Röportaj 16.01.2022 07:05 Güncelleme: 15.01.2022 22:33

"Hayatımızı dilediğimiz gibi yaşayabiliriz"

"Eğer hayatınızda tekrar eden döngüler varsa sistemik olarak bakmanızı öneriyoruz."
"Hayatımızı dilediğimiz gibi yaşayabiliriz"

Şebnem VERBENİ

“Pandemiyle birlikte maddi yığınlarımızın bir anlamı olmadığı görüldü. Milyonlarımız olsa sınırlar kapalıyken bir yere gidemedik. Gardıropların kapakları açılmadı, arabalarımız günlerce park edilen yerinden hareket etmedi. İnsanlar daha çok kendi içine yöneldi, daha çok meditasyon, bedensel ve manevi pratikler yapmaya başladılar. Aile dizimi yöntemi ile hayatımızı dilediğimiz gibi yaşamaya engel sistemik dolanıklıklara ve eğer ölüm gibi yoğun yaşanan korkular varsa, bunların üst nesillerden gelen etkilerine bakma şansımız vardır” diyen Deniz Girti ile son zamanlarda sıkça duyulan aile diziminin ne olduğunu YeniBirlik okurları için sorduk..

Deniz Girti kimdir?

1967 yılında İzmir’de dünyaya geldim. Boğaziçi Üniversitesinde İngiliz Edebiyatı okuduktan sonra ulusal kanallardan Star TV’de bir süre çalıştım, sonra reklam prodüktörlüğü, matbaacılık, dizi ve müzik klipleri editörlüğü derken butik otel ve meyhane işletmeciliğine de bulaştım. İzmir’e kesin dönüş yaptıktan sonra online olarak çok değerli bir eğitim aldım ve bütüncül beslenme koçu oldum. Hayatta meslek olarak yaptığımız ne varsa bilinçaltından belli amaç uğruna yapılıyor. Ben de aile dizimi uygulayıcılığını önce kendim sonra sistemim için şifa olması için seçtiğimi uzun zaman sonra fark ettim. 2015 yılında çok değerli hocam Mehmet Zararsızoğlu ile başladığım eğitimim ve kendi yolculuğum sevgili Turgay Köyağasıoğlu ile devam etti. 2018 yılından beri hocam Svagito Liebermeister ın açtığı çeşitli eğitimler ile onun sürekli öğrencisi olduğumu söyleyebilirim. Yola çıkınca durulmuyor eğitimlerin arkası geliyor çünkü bu alan ve insan bitmek bilmez bir derya. Her gün kendimle ve danışanlarımla ilgili bir şey öğreniyorum ve bunun büyüleyici olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl değerli Gilbert Renaud’ dan Recall Healing ve bu yıl The Embodiment Lab’ den Peter Levine’ in geliştirdiği somatik temelli Travma Terapisi uygulayıcılığı eğitimleriyle devam ediyorum. Bu arada çok sevgili Feride Gürsoy’un seminerlerinde asistan ekibinde keyifle destek veriyorum. Eşimle Urla’ da doğanın içinde hayvanlarımızla epey sakin bir hayat sürüyoruz. Hem online hem pandemiden sonra yavaş yavaş küçük gruplar halinde bir araya geldiğimiz çalışmalar yürütüyorum.

“HAYATTA TEKRAR EDEN DÖNGÜLER”

Aile dizimi nedir, nasıl başladınız?

Aile dizimi kişiyi büyük bir aile sistemine ait kabul ederek, hayatta tekrar eden döngülerini bu sisteme bakarak çözümleyen bir fayda çalışmasıdır. Bert Hellinger’ in bize kazandırdığı bu çalışma bugün psikoloji alanında da hizmet veren pek çok profesyonelin ilgi alanına girmiş bulunuyor. Ben de uzun zaman psikoterapi almış biri olarak kendimi belli bir tarihte doğmuş ve bugüne sadece kendi çabamla gelmiş biri sanıyordum. Bilişsel terapi alıyordum ve tüm hataların ve yanlışların benden kaynaklandığını sanıyordum. Doğduğum aileyi olduğu gibi kabul etmeye ve hep onları överek destek bulmaya çalışırken tüm öfkemi kendime yöneltiyordum. Şükür ki bir gün bir arkadaşımın önerisiyle değerli hocam Mehmet Zararsızoğlu’nun grup çalışmasına katıldım. O çalışmada bir kardeşim olduğunu ve benden sonra kaybedilen bu bebeğin benim düşünce yapımı, annemle ilişkimi, ebeveynlerim arasındaki iletişimi ve benim kendimi algılama şeklimi nasıl etkilediğini anlamaya başladım diyemem sadece bir fikrim oldu. Her aile dizimi çalışmasında söylediğim gibi “bin katlı varlıklarız” ve asla “evet şimdi anladım ve öğrendim, bitti” diyemeyiz. Her defasında yeni bir benle, yeni bir katmanla tanışıyorum. Danışanlarım için de böyle durum.

Kendimde yeni bir kapı açıldığını görünce hocamın eğitimine katılmaya karar verdim. Ancak tabii şimdi anlıyorum ki asıl yapmaya çalıştığım kendi sistemimi şifalandırmaktı. İçimizde “kör sevgi” ile hareket eden çocuğun amacıdır bu… 2015 yılında Mehmet hocamın son eğitim grubuna katılarak başladım ve eğitim hala devam ediyor. Hep üst üste koyarak, ömrüm oldukça öğrenmeyi diliyorum kendim için.

“BİR SİHİRLİ DEĞNEĞİM OLSA”

Neden aile dizimi uygulayıcısı oldunuz?

Daha önce de söylediğim gibi, asıl yapmak istediğim kendi aile sistemimi şifalandırmaktı. Hala sanıyordum ki ben de bir bozukluk var ve onu tamir etmeliyim. Ancak ondan sonra aileme kabul edilecektim ve herkes mutlu mesut yaşayacaktı. Sanırım en temel yanlış düşüncelerden biri kendimizi tamir edilecek ruhlar ve bedenler olarak görmemiz. Aile diziminde tamir etmek gibi bir anlayış yoktur, sadece olana bakılır. Olan da sistemdeki herkes için çok farklıdır. Kimseyi, hiçbir olanı dışlamadan kapsadığımızda ve sisteme dahil ettiğimizde biz de hayatta akabiliriz. Ben de hayatta biraz sıkışmıştım ve istediğim gibi akamıyordum. Hem annem hem baba tarafım göçlerle bu topraklara gelmişler, çok büyük mücadelelerle hayatta kalmışlar, hem bağımlılıklar hem ruhsal hastalıklar olan sistemler, ben de bunun büyük ağırlığını yaşıyordum. Bir sihirli değneğim olsa da onları iyileştirebilsem diye hayal kuruyordum. Durumun onları iyileştirmek olmadığını tabii bir süre sonra anladım.

Kişi ne zaman aile dizimi açtırmalı?

Eğer hayatınızda tekrar eden döngüler varsa sistemik olarak bakmanızı öneriyoruz. Bu döngüler neler olabilir? En temelde partner sorunları, ya partnerinizin olmaması yada uzun süreli devam etmemesi gibi, istediğiniz iş, kariyer, mesleği yapamamanız, bağımlılıklar; yeme, madde, kişilere olan ve davranış bağımlılıkları, eşler veya çocuklar arasında iletişim sorunları, hastalıklar, kilo problemleri, para akışındaki ya da onu hanede tutmadaki sorunlar, ebeveynlerinize  olan öfkeniz, çocuk sahibi olamamak, fiziksel ve ruhsal tacizler… gibi hayatımızdaki  her alanda bulmak istediğimiz cevaplar için aile dizimi bir yöntem olabilir. Aile dizimi alışageldiğimiz yöntemler gibi düzenli tekrar edilen bir çalışma değildir. Sistemik bir enerji ve bilinçaltı çalışması olduğu için üzerinden bir süre geçmesini öneririz. Bu arada kişi hemen bazı sonuçlar alındığını veya uzun süreler sonra da etkisini gözlemleyebilir. Kendi dizim çalışmanızı yapmak kadar ve hatta daha da faydalı olan bir şey de grup çalışmalarına temsilci olarak katılmanızdır. Her bir grup çalışmasında sadece izlemek bile size hem çok farkındalık kazandırır hem temsilci olduğunuzda kendi duygularınızı ve iç dünyanızı keşfetmeye başlarsınız. Böylelikle zaman içinde taşıdığınız size ait olmayan duygu yüklerinden arınarak daha huzurlu ve kendi amacınıza yönelik bir hayat sürersiniz.

“KİM İÇİN NEDEN?”

Ne gibi faydaları var ve yaşama getirisi nedir?

Aile dizimi sistemik bir çalışma olduğu için siz kendiniz için çalıştığınızda hem üst nesilleriniz hem sizden sonra gelen nesiller bu çalışmadan fayda görür. Ben kendimde de gözlemliyorum pek çok danışanım da aynı geri bildirimleri veriyor: Annemdeki değişime inanamıyorum, veya eşimle ilişkim olumlu yönde çok değişti, çocuğumla ilişkim artık daha rahat akıyor… Çok katmanlı varlıklarız. Hayatın koşturmacası içinde ihtiyaçlarımızı, duygularımızı çoğu zaman fark etmiyoruz. Bir şey fark etsek bile onun adını, o duygunun ne olduğunu bilemiyoruz, temasımız kopuk çoğunlukla. Böyle yaşayıp giderken pek çok duyguyu da üst üste biriktiriyoruz. İşte aile dizimi ile bu duygu katmanlarını, kim için neden üstlendiğimizi idrak ederek barışla onlardan ayrışabiliyoruz. Bu da gerçekten kendimiz olarak istediğimiz hayatı ve ilişkileri yaşamamız anlamına geliyor.

“DUYGUSAL DÜĞÜMLER ÇÖZÜLÜR”

Aile dizimi bu pandemide yaşanan duygu durumlarından çıkartır mı?

Pandemiyle birlikte zaten maddi yığınlarımızın bir anlamı olmadığı görüldü. Milyonlarımız olsa sınırlar kapalıyken bir yere gidemedik. Gardıropların kapakları açılmadı, arabalarımız günlerce park edilen yerinden hareket etmedi. İnsanlar daha çok kendi içine yöneldi, daha çok meditasyon, bedensel ve manevi pratikler yapmaya başladılar. Pandemi sanırım en başta ölümü hatırlattı hepimize. Gündelik koşturmada pek aklımıza gelmeyen, bir nefeste kaybedebileceğimiz en değerli armağanımız olan hayatımızı ve onun anlamını hatırlattı. Sevdiklerimizi ve kendi hayatımızı kaybetme korkumuz arttı. Bunun neticesinde aile dizimi gibi şifa çalışmalarına olan ilgi de çoğaldı diye düşünüyorum. Aile dizimi yöntemi ile hayatımızı dilediğimiz gibi yaşamaya engel sistemik dolanıklıklara ve eğer ölüm gibi yoğun yaşanan korkular varsa, bunların üst nesillerden gelen etkilerine bakma şansımız vardır. Her çalışmada danışan hem dışardan izleyerek bilişsel bir farkındalığa ulaşır hem sisteminde ve kendindeki duygusal düğümler çözülür ve ruhsal ferahlama yaşanır.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz neler var?

Değerli hocam Svagito Liebermeister bir eğitimde söylemişti “Anne babaların çocukları için yapacakları en iyi yatırım kendi travmalarıyla çalışmalarıdır.”

Gerçekten ebeveynler kendi meselelerine baktıkça ve onları çözümledikçe çocukları hayatta daha güvenle durabiliyor. Çocuklar anne babalarını iyileştirmek veya destek olmak için çabalamıyor. Kendi hayat yollarına gidebiliyorlar. Böylece daha mutlu bireyler olarak yaşamda akışta kalabiliyorlar ve onu olduğu gibi kapsayabiliyorlar. Gelecek nesiller için eğitim parası biriktirmek veya “başını sokacağı” bir daire almak yerine anne babaların aile dizimi çalışmalarına katılmalarını öneririm, gerisi zaten gelecektir.