Vakıf Katılım web
Ekonomi 16.07.2019 21:26

İPEKBÖCEĞİNDE İLK HASAT

Elazığ ve bölgesinde İpekböcekçiliği yetiştiriciliğinin özendirilmesi ve iyileştirilmesi yolu ile ekonomiye katkı sağlaması noktasında yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başlıyor. Elazığ'ın İçme beldesinde İpekböceği yetiştiriciliği yapan Vesile Üstündağ'ın yetiştirdiği İpekböceğinin hasadı gerçekleşti.
İPEKBÖCEĞİNDE İLK HASAT

Neşe BERBER

Elazığ’ın İçme beldesindeki Hasat Törenine Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, Tarım İl Müdürü Turan Karahan, İpekböceği Yetiştiriciliği İcra Komitesi Başkanı Mustafa Yüce, Tarım Orman İl Müdürlüğü Şube Müdürü Yaşar Erdoğan katıldı.

Hasat Töreninde bir değerlendirme yapan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, İpekböcekçiliği konusunda yapılan çalışmaları yakınen takip ettiklerinin, bu anlamda Elazığ TSO bünyesinde kurulan İpekböceği Yetiştiriciliği İcra Komitesi ve yetiştiricilerimizle ilimize katma değer sağlayacak bu alanda Elazığ Valiliği olarak gerekli tüm desteği vereceklerini söyledi. Kadın girişimcilerin örnek bir uygulama yaptıklarını belirten Vali Çetin Oktay Kaldırım, “ Burada kendileri öncü olarak başlattılar. Ticaret Odası koordinasyonunda ipek böcekçiliği yapılmaktadır. Tarihi bir değer. Geçmişte var olan bir sektördü. İnşallah bu sektörü geliştirme bu büyütme hedefindeyiz. Elazığ için ciddi katma değer sağlayan sektöre dönüştürmek için uğraşıyoruz. Bu sektörün bilimsel metotlarla canlanması ve bir model haline gelmesi özellikle köylerde çalışan kadınlara ve çiftçilere katkı vermesi açısından önemli. Bizler de önemsiyoruz. Finansman açıdan destek verilmesi lazım. Gerekli desteği üniversite sağlayacaktır. Kadın girişimciler ve köylüler de çok istekli. Orman Bölge Müdürlüğü de özellikle dut ağacı ekimi noktasında devreye girecektir. Hep birlikte bunu başaracağız” dedi.

2019 yılında koza birliğin uhdesinde bir çalışma yaptıklarını ve bu sektörde tekrardan üreticiliği canlandırma ve faaliyet gösterme adına 130 ayrı noktada üretim yaptıklarını dile getiren Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, “2020 yılını daha organize olmuş, kalitesini daha arttırmış ve üretim kapasitesini arttırmış bir sektör haline getirme adına çalışmalarımız olacak. Amacımız, buradaki çiftçilerimizin mevcut gelirlerinin üzerine ek gelirler koymak. Aynı zamanda bu konuda daha profesyonel işletmeler oluşturup üretim yapmak isteyen firmalarımızın mütteşebbüslerinin önün açarak, onların yatırım yapmalarını sağlamak. Nihai amacımız sadece ipek böcekçiliği üretmek değil, tamamen dokuması, boyaması Elazığ’da yapılmış ve marka olmuş nihai ürünler elde edip dünya pazarına arz etmek istiyoruz. Asıl hedefimiz bu. Umut ediyorum 2-3 yıl içerisinde bu hedefe de ulaşacağız. Bu proje için emek sarf eden tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Şuan aldığımız sonuçlar çok olumlu. Önümüzdeki yıl gerek böceklerin yetiştirilebileceği alanların oluşturulması gerek daha modern alanlarında üretim yapılması gerekse ihtiyaç duyulan dutlukların oluşturulması ile alakalı planlamamızı bir ay içinde tamamlayıp rapor halinde tüm paydaşlarımıza sunacağız ” şeklinde konuştu.

Elazığ Tarım Orman İl Müdürü Turan Karahan ise Elazığ Valiliği himayelerinde ve TSO nun büyük destekleri ile yürütülen ipekböceği yetiştiriciliği konusunda Tarım Orman İl Müdürlüğü olarak gerek teknik altyapı ve gerekse üniversitemiz ile birlikte eğitim ve saha çalışmaları noktasında tam destek vereceğiz, şehrimize ekonomik anlamda değer katacak, bu ve benzeri çalışmaları desteklememiz ve ürün olarak nihai aşamasına gelene kadar gerekli tüm desteği vereceğimizi belirtmek istiyorum, hassas çalışmalarından dolayı bugün bizleri misafir eden Vesile Üstündağ hanıma da teşekkür ediyorum, dedi.