Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 06.09.2024 09:00 Güncelleme: 06.09.2024 09:55

IMF: Kadınlar rekor sayıda merkez bankasını yönetiyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Bosna Hersek ve Papua Yeni Gine'deki yeni başkanlar, kadın liderlere sahip merkez bankalarının oranını yüzde 16'ya yükseltti.
IMF: Kadınlar rekor sayıda merkez bankasını yönetiyor

Dünya genelinde geçen yıl yapılan atamalar sayesinde, kadınlar her zamankinden daha fazla merkez bankasına liderlik ediyor, ancak son kazanımlar kadın başkanların oranını hala eşitliğin çok altında bırakıyor.

Geçen yıl 23 olan guvernör pozisyonundaki kadın sayısı bu yıl 29'a yükseldi. Ancak Resmi Para ve Finans Kurumları Forumu tarafından Nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, bu durum dünyadaki 185 merkez bankasında kadın liderlerin oranını sadece yüzde 16'da bıraktı. 

IMF araştırmasına göre üst düzey pozisyonlarda daha fazla cinsiyet dengesi, düşünce çeşitliliğinin ve denge ve denetleme mekanizmalarının artmasına yardımcı olarak ekonomik ve finansal istikrarın artmasına ve performansın iyileşmesine katkıda bulunabilir.

Para, ekonomi ve yatırım konularında Londra merkezli bir düşünce kuruluşu olan OMFIF'e göre, bu yıl Bosna Hersek ve Papua Yeni Gine'de yapılan atamalar, daha küçük ekonomilerin cinsiyet dengesi konusunda nasıl daha fazla ilerleme sağladığını örnekliyor.

Bu yılki artış, on yılı aşkın bir süredir yapılan anketlerdeki en büyük artış olmakla birlikte, Haftanın Grafiği, merkez bankalarının küresel ekonomiye yön veren üst düzey politika yapıcılar arasında daha fazla eşitlik sağlama yönünde ilerleme kaydetmek için hala çok fazla alana sahip olduğunu göstermektedir.

Bu tablo, istikrarlı kazanımlara rağmen kadınların merkez bankalarında ve ekonomi alanında yeterince temsil edilmediğine dair kanıtlara bir yenisini daha ekliyor.

IMF'nin geçen yıl Avrupa Merkez Bankası ve Yedi Grup muadilleriyle yaptığı ve türünün ilk örneği olan bir anket, bu kurumlarda çalışanların yarısından azının kadın olduğunu, ancak ortalama olarak kadınların yalnızca üçte birinin ekonomist veya yönetici olduğunu gösterdi. Bu durum, cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik politikaların ancak kısmen başarılı olabildiğinin altını çizmektedir.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, ekonomi alanında önemli bir cinsiyet dengesizliği olduğunu ve kurumun bunu kendi personeli arasında değiştirmeye kararlı olduğunu belirtmiştir. Schnabel 2020 yılında yaptığı bir konuşmada, engellerin aşılamaz olmadığını ve mentorluk fırsatlarının ve çocuk bakımının sağlanmasının cinsiyet dengesizliklerini azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtti. 

Bir kadını merkez bankası başkanı olarak atayan ülkeler listesine en son eklenenler Ocak ayında Bosna Hersek'te Jasmina Selimović'in altı yıllık görev süresine başlaması ve Elizabeth Genia'nın başkan vekili olarak görev yaptıktan sonra en üst göreve atanmasıyla gerçekleşti. Geçen yıl Michele Bullock Avustralya Merkez Bankası'nı yöneten ilk kadın oldu.

OMFIF'in 2024 cinsiyet dengesi endeksine göre Kamboçya, Gürcistan, Moldova ve Karadağ da geçen yıl para otoritelerinin başına kadınları atadı.