Ekonomi 07.12.2021 07:00 Güncelleme: 06.12.2021 21:44

Kahve Sektörü'ne Kadınlar ve Z Kuşağı Yön Verecek

Kahve kültürünün ortaya çıkardığı küresel ticaret potansiyeli, petrolden sonra ikinci büyük pazarı yarattı. Ürün çeşitliliği her gün zenginleşirken, sektörde kadın yatırımcıların ağırlığı ve Z kuşağı müşterilerin tercihi sektörün geleceğine yön verecek.
Kahve Sektörü'ne Kadınlar ve Z Kuşağı Yön Verecek

Her gün 2 milyar fincana yakın kahvenin tüketildiği dünyada, Türkiye gibi genç nüfusa sahip, gelecek vaad eden yeni pazarlar küresel markaların iştahını kabartıyor. Halen 8 dünya devi markanın Türkiye'nin en gözde caddelerinde rekabet ettiği pazarda, yerli üreticiler tasarım ve zengin ürün çeşitliliğiyle komşu ülkelerde şubeleşmeye çalışıyor. Türkiye'de çok sayıda ünlü markanın danışmanlığını yürüten Towerlife Yönetim Kurulu Başkanı Selen Deniz, pandemi sürecinde sektörün ağır yara aldığını belirterek; "Şimdi yeni bir toparlanma süreci yaşıyoruz, ilkbahar mevsimi ve yeni markalarla birlikte sektöre canlılık gelecek," dedi.

Sektörde kadın girişimcilerin sayısının hızla arttığını belirten Selen Deniz şu bilgileri verdi:

"Bazı sektörlerin sıfırdan oluşumuna veya gelişmesine sebep olan pandemi, KPMG’nin son araştırmasına göre kahve perakendesinin küresel lideri ABD’deki kahve dükkandan yapılan satışların 11.5 milyar dolar düşmesine neden oldu.

ABD’de kahve perakendesinin %24 oranında satış kaybı yaşamasına ise İngiltere’nin aynı bazda 2 milyar pound kayıp yaşaması haberi eşlik ediyor.

Tablo olumsuz görünmekle birlikte aslında altında kahve üreticileri ve satıcıları için son derece değerli ipuçları barındırıyor. Öyle ki aynı dönemde Avrupalıların organik kahveye daha çok yöneldiğini, Orta Doğu’da  ve Çin’deki perakende kahve fiyatlarının gelişen yaşam tarzlarıyla birlikte rekor kırdığını ve ABD’de kişisel kahve hazırlama ekipmanlarının rekor düzeyde talep görmesi değişen tüketim alışkanlıklarını ve beklentilerini yeniden incelememizi zorunlu kılıyor."

2 MİLYON KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Pandemi ve tam kapanma öncesi, Türkiye'nin kahve sektöründe dünyanın en cazip pazarlarından biri olduğuna işaret eden Selen Deniz şu bilgileri verdi; "Ülkemizde son on yılda tüketimi en çok artan içecek kahve oldu. Son on yılda kahve tüketimi kişi başına 1.1 kilogramın üzerine çıktı. Pandemi süresince tüm restoranlar ve kafeler ile birlikte sektör çok ağır yara aldı. 2 milyon kişinin istihdam edildiği sektörde,  TESK verilerine göre en az 300 bin genç işsiz kalırken cafelerde geçtiğimiz yıl iflas oranı yüzde 25'e yaklaştı. Sektör yeni dönemde toparlanma sürecini neredeyse atlattı. Şimdi yeni markaların da Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz. Özellikle kıyı illerimiz, Karadeniz, Ege ve Marmara yeni yatırım alanları olarak öne çıkıyor."

Sorumlu Markalar Olmak Adına Gerekli Yatırımlar

Tüketicinin çevre dostu ve gezegene karşı sorumlu markalar görme ihtiyacı markalar ve firmalar tarafından hem anlayışla karşılandığını söyleyen Selen Deniz; "Bu insanlığın ortak tavrı tüm kesimlerde desteklenen bir gereklilik. Ancak globalin bu hızlı değişen beklentilere uyum sağlamakta güçlük çektiğini ABD ve İngiltere’nin kahve perakendesinde yaşadığı zorluklardan anlayabilir ve gereken dersleri not alabiliriz. Yalnızca çevreciliğin değil, geliştirmeye yönelik yatırımların da hız kazanması gereken bu alanda bitki bazlı ürün seçeneklerine daha çok yer vermenin çözümler arasında yer alması gerektiğinden bahsedebiliriz. Y ve Z kuşaklarının birbirinden son derece bağımsız beklenti ve taleplerle gelmesi ise yine aynı sonuçlara varmak için göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktör. Öyle ki araştırmalar kendi kahvesini üretmeyi tercih eden tüketici oranının %79 ve öğütülmüş kahve seçen tüketici oranının %45’e ulaştığını gösteriyor." dedi.

KAFELERDE HANGİ TARZLAR VE LEZZETLER ÖNE ÇIKACAK?

Yulaf ve badem sütü içeren, şeker kullanılmayan, matcha veya kombucha gibi fonksiyonel bileşenler içeren, organik formüllerin her geçen gün daha çok ilgi gördüğünü gözlemlemekteyiz. Asya ve Latin Amerika ülkelerinin sektörel büyümeyi hazır kahve, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ülkelerinin ise kahve kapsülleriyle yakaladığını yine araştırmalar neticesinde görebiliriz. Kuzey Amerika’nın soğuk kahveye karşı ilgi artışı veya Avrupa premium seçeneklere odaklanacağının öngörülmesi, Orta Asya’da gelir seviyesiyle birlikte kahve dükkanlarının rekor büyümesi, Brezilya’nın taze öğütülmüş kahveye talebinin Amerika’daki büyümenin yarısından fazlasını üstlenecek olması ise global kahve piyasalarını yakalamak isteyenlere aktarılan diğer önemli veriler arasında.