Kültür Sanat 24.06.2021 08:20

Heritage İstanbul Ziyaretçilerine Hibrit Fuar Deneyimi Yaşatıyor

Bugün ziyaretçilerine kapılarını açan Heritage İstanbul, koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik, teknoloji sektörlerini 5. kez bir araya getirdi.
Heritage İstanbul Ziyaretçilerine Hibrit Fuar Deneyimi Yaşatıyor

Sergi alanları, konferanslar, miras sohbetleri ve atölyelerle ziyaretçilerine kültürel ve tarihi anlar yaşatan Heritage İstanbul, hibrit fuar deneyimi sundu. Konferans programında ‘Sıra Dışı Bir Devlet: Selçuklu’ başlıklı oturuma Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı zoom üzerinden dijital katılım sağladı. Moderatörlüğünü Arkeolog Nezih Başgelen’in yaptığı oturumda Ortaylı; Selçuklulardan kalan tarihi ve kültürel mirasın önemine dikkat çekti. 

Bugün açılışı yapılan fuarda, konuşma yapan TG Expo Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, ‘Yedi ülkenin bir araya geldiği dünyadaki en prestijli platformlardan Avrupa Miras Fuarları (Herifairs) ağına dâhil olduk. Herifairs tüm katılımcılarımıza orta ve uzun vadede büyük yarar sağlayacak. İtalya ile Türkiye arasında oluşacak işbirliklerine vesile olduk. Önümüzdeki yıllarda iki farklı fuar yapmayı planlıyoruz. Yeniliklerimiz sürüyor” diye konuştu.

Yaşayan Müze

Nesiller boyu yaşayacak güçlü markaların katılımcısı olacağı “Bize Miras Marka” bölümünün bu yılki onur konuğu, Ali Muhiddin Hacı Bekir markası oldu. Kendi içinde oluşturduğu "Yaşayan Müze" konsepti ile hem konferans oturumuna, hem de miras sohbetlerine katılan Yönetim Kurulu Başkanı Nazlı İmre ve Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Celalyan somut olmayan kültürel mirasa yönelik yaptığı katkılardan ve 244 yıl boyunca Türk şekerleme mutfağına damga vuran tatlılarının sırrını ziyaretçiler ile paylaştı.

TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Hasan Cem Şenel yaptığı açılış konuşmasında pandemi sürecinin fuarcılık sektörünü nasıl etkilediğine değindi. Hibrit fuarların ve Dijitalleşmenin ön plana çıktığını belirten Şenel, “Destekleyici platformların sektörü güçlendireceğini düşünüyoruz. Şirket olarak sektörün nihai hedefi olan ülkemizi global fuar üssü haline getirme amacına yönelik olarak çalışıyoruz” dedi.

Arkeolog, Arkeoloji ve Sanat Yayınları Başkanı Nezih Başgelen “Heritage 2021 gerçekleştirerek hepimiz elimizi taşın altına koyduk” diye konuştu. Özellikle kültür miraslarının tahrip edildiğine değinen Başgelen, 2020 yılında 7 bine yakın kültürel varlığının tahrip edildiğini belirtti. Restorasyon kurallarına uyulmadığı takdirde bir tarihi eserin tüm özelliğini kaybedeceğini söyleyen Başgelen, “Anadolu coğrafyası, ünik örneklerin olduğu bir coğrafya. Ama bugün tarihi eserleri yok ediyoruz, tahrip ediyoruz” dedi.

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ise konuşmasına Türkiye’de kültür varlıkların neden bu kadar kolay harcandığına değinerek başladı. Türkiye’nin arazi teşkilatı olmayan ender ülkelerden biri olduğunu söyleyen Özdoğan, “Müzeden sorumlu kişilerin araziye çıkması için izin gerekir. Türkiye’de eski eserlerin zimmetlenmesi gerekir” diyen Özdoğan, “Dünya genelinde bilim ve arkeolojide ciddi küreselleşme var. Bilim ilerledikçe bilim insanları yerel unsurlarla ilgileniyor fakat küresel bakış açısını kazanmamız gerekiyor. Kültürel varlıklar, kültürel miraslarımızdır. Bunlara sahip çıkmalıyız” dedi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin 139 yıllık tarihi geçmişe sahip olduğunu belirtti. İnci, bu yıl Kültürel Varlıkları Koruma ve Onarım Yüksekokulu açacaklarını söyledi. “Kültürel miras yerine kültürel birikim cümlesini kullanmanın önemine değindi.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel ise yaptığı konuşmada “Kültürel mirasımızı korumak için İstanbul Belediyesi olarak tüm birimlerimizle birlikte çalışıyoruz” dedi. Cami, çeşme, türbe çevrelerinde temizlik faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Özel, “2020’den beri 20 çeşme restorasyonu yaptık. 2021’de de 100 eseri restore etmeyi hedefliyoruz. Somut ve somut olmayan kültürel miraslarımıza sahip çıkıyoruz. Arkeolojik kazılarımıza da belediye olarak devam ediyoruz. İstanbul’u değerli kültürel varlıklarına ulaştırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, kültürel miras denilince ilk akla gelen kurumun Vakıflar Genel Müdürlüğü olduğunu belirtti. İstanbul’daki restorasyon çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Çelebi, “Vakıflar geçmişle gelecek arasında köprü olmayı sürdürüyor” dedi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Restorasyon Daire Başkanı Cengiz Uğur, 142 ören yerinde çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. 2020 yılında 183 arkeoloji kazı çalışmasının yapıldığını söyleyen Uğur, sualtında da 5 kazının gerçekleştiğini belirtti.

TG Expo tarafından bu yıl 5.si düzenlenen fuar, sergi alanları, konferanslar, miras sohbetleri ve atölyelerle birbirinden değerli konukları ağırlayan Heritage İstanbul, 25 Haziran Cuma gününe kadar gezilebilecek.