Kültür Sanat 18.10.2021 11:36

İSTANBUL DEVLET TİYATROSU 19 EKİM – 24 EKİM HAFTASI

İstanbul Devlet Tiyatrosunda bu hafta Dört Mevsim, Bir Picasso, Gazâle (Uzun Gece), Meraklısı İçin "Öyle Bir Hikaye", Büyüklere Masallar-Masal Masal İçinde, Bir Nefes Dede Korkut ve okuma tiyatrosu Arap Gecesi seyircilerin karşısında olacak. Haftanın oyunlarına dair detaylı bilgiler şöyle:
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU 19 EKİM – 24 EKİM HAFTASI

Dört Mevsim, Mecidiyeköy Büyük Sahnede

Gençlik dönemlerini geride bırakmış, başlarından aşklar ve evlilik geçen bir kadın ile erkek karşılaştıklarında beklenen nedir? Geçmişteki tüm aşkların, yaşanan tüm olumsuz duyguların temize çekilmesi, yeni bir sayfa açılması mümkün müdür? Aşk hakkında farklı beklentilere sahip iki insanın dört mevsimi birlikte geçirirken bunları sorgulamasına şahit oluyoruz.

Yazan: Arnold Wesker

Çeviren: Berin Cumalı

Yönetmen: Özgür Yalım

Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor

Kostüm Tasarımı: Nalan Alaylı

Işık Tasarımı: İ. Önder Arık

Müzik: Çağrı Beklen

Dramaturg: Selen Korad Birkiye

Dört Mevsim oyunu 24 Ekim Pazar gününe kadar Mecidiyeköy Büyük Sahnede izlenebilir. 

 Bir Picasso, Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede

Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu olan Bayan Fischer arasında geçen sorgulamaları, çatışmaları ve hesaplaşmaları anlatan oyunda Ahmet Burak Bacınoğlu ve Sinem Şahin Budak rol alıyor.

Yazan: Jeffrey Hatcher

Çeviren: Şükran Yücel

Yöneten: Turan Günay

Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor

Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran

Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz

Bir Picasso, 23 Ekim Cumartesi gününe kadar Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede izlenebilir.

 Gazâle (Uzun Gece), Üsküdar Tekel Sahnesinde

Prof. Dr. İskender Pala’nın yazdığı, Hidayet Erdinç’in yönettiği Gazâle (Uzun Gece)’nin konusu şöyle:

1826 Ağustos'unda Sultan II. Mahmud'un İstanbul'u top ateşine tuttuğu gecelerden birinde Üsküdar Salacak'taki Kethüdazade Arif Efendi'nin tekkesine uğrayan Saray Müezzini İsmail Dede Efendi yanında sürgüne gönderilen Keçecizade İzzet Molla'yı da getirmiştir. Mülazım Efendi ise yıllar önce kaybettiği karısı hakkında bir şey bulabilmek umuduyla aralarına katılır. İstanbul'daki yağma ve top ateşlerinin arasından Anadolu'ya geçmeye çalışan Celep Ağa ise güvenli bir gece geçirebilmek umuduyla tekkeye sığınır. Gece ilerlerken Kethüdazade Arif Efendi'den keramet göstermesi beklenir. Israrlar üzerine Kethüdazade Arif Efendi herkesi içinden çıkılması zor bir satranç oyununa davet eder. Tek bir şartı vardır; şah çekilen aşkını ve kaderini dosdoğru anlatırsa keramet gösterecektir. Sabahın ilk ışıklarına kadar hikayelerini anlattıkları dost meclisinde ölümü ve aşkı sorgularken. Kaderlerinin tek bir noktada düğümleneceğinden habersizdirler...

Yazan: İskender Pala                                    

Yöneten: Hidayet Erdinç

Dekor Tasarımı: Suzan Tunca

Kostüm Tasarımı: Özge Akarsu

Işık Tasarımı: Yakup Çartık

Müzik: Fırat Akarcalı

Koreografi: Murat Turhan

Gazâle (Uzun Gece) 22 Ekim Cuma gününe kadar Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir.

 Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye”, Garibaldi Sahnesinde

Sait Faik Abasıyanık’ın gizemli dünyasının dehlizlerine girerek onun gözünden İstanbul’u anlamaya, hayatı koklamaya, İstanbul’a yeni bir pencere açmaya ve bu pencereden martılara seslenmeye, dalgalarla fısıldaşmaya, rüzgârı dinlemeye; sevgiyi, aşkı, insanı, sanatı, edebiyatı duyumsamaya hazır mısınız…    

Taner Turan’ın oynadığı Meraklısı İçin “Öyle Bir Hikaye” 21-22-23 Ekim tarihlerinde Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.

Yazan: Sait Faik Abasıyanık

Uyarlayan: Savaş Dinçel

Yöneten: Ozan Uçar

Dekor Tasarımı: Behlüldane Tor

Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran

Işık Tasarımı: Serhat Akın

Müzik: Oktay Köseoğlu

 Arap Gecesi (Okuma Tiyatrosu), Garibaldi Sahnesinde

Almanya’da sıradan insanların yaşadığı sıradan bir blokta sıradan bir akşamda bir şey olur ve akşam güneşinin batmasıyla birlikte Batı uygarlığının gündüz düşleri yerini Doğu’nun gizemli “Binbir Gece Masalları”na bırakır. Karanlığın basmasıyla birlikte Fransizka, Fatima, Kalil, Karpati ve bir müzik gibi duvarların arkasına çağıldayan suyun peşine düşen Lomeier için gerçek ve şimdi, doğunun çöller, denizler, aşk, intikam ve ölümlerle bezeli zamansız masallarına sızar. Fransizka’nın her gece gün batımıyla başlayan ve ertesi gün güneş doğana kadar süren lanetli uykusu herkesi içine alır ve şimdi-geçmiş-gelecek arasında belirsiz, zamansız ve tekinsiz bir biçimde salınır. Okuyanlar: Kamil Gençtürk, Deniz Arna, Tuğçe Pelin Şartekin, Abdülhamit Mutlu, Emre Çebi, Onur Soyal Pehlivan. 

Yazan Ronald Schimmelpfennig

Çeviren Gül Benövenli

Yönetmen Lale Ertiş Gençtürk

Müzik İlhan Kavaklıpınar

Koreograf Özlem Edis

Arap Gecesi okuma tiyatrosu 24 Ekim Pazar günü Garibaldi Sahnesinde izlenebilir.

Büyüklere Masallar-Masal Masal İçinde, Zeytinburnu Sahnesinde

Polisiye roman yazarı Ahmet Ümit’in birbirine bağlanan beş masaldan oluşan, hem çocuklara hem yetişkinlere hitap eden eserini Günay Ertekin tiyatroya uyarladı. Oyunda komşu diyardaki Kör Adam’ın hikâyesini dinlemeye giden Padişah ve veziri iki tüccar gibi giyinerek yollara düşerler. Bir sırrı çözmek için diğer bir sırrın izini sürmek zorunda kalan padişah ve vezir sabırla ve merakla günlerce gecelerce yol gidip zaaflarla yoğrulmuş insanoğlunun birçok hikâyesini dinlerler.

Padişah’la beraber Şapkacı’nın, Müezzin’in, Demirci’nin, Kuyumcu’nun, Kör Adam’ın serüvenlerinin peşinde adeta bin bir gece masallarının tadında bir serüvene çıkarız.

Yazan: Ahmet Ümit

Uyarlayan: Günay Ertekin

Rejisör: Sabri Özmener

Dekor Tasarımı: Gökhan Yücesal

Kostüm Tasarımı: Burcu Melek Bozan

Işık Tasarımı: Serhat Akın

Müzik: Gürkan Çakıcı

Koreografi: Alpaslan Karaduman

Dramaturg: Günay Ertekin

Büyüklere Masallar - Masal Masal İçinde 21-22-23 Ekim tarihlerinde Zeytinburnu Sahnesinde izlenebilir.

Bir Nefes Dede Korkut, Sancaktepe Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi

Geçmişten bugüne birlikte yaşamın bilincini aktaran Dede Korkut hikayeleri Gökçe Kurt Elitez’in yorumunda seyirciye müzik, dans ve hikaye anlatıcılığı unsurlarıyla görsel ve işitsel bir şölen yaşatıyor. Gökçe Kurt Elitez, Ziya Serkan Doğan, Fuat Yıldız, Bahri Çakır’ın rol aldığı anlatı 23 ve 24 Ekim tarihlerinde Sancaktepe Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde izlenebilir.

Yazan: Anonim

Yöneten: Gökçe Kurt Elitez

Dekor & Kostüm Tasarımı: Dilek Kaplan

Işık Tasarımı: Önder Ay

Müzik: Fuat Yıldız, Bahri Çakır

Koreograf: Alpaslan Karaduman

Dramaturgi: Canan Kırımsoy