verdiğimiz ulaşım araçlarından birisi de bisiklettir. “Bisiklet dostu Sakarya” sloganıyla kısa vadede 100 kilometre orta vadede de 200 kilometre bisiklet yoluyla halkımızı buluşturacağız. Uzun vadede ise Sakarya’yı baştan sona bisiklet yolları ile donatarak ‘Bisiklet Şehri’ olmayı hedefliyoruz. 2020 yılında, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın himayeleriyle dünyanın en prestijli bisiklet yarışlardan olan Dağ Bisikleti Şampiyonasına ev sahipliği yapacağız. Şampiyona, Türkiye’de tek, dünyada ise az sayıda olan ‘Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde gerçekleşecek.”

SAKBİS’e 50 bin abone

“Bir diğer hizmete giren çalışmamız SAKBİS ile; şehrimizde bisiklet kullanımı daha kolay ve yaygın hale geliyor. Bisiklet taşıma zorunluluğunu kaldıran uygulamada şehrin birçok yerine kurduğumuz Akıllı Bisiklet sistemi ile vatandaşlarımız bisiklet duraklarından aldıkları bisikletleri gidecekleri yerdeki bisiklet duraklarına bırakıyor. Böylelikle gürültü, hava kirliliği ve ulaşım üzerindeki yük azalıyor ve vatandaşlarımız daha sağlıklı ve daha çevreci bir ulaşım aracını kullanabilme imkanına sahip oluyor. Bu yıl bu uygulamadan yaklaşık 50 bin vatandaşımız faydalanmıştır.”

Afet Koordinasyon Merkezi

“1999 yılında Sakarya halkı depremin acı yüzünü bizzat görmüş ve yaşamıştır. Şehir olarak bu konuda oldukça hassas davranıyoruz. AKOM’u en teknolojik cihazlarla ve modern bir yapıyla kurduk. Merkezimiz 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Kesintisiz enerji ve haberleşme imkânı ile tek bir merkezden şehrin tüm noktaları izlenebilmekte ve iletişim sağlanabilmektedir. AKOM olası bir afet anında hızlı ve etkin koordinasyon ile afetlere hazırlıkta bir mihenk taşı olmuştur.”

SEMOS, SAYPORT ve MEBİS

“Şehrimizde çözüm ortağımız olan muhtarlarımızın işlerini kolaylaştırmak için Muhtarlık Otomasyon Sistemi’ni hayata geçirdik. SEMOS, muhtarların yetkili oldukları mahalle sınırlarında ikamet eden vatandaşlara daha aktif, daha hızlı bir hizmet sağlamaktadır. Ayrıca SEMOS, muhtarlara tek tıklama ile Sakarya Büyükşehir Belediyesine istek ve şikâyetlerini iletebilme imkânı da sunmaktadır. Sakarya ile ilgili aradığınız her şey burada düşüncesinden yola çıkarak şehir portalıyla vatandaşlarımızı buluşturduk. MEBİS ile mezarlıklar üzerinde bulunan parseller, defin bilgileri sayısal olarak belediyemiz coğrafi bilgi sistemi veri tabanına kayıt edildi. Vatandaşlarımız yakınlarının mezar yerlerini binlerce parsel üzerinde kolaylıkla bulabilmektedirler.”

4 temel stratejik amaç

“Akıllı şehircilik konusunda dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ve bunlardan şehrimize uygun olanını bütüncül bir yaklaşımla ele alarak faaliyete geçirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızın tümünü, Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem planı ışığında, tüm paydaşlarımızla şehrimizin önceliklerine göre hazırladık. İnsanı odağına alan, 2019-2023 Sakarya Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Akıllı Yönetim üst başlığı altında 4 temel stratejik amaç belirledik. 4 temel stratejimizi Akıllı Ulaşım, Akıllı Çevre, Akıllı Planlama, Akıllı Toplum ana bileşeninde, 11 Stratejik Hedef, 36 temel proje ile somutlaştırdık. Projelerimizin hazırlığını yaptık, maliyetlendirdik ve Türkiye’de uygulayan ilk belediye olarak projelerimizi hayata geçirdik. Vatandaşlarımızın daha huzurlu daha mutlu daha yaşanılabilir bir kentte yaşaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz”

 “KAYSERİ HOŞGÖRÜNÜN MERKEZİ”

Neşe Berber”in moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç şunları söyledi: Kayseri’nin Anadolu’da parlayan bir yıldız olduğunu söyledi. Kayseri’nin sadece Kayseri’den ibaret olmadığını ve çevresindeki illerle birlikte yaklaşık 3 milyon nüfusa hitap eden bir potansiyeli bulunduğunu dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Kayseri 6 bin yıllık ticari geçmişe sahip bir şehir. Kültepe’de yapılan kazılarda Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’den 10 misli daha çok veriler çıkıyor. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış hoşgörünün merkezi olarak anılan bir şehir” dedi.

Kayseri’de 1940’lı yıllarda nazım imar planının belirlendiğini dile getiren Başkan Büyükkılıç, Kayseri’de kentsel dönüşümün çok daha önce başladığını ifade ederek, Kayseri’nin gecekondusu olmayan ve 1994 yılından beri gecekonduya izin vermeyen bir şehir olduğunu belirtti.

Ödüller sahiplerini buldu

Programda, "Kentsel Dönüşüm Başarı ve Teşvik" ödülleri de sahiplerini buldu.

"En İyi Riskli Alan İlan Eden ve Uygulayan Belediye Ödülü" kategorisinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sahabiye Projesi ile başarı ödülüne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Bayrampaşa Projesi ile teşvik ödülüne değer bulundu.

"En İyi Tarihi ve Kültürel Dokunun Ortaya Çıkarılmasını Sağlayan Belediye Ödülü" dalında Erzurum Büyükşehir Belediyesine Kale Çevresi Projesi ile başarı ödülü verilirken, En İyi Düşük Yoğunluklu Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm Projesi Geliştiren ve Uygulayan Belediye Ödülü dalında Esenler Belediyesi Büyük Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi ile başarı ödülüne layık görüldü. Antalya Kepez Belediyesi aynı kategoride Yeşil Gerdanlık Projesi ile teşvik ödülü verildi.

En İyi Sosyal Dönüşüm Projesi Geliştiren ve Uygulayan Belediye Ödülü kategorisinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kandıra Romanları Projesi ile başarı ödülüne sahip olurken, En İyi Kamulaştırmaya Dayalı Riskli Alan İlan Eden ve Uygulayan Belediye Ödülü dalında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine Gayberli ve Hacıbayram Veli Projesi ile başarı ödülü verildi.

En İyi Sanayinin Uzaklaştırılması Dönüşüm Projesi Geliştiren ve Uygulayan Belediye Ödülü dalında Kocaeli Gölcük Belediyesi başarı ödülü alırken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İstasyon Mahallesi Projesi ile teşvik ödülüne layık görüldü.

En İyi Kentsel Tasarım ve Yenileme Projesi Geliştiren ve Uygulayan Belediye Ödülü kategorisinde İstanbul Beyoğlu Belediyesi Tarlabaşı Projesi ile başarı ödülü alırken, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Porsuk Projesi ile teşvik ödülüne sahip oldu.

En İyi Akıllı Şehir Projesi Geliştiren ve Uygulayan Belediye Ödülü dalında, Sakarya Büyükşehir Belediyesine başarı ödülü verilirken, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Bağcılar Belediyesi teşvik ödülüne değer bulundu.

En İyi Rezerv Alan İlan Eden ve Riskli Alandan Transfer Sağlayan ve Uygulayan Belediye Ödülü alanında ise Kocaeli Gölcük Belediyesi Sivritepe Projesi ile başarı ödülüne sahip oldu.