Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.09.2024 10:00 Güncelleme: 12.09.2024 11:18

İnfo Yatırım: ABD'de TÜFE yıllık bazda yüzde 2,5 arttı

İnfo Yatırım, ABD'de TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,5 arttığını açıkladı.
İnfo Yatırım: ABD'de TÜFE yıllık bazda yüzde 2,5 arttı

İnfo Yatırım’ın raporunda ABD’de TÜFE verisinin açıklandığı belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“ABD’de TÜFE aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,5 arttı. Beklentiler yıllık bazda yüzde 2,6 artış yönündeydi. Enflasyon tarafı yüzde 2,9’dan yüzde 2,5’e gerileyerek hedef olan yüzde 2’ye yaklaşmış oldu.

“Çekirdek enflasyon ise piyasa tarafından olumlu karşılanmadı. Çünkü konut ve kira fiyatlarındaki artış çekirdek enflasyon aylık bazda yüksek kaldı. Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE Ağustos’ta beklentilerin üstünde kalarak, aylık yüzde 0,3 yıllık yüzde 3,2 artış gösterdi.

“Açıklanan TÜFE verisi sonrası önümüzdeki hafta açıklanacak Fed faiz kararı öncesinde 25 baz puanlık faiz indirim ihtimali 50 baz puanın önüne geçti. Piyasalar Eylül ayından ziyade Kasım ve Aralık toplantılarına ilişkin Fed’den mesaj arayacakken, Fed’in faiz kararı gelen veriler ile çok bilinmeyenli denkleme dönüştü.

“Ons altın tarafı faiz indirim beklentileri ile jeopolitik gerginlikler sonrasında güvenli limanlara geçişlerin hızlanması ile 2.5 doların üstünde kalmaya devam ediyor. Dün çekirdek TÜFE’ye ilişkin endişe ile bir miktar ons tarafında baskı olsa da ABD’nin büyüme odaklı stratejiye geçeceği algısı ve bugünkü ÜFE verisi öncesinde 2.517 seviyesinden güne başladı.

“Gram altın ise ons altın ve Dolar / TL’ye bağlı hareket ediyor. Dolar / TL’de ya-

tay seyir sürmesine rağmen yukarıdaki nedenlerden dolayı yükselen ons altın

ile birlikte gram altın tarafındaki yükseliş de sürüyor.”