Tiyatro 13.01.2020 12:34

İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (7 Ocak-12 Ocak)

İstanbul Devlet Tiyatrosunda bu hafta Kasaplığın Elkitabı, Hanımefendi'nin Ziyareti, Bay Z., Bir Nefes Dede Korkut, Filozof Ahmed, Meraklısı İçin "Öyle Bir Hikaye", Profesyonel oyunları seyircilerin karşısına çıkıyor. Ayrıca Pazar Okumaları kapsamında Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı, Sevinç Erol'un yönettiği Kadıncıklar adlı oyun, okuma tiyatrosu olarak temsil edilecek.
İstanbul Devlet Tiyatrosunda Bu Hafta (7 Ocak-12 Ocak)

Oyunlara dair detaylı bilgiler şöyle:

Kasaplığın Elkitabı, Cevahir Salon 1’de

6 Haziran 1944 günü Normandiya Çıkarması sırasında savaş bütün şiddetiyle devam ederken Arromanches'daki bir at kasabındaki bir kasabın kızlarını evlendirmeye ve dünyanın çeşitli yerlerindeki çocuklarını toplayıp düğün yapmaya çalışmasını anlatan oyunda Selçuk Kıpçak, Ahenk Demir, Ahmet Dizdaroğlu ve kalabalık bir oyuncu kadrosu bulunuyor.

 Yazan: Boris Vian

Çeviren: Ayberk Erkay

Yöneten: Burak Karaman

Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor

Kostüm Tasarımı: Şirin Dağtekin Yenen

Işık Tasarımı: Yakup Çartık

Müzik: Tunay Uzuner

Müzik Çalıştırıcısı: Tunay Uzuner

Koreografi: Filiz Dursunoğlu

Dövüş Koreografisi: Ali Atilla Şendil

Oyun 19 Ocak Pazar gününe kadar Cevahir Salon 1’de temsillerine devam edecek.

 Hanımefendi’nin Ziyareti,  Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Avrupa’nın kalbinde uzun süredir ekonomik sıkıntı çeken bir kasabaya yıllar önce orayı terk etmiş olan Klara Zahanasyan, bir milyoner olarak gelir. Kasaba halkına bağışlayacağı 1 MİLYAR karşılığında eski hesapları kapatmak için adaletin yerine getirilmesi şartını koşar. Bu andan itibaren kasabada Avrupa’nın temsil ettiği tüm entelektüel, hümanizmacı düşünce sarsılmaya başlar. Çünkü pazarlık bir anlamda tüm bunlardan vazgeçmeyi öngörmektedir. 

Gönen Aykaç, Can Gürzap, Uğur Keleş, Mutlu Güney, Mahmut Gökgöz, Erhan Tuna, Oğuz Tunç, Zeliha Güney, Tayfun Sav, Mürsel Yaylalı, M. Coşkun Ülgen, Murat Yatman, Burak Çağlar, Nurettin Özşuca, Burhan Yıldız, Dinçer Simsar, Ece Sarıçoban, Emre Çebi, Cenk Dinçsoy, Eren Özyalçın, Melis Özpaça, Kamil Gençtürk, Mehmet Emin Önal, Fevzi Erden, Nur Merve Akdemir, Özge Aktaş, Selvin Konuk, Şimal Kepçeli’nin rol aldığı oyun Mecidiyeköy Büyük Sahnede 26 Ocak Pazar gününe kadar izlenebilir.

Yazan: Friedrich Dürrenmatt

Çeviren: Kemal Bekata

Yöneten: Can Gürzap

Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor

Kostüm Tasarımı: Medina Yavuz Almaç

Işık Tasarımı: İ. Önder Arık

Koreografi: Alpaslan Karaduman

Dramaturg: Selen Korad Birkiye

Bay Z., Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Güçlü ve korkulan bir patron olan Bay Z’nin şirketinde, denetimden sorumlu dört üst düzey yönetici kendilerini bir odada hapsedilmiş bulurlar. Şirketten para çalınmış ve bu hırsızlık denetçilerin gözünden kaçmıştır. Bakalım denetçiler aralarındaki suçluyu bulup ortaya çıkarabilecek midir?  

Ali Çelik, Gerçek Alnıaçık, Orkun Gülşen ve Ozan Uçar’ın rol aldığı oyun Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede 18 Ocak Cumartesi gününe kadar izlenebilir.

Yazan: Bülent Usta

Yöneten: Ali Atilla Şendil

Dekor & Kostüm Tasarımı: Şirin Dağtekin Yenen

Işık Tasarımı: Önder Ay

 Bir Nefes Dede Korkut, Üsküdar Tekel Sahnesinde

Geçmişten bugüne birlikte yaşamın bilincini aktaran Dede Korkut hikâyeleri Gökçe Kurt Elitez’in yorumunda seyirciye müzik, dans ve hikâye anlatıcılığı unsurlarıyla görsel ve işitsel bir şölen yaşatıyor. Gökçe Kurt Elitez, Ziya Serkan Doğan, Fuat Yıldız, Bahri Çakır’ın rol aldığı anlatı 14-18 Ocak tarihleri arasında Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir.  

Yazan: Anonim

Yöneten: Gökçe Kurt Elitez

Dekor & Kostüm Tasarımı: Dilek Kaplan

Işık Tasarımı: Önder Ay

Müzik: Fuat Yıldız, Bahri Çakır

Koreografi: Alpaslan Karaduman

Dramaturg: Canan Kırımsoy

 Filozof Ahmed, Üsküdar Stüdyo Sahnede

Paris’in bir kenar mahallesinde yaşayan Arap göçmeni Ahmed, modern dünyanın tartışılan hiç, maksat, siyaset, özne, köken, çelişki gibi en önemli toplumsal ve felsefi kavramlarını farklı episodlarda oldukça eğlenceli bir dille tartışmaya açıyor. Modern Avrupa toplumunun kültür birikiminde yer alan bu evrensel değerler ile gündelik hayatta yaşananlar arasındaki çelişki ve paralellikler gösterilerek felsefenin de ne kadar yaşamın içinde olduğunu anlatıyor bize. Oyundaki karakterlere Süleyman Atanısev, Harun Özer, Suna Selen, Ebru Soyuerden, Emrah Can Yaman, Deniz Arna, Tuğçe Şartekin, Onur Soyal, Mert Asker, Atlas Karan Tumluer, Abdülhamit Mutlu hayat veriyor.

Yazan: Alain Badiou

Çeviren: Ayberk Erkay

Rejisör: Murat Karasu

Dekor Tasarımı: Ethem İzzet Özbora

Kostüm Tasarımı: Nalan Alaylı

Işık Tasarımı: İ. Önder Arık

Müzik: Emil Tan Erten

Koreografi: Cihan Yöntem

Dramaturg: Selen Korad Birkiye

Filozof Ahmed 14-19 Ocak tarihleri arasında Üsküdar Stüdyo Sahnede izlenebilir.

Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye”, Garibaldi Sahnesinde

Büyük yazar Sait Faik Abasıyanık’ın gizemli dünyasının dehlizlerine girerek, onun gözünden İstanbul’u anlamaya, hayatı koklamaya, İstanbul’a yeni bir pencere açmaya ve bu pencereden martılara seslenmeye, dalgalarla fısıldaşmaya, rüzgârı dinlemeye; sevgiyi, aşkı, insanı, sanatı, edebiyatı duyumsamaya hazır mısınız…    

Taner Turan’ın oynadığı Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye” 16-17-18 Ocak tarihlerinde Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.

Yazan: Sait Faik Abasıyanık

Uyarlayan: Savaş Dinçel

Yöneten: Ozan Uçar

Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor

Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran

Işık Tasarımı: Serhat Akın

Müzik: Oktay Köseoğlu

Profesyonel, Zeytinburnu Sahnesinde

Prömiyerini 21 Ocak 2010’da yapmış olan oyun 11. sezonunda temsillerine devam ediyor.

Yugoslavya’daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal, politik atmosferi anlatan oyunda kırk yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin sürprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikâyesine tanık oluyoruz. Oyundaki karakterlere Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli ve Cenap Oğuz hayat veriyor

Yazan: Duşan Kovaçeviç

Çeviren: Başar Sabuncu, Bilge Emin

Rejisör: Işıl Kasapoğlu

Dekor Tasarımı: Nurettin Özkönü

Kostüm Tasarımı: Gülümser Erigür

Işık Tasarımı: İ. Önder Arık

Müzik: Cenap Oğuz

Oyun 17-18-19 Ocak tarihlerinde Zeytinburnu Sahnesinde izlenebilir.

 Pazar Okumaları, Kadıncıklar, Garibaldi Sahnesi

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Pazar Okumaları başlığı altında gerçekleştirilen okuma tiyatrosu etkinlikleri Tuncer Cücenoğlu’nun Kadıncıklar adlı oyunu ile devam ediyor.

Kadıncıklar oyunu, toplumdan çeşitli sebeplerle dışlanarak veya dışlandığını hissederek genelevde bir araya gelmiş olan insanların sorunlarını, birbirlerine olan bağlılıkları ile bu sorunlarla nasıl mücadele ettiklerini anlatıyor. Sevinç Erol’un yönettiği okuma tiyatrosunda Dilek Güven, Jale Yücel, Gözen Müftüoğlu, Yıldırım Gücük, Savaş Özdemir, Şule Gezgöç, Ozan Dağara, Sefa Köksal, Emir Üstündağ ve Vehbi Akıntürk rol alıyor.

Kadıncıklar 19 Ocak Pazar günü saat 15’te Garibaldi Sahnesinde temsil edilecek.