Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.09.2024 12:00 Güncelleme: 17.09.2024 12:48

İran'daki kadin mahkumlar Mahsa Amini'nin ölümü yıldönümünde açlık grevine başladı

Nobel Barış Ödülü sahibi Narges Mohammadi'nin vakfından yapılan açıklamaya göre, Mahsa Amini'nin öldürülüşünün ikinci yıldönümünü ve bunu takip eden protestoları anmak üzere Pazar günü İran'ın kötü şöhretli Evin Cezaevi'nde 34 kadın mahkûm açlık grevine başladı.
İran'daki kadin mahkumlar Mahsa Amini'nin ölümü yıldönümünde açlık grevine başladı

Duyuruda “15 Eylül 2024 tarihinde 34 kadın siyasi mahkum ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ hareketi ve Mahsa (Jina) Amini'nin öldürülmesi anısına açlık grevine başladı” denildi.

22 yaşında Kürt bir İranlı olan Amini, başörtüsünü hükümet düzenlemelerine uygun olarak takmadığı iddiasıyla tutuklandıktan sonra ülkenin dini ahlak polisinin gözetimi altındayken Tahran'da hayatını kaybetmişti. Ölümü İran genelinde yaygın bir öfkeye ve rejim karşıtı gösterilere yol açtı.

Norveç merkezli bağımsız bir insan hakları örgütü olan İran İnsan Hakları'na göre, İran hükümetinin daha sonraki baskılarında binlerce kişi tutuklandı ve 500'den fazlası öldürüldü.

Mohammadi'nin vakfı, Pazar günkü açlık grevinin “hükümetin baskıcı politikalarına karşı protestocu İran halkıyla dayanışma içinde” yapıldığını söyledi.

Öte yandan Mahsa Amini'nin ölümünün ikinci yıldönümü öncesinde, İranlı kadınlar zorunlu başörtüsü yasalarına giderek daha fazla meydan okuyor. Sosyal medyada yayınlanan videolarda başörtüsüz kadınların büyük şehirlerde hükümetin ağır cezalarını göze alarak yürüdükleri görülüyor. Tansiyonun yükseldiği ve yeni reformist Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın göreve geldiği İran yeni bir kitlesel protestolara gebe olabilir değerlendirmeleri yapılıyor.