Ekonomi 29.05.2023 07:00

​Hamdi Ulukaya ve Joe Gebbia'dan deprem bölgesine anlamlı destek

Chobani Kurucusu ve CEO'su Hamdi Ulukaya, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenenlere yönelik yardım çalışmalarına destek vermek üzere Airbnb Kurucu Ortağı ve Airbnb.org Yönetim Kurulu Başkanı Joe Gebbia'yı dahil etti.
​Hamdi Ulukaya ve Joe Gebbia'dan deprem bölgesine anlamlı destek

Chobani Kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenenlere yönelik yardım çalışmalarına destek vermek üzere Airbnb Kurucu Ortağı ve Airbnb.org Yönetim Kurulu Başkanı Joe Gebbia’yı dahil etti. Gebbia ve Ulukaya, Türkiye'de devam eden yardım çalışmaları için birlikte toplam 800 bin dolar bağışladı. Turkish Philantrophy Fund’a (TPF) yapılan bağış, deprem nedeniyle barınma ihtiyacı olanları Airbnb.org aracılığıyla geçici konutlara yerleştirmek için kullanacak.

Chobani Kurucusu ve CEO'su ve Tent Vakfı Kurucusu Hamdi Ulukaya, Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından devam eden yardım çalışmaları için ABD’de iş dünyasına yönelik yaptığı çağrıya son olarak Airbnb Kurucu Ortağı ve Airbnb.org Yönetim Kurulu Başkanı Joe Gebbia da destek verdi. Hamdi Ulukaya ve Joe Gebbia Türkiye'deki depremlerden etkilenenlere yardım etmek için toplam 800 bin dolar bağışlayacaklarını açıkladı.

Sözkonusu iş birliğinin kapsamında Airbnb ve Hamdi Ulukaya tarafından gerçekleştirilen bağış, Türk ve Türk-Amerikan toplulukları için yüksek etkili sosyal yatırımlar gerçekleştiren ABD'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Turkish Philanthropy Funds'a (TPF) yapılacak. Gebbia ve Ulukaya, Türkiye'de deprem yardımları kapsamında çalışan sivil toplum örgütlerine, her biri 400 bin dolar olmak üzere toplamda 800 bin dolar bağışlayacak. Hamdi Ulukaya tarafından gerçekleştirilen bağış direkt olarak TPF'ye gerçekleştirilirken, Gebbia tarafından gerçekleştirilen bağış ise TPF’nin yönetiminde Airbnb'deki Ev Sahipleri'nin ve dünyanın dört bir yanındaki kuruluşların desteğiyle kriz zamanlarında insanları ücretsiz olarak geçici konut sağlayan ve bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Airbnb.org aracılığı ile depremden etkilenenlerin geçici konutlara yerleştirilmesi için kullanılacak.

Gebbia ve Ulukaya’nın bağışıyla, depremlerin ardından insanların kaynaklara ulaşmasında etkili bir rol oynayan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nu (TKDF) ve evleri olan mültecilere barınma sağlamak için çalışan mülteci liderliğindeki bir kuruluş olan ARSA desteklenecek. Söz konusu bağış hem TKDF'nin hem de ARSA'nın Airbnb.org üzerinden rezerve edilen konaklama ve diğer kısa süreli konut türleri aracılığıyla Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle evsiz kalanların 30 güne kadar konaklama sağlamasına yardımcı olacak. Airbnb.org, Şubat ayından bu yana Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenen yaklaşık 1.000 kişinin geçici konutlara yerleştirilmesine yardımcı oldu.

Hamdi Ulukaya, Gebbia ile birlikte gerçekleştirdiği bağışın haricinde, Kahramanmaraş merkezli depremin hemen ardından Türkiye'deki deprem yardımı çalışmalarına 2 milyon dolar katkıda bulunurken, ABD’de gerçekleştirdiği yardım çağrısı doğrultusunda TPF bünyesinde de 20 milyon dolara yakın fon oluşturulmasına öncülük etti. Ulukaya, nakdi yardımların yanı sıra Türkiye’de Hamdi Ulukaya Girişimi aracılığı ile girişimcileri bir araya getirerek afet yönetimine yönelik fikirler, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek üzere, iki günlük bir afet çalıştayı düzenledi.

Türkiye'de gerçekleşen büyük depremin ardından iyileşmenin zaman alacağını belirten Hamdi Ulukaya, "Medyanın afet bölgesinden ayrılmasından sonra, yaşananları ve zorlukları unutmamak için bölgeye daha da fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Deprem bölgesinin yeniden inşası uzun bir yol ve bu yoldan sapmadan desteğimizi sürdürmeliyiz. Bu destek şirketlerin, hükümetin ve STK’ların sürekli çalışmaları ile gerçekleşecek. Bölgede yaşanan zorluklara yönelik desteğini esirgemeyen arkadaşım Joe Gebbia ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Airbnb.org ile iş birliği yapmaktan gurur duyuyorum.” dedi.

Türkiye'de yaşanan deprem gibi çoğu doğal afetin ardından anlamlı bir iyileşme için uzun vadeli bir çalışma yatırım gerektiğini belirten Airbnb Kurucu Ortağı ve Airbnb.org Yönetim Kurulu Başkanı Joe Gebbia ise “Afet yaşanan yerlerde gerekli olan desteğin asıl büyüklüğü sonradan ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda Türkiye’de devam eden yardım çalışmalarını desteklemek için Hamdi Ulukaya’ya katılmaktan gurur duyuyorum ve daha fazla iş lideri arkadaşımın da aynısını yaptığını görmeyi umuyorum." şeklinde konuştu.

Gebbia, Aralık 2020'de kurulan Airbnb.org'un çalışmalarıyla yakından ilgileniyor. Airbnb.org gerçekleştirdiği çalışmalarla sel, kasırga, orman yangınları ve depremler dahil olmak üzere yaşanan doğal afetlerin ardından binlerce insanı geçici konutlara bağladı.

Turkish Philantrophy Funds olarak Airbnb ve Hamdi Ulukaya’nın depremden etkilenen bölge için yaptığı cömert bağışta rehberlik etmekten ve yardımcı olmaktan büyük gurur duyduklarını belirten TPF Başkanı Mehmet Kırdar ise "TPF olarak kapsamlı bağlantılarımız ve sahadaki köklü varlığımızla amacımız, bağışların en anlamlı etkiyi yaratmak ve ihtiyaç duyanlara ulaşmak için kanalize ediliyor." dedi.