Güncel - Yaşam 23.05.2022 07:45 Güncelleme: 24.05.2022 13:22

KATAR TARİHİ VE ARKEOLOJİK HİKAYESİNİ ANLATIYOR

Tarihi 4 evden oluşan Musheireb Müzesi, Katar'ın başkenti Doha'da.. Müzedeki sergiler Katar'ın dönüşümünün temellerini sergiliyor.
KATAR TARİHİ VE ARKEOLOJİK HİKAYESİNİ ANLATIYOR

Tarihi 20. yüzyıl başlarına uzanan bu yapılar, Doha kent merkezinin gelişiminin bir parçası. Buradaki Bin Jelmood Evi, Katar'da toplumsal tarihin keşfedilebileceği alanlardan biri.

Dünyanın ilk sürdürülebilir şehir merkezi yenileme projesi olan Msheireb Downtown, Doha’nın eski ticaret bölgesini yeni bir mimari dil ile yorumluyor.

Ticari ve konut amaçlı binaların yanı sıra perakende mağaza ve kültürel mekanların da bulunduğu 100’den fazla binadan oluşan büyüleyici Barahat veya avlu, Msheireb Downtown’ın kalbinde yer alıyor. Mekanda nadir alışveriş olanaklarının yanı sıra açık hava yemek seçenekleri de bulunuyor. Msheireb Müzeleri, Msheireb Properties’e ait bir proje ve Katar’ın tarihini, Msheireb Downtown Doha’nın merkezinde yer alan dört adet tarihi ev ile kutluyor.

Bölgede eğlence mekanları, Qatar Academy Msheireb gibi tesisler ve Mandarin Oriental, Al Wadi Hotel MGallery, Park Hyatt Hotel otellerinin yanı sıra bir butik otelin de dahil olduğu dört otel bulunuyor.

Modern mimari çizgilere sahip Msheireb; uyum, sadelik, geniş mekanlar, aydınlık alanlar, çok katmanlılık gibi Katar’ın sahip olduğu kültür miraslarından ilham alırken bir yandan da ülkenin ikliminin etkilerini yansıtıyor. Bu proje baştan sona, Doha’daki enerjiye bağımlı gelişim modelini tersine çevirmeyi amaçlıyor. MDD aynı zamanda yerel ve uluslararası yeteneklerin buluşma noktası olan Doha Tasarım Mahallesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

Katar Ulusal Müzesi

Birbiriyle bağlantılı galeriler, ziyaretçileri Katar’ın tarih öncesinden modern çağa kadar hikayesini anlatan sanal bir yolculuğa çıkarıyor. Pritzker Ödüllü mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanan Katar Ulusal Müzesi, doğal olarak oluşan ve çöl gülü olarak da bilinen kristal oluşumlardan ilham alıyor.

Müze, “çöl gülü” olarak bilinen doğal mineral kristal oluşumların formlarını baştan yaratıyor. Sadece kurak kıyı bölgelerinde bulunan çöl gülü; rüzgar, deniz suyu serpintisi ve kumun binlerce yıl boyunca etkileşimi ile yaratılmış doğal birer mimari yapıdır.

Sheikh Abdullah bin Jassim Al-Thani’nin orijinal sarayının etrafına inşa edilen ve 25 yıldır hükümet merkezi olarak kullanılan Katar Ulusal Müzesi, geleceği kutlarken Katar’ın mirasını dile getiriyor. Bu yapı 40 bin metrekarelik bir alana sahiptir.

Baroda inci halısı

Katar Ulusal Müzesi, çok sayıda arkeolojik ve tarihi esere, el yazmasına, fotoğrafa, mücevhere ve kostüme ev sahipliği yapıyor. Bu objeler sadece Katar’ın değil, bölgenin de hikayesine hayat veriyor. Bu koleksiyonun en değerli parçası 1865 yılında Hindistan’ın Baroda Mihracesi tarafından sipariş edilen Baroda inci halısı. Bu halı, altın üzerine yerleştirilmiş ve ipekten ve işlenmiş geyik derisinden yapılma ince bir taban üzerine dokunmuş 1,5 milyondan fazla incinin yanı sıra elmaslar, yakutlar, zümrütler ve safirlerden oluşuyor. Bu eser, değerli taşların bölgede ne kadar yaygın kullanıldığını gösteriyor.

11 farklı galeriye ev sahipliği yapan bu müzede, her galeri ayrı bir perspektif ve oldukça kapsamlı duyusal bir deneyim sunuyor. Bu duyusal deneyimler müzik ve sözlü tarihlerin anlatıldığı işitsel deneyimlerin yanı sıra film ve arşiv görüntüleri aracılığıyla görsel deneyimleri ve hatta belirli zamanları ve yerleri çağrıştıran aromalarla koku duyularına hitap ediyor.

Katara Kültür Köyü

Katara, Doha'nın sanat, kültür ve farklı mutfak deneyimleri için gidilecek yerlerden biri. Adını ülkenin eskiden yazılan şeklinden alan Katara, yükselen finans bölgesi West Bay ile Pearl-Qatar yerleşim bölgesinin yarım ay kuleleri arasında yer alan, özgün bir kültür köyü.

Katara Kültür Köyü kompleksi içerisinde yer alan, Subodh Gupta tarafında yapılmış 3 Maymun heykeli de en ilginçlerinden biri. Her biri askeri teçhizat içerisindeki (gaz maskesi, asker miğferi ve bir terörist kapüşonu) takan 3 kafa, Gandhi'nin "görmedim, duymadım, bilmiyorum" sözüne gönderme yapıyor. Eserin her bir parçası pişirme gereçlerinden, kullanılmış kovalar, geleneksel Hint yemek kutuları ve cam kaselerden yapılmış.

Katara Plajı'nın kıyısında yer alan mekân, tamamı Arnavut kaldırımlı sokakların oluşturduğu bir labirentin içinde konumlanmış, dev bir amfitiyatronun yanında sanat galerileri, atölyeler, tiyatrolar ve performans mekanlarıyla birlikte çok farklı konseptlerde restoranlardan oluşan kapsamlı bir sanat köyü. Normal zamanda hemen her gün sayısız etkinlik yapılan Katara Kültür Köyü, Doha'nın en popüler yerlerinden.

Zeynep Fadıllıoğlu imzalı cami

Katara Kültür Köyü'nün farklı bir anlamı da var: Hemen girişte yer alan Katara Camii çok tanıdık bir ismin, Zeynep Fadıllıoğlu'nun imzasını taşıyor. Dolmabahçe Sarayı'ndan ilham alan bir dekora sahip olan caminin minare, kubbe ve mihrabı ise İslam dünyasındaki farklı camilerden esintiler taşıyor. Caminin mavi ve altın renkli dış yüzeyini oluşturan çini ve emayeler ise geleneksel Türk ve İran sanatının yansıması.  Caminin yanında, güvercinler için yapılmış delikli tüneme dikdörtgenlerinin bulunduğu kusursuz güvercin kulesini görebilirsiniz.

Katara Kültür Köyü'nün kuruluş amaçlarından biri ise yerel ve uluslararası sanatçıların çalışabileceği, eserlerini sergileyebilecekleri geçici ya da kalıcı atölyelere ev sahipliği yapmak. Her ne kadar salgın nedeniyle şimdilik biraz daha sakin görünse de normalde cıvıl cıvıl bir yer olduğu söyleniyor.

Altın Cami

Katara’nın içindeki daha küçük bu ikinci cami, dikkat çekme konusunda geri kalmıyor.  Amfi tiyatroya karşı bakan bu cami, güneşte parıldayan parlak altın çinilerle kaplı.

Amfi Tiyatro

3.275 metrekareye yayılan Yunan tarzındaki Amfi Tiyatro, özellikle kemerli girişleri ile İslam etkilerini yansıtıyor. 5 binin üzerinde izleyiciyi ağırlayabilen bu mekan, bir tarafta deniz manzaraları diğer tarafta kültür köyü manzaralarını sunuyor. Bir bez parçasıyla Doğa Ana’nın dünyayı savurmasını tasvir eden Doğanın Gücü isimli sanat enstalasyonu, amfi tiyatro ile suyun arasında duruyor ve doğanın gücü karşısında insanlığın ne kadar aciz olduğunu anlatıyor.

21 High Street

Devasa bir hediye kutusunu gördüğünüzde veya ikonik Fransız alışveriş merkezi Galeries Lafayette’ye alışveriş yapmaya gelenleri bırakan sıra sıra son model arabaları gördüğünüzde, bu ultra lüks sokağın başlangıcını bulmuşsunuz demektir. Güçlü bir açık hava soğutma sistemi ve Murano camı ile Katara High Street, cadde boyunca sıralanan birçok kafeden birinde yıl boyunca açık havada yemek yeme imkanı sunuyor. Ünlü Novikov restoran da bu caddede yer alıyor.

Sanat Galerileri

Çok sayıdaki sanat galerisi, atölye, sergi salonları ve performans arenaları ile Katara, bir sanatçı cennetidir. Katara’nın ara sokakları arasında yer alan Katar Müzeler Galerisi, insan odaklı temaları betimleyen yerel ve uluslararası sanatçıların eserlerini sergiliyor. Katara Sanat Merkezi (KSM), çağdaş sanat ve disiplinler arası çalışmalara adanmış bağımsız bir platformdur.

YARIN: THE PEARL QATAR VE SOUQ WAQİF