Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.09.2024 09:00 Güncelleme: 11.09.2024 09:41

Halk Yatırım: Asya-Pasifik piyasaları bu sabah negatif seyir izliyor

Halk Yatırım'ın raporuna göre Dolar/Japon yeni bu sabah yüzde 1'e yakın düşüşle bir ayın en düşük seviyelerinde bulunuyor.
Halk Yatırım: Asya-Pasifik piyasaları bu sabah negatif seyir izliyor

Halk Yatırım, ABD vadelilerinde negatif seyrettiğini bildirerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dün piyasalarda neler oldu?

ABD’de dün makroekonomik veri gündemi sakin seyrederken, Demokratların adayı Kamala Harris ile Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın münazarası takip edildi. Harris, kendisinin orta sınıfı destekleyecek olan aday olduğunu belirtirken, Trump’ın ise sadece milyarderlere vergi indirimi getireceğini ifade etti. Harris ayrıca yeni kurulan şirketler ile küçük işletmeleri destekleyecekllerini söyledi. Harris’in satış vergisine ilişkin iddialarına ilişkin olarak ise Trump, bunun planları arasında yer almadığını söyledi. Trump kendi döneminde ülke tarihinin en iyi ekonomisini yarattıklarını belirtti. Biden ve Harris’in bunu bozduğunu belirten Trump, son iki yıldır ülkenin enflasyonla mücadele etmek zorunda kaldığını ifade etti. Trump ayrıca, ek tarifelerle ekonomiyi haksız yabancı rekabetten koruyacağını ifade etti. Rusya-Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaşın yanı sıra kürtaj, sınır güvenliği ve göçmenlere dair birçok konunun tartışıldığı münazara sonrası, Harris’in tartışmayı önde tamamladığına yönelik görüş ön plana çıkıyor. Almanya’da Ağustos ayına ilişkin final TÜFE verileri yayımlandı. Tüketici enflasyonu aylık %0,1 düşüş kaydederken, yıllık bazda %1,9 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Böylelikle TÜFE Mart 2021’den sonra ilk kez %2’nin altına geriledi. Destatis tarafından yapılan açıklamada düşen enerji fiyatlarına dikkat çekildi. Ağustos’ta enerji fiyatları yıllık bazda %5,1 düşüş kaydetti. Diğer yandan ortalamanın üzerinde seyreden hizmet fiyatlarındaki artışların enflasyonu yukarı çektiği belirtildi. Hizmet fiyatlarındaki yıllık artış %3,9 seviyesinde gerçekleşti. İngiltere’de ikramiye dahil ortalama kazanç endeksi ile işsizlik oranı takip edildi. Ortalama gelirler Temmuz’da %4,0 ile beklentilerin altında artış kaydetti. Önceki ayın verisi ise %4,5’ten %4,6’ya revize edildi. İşsizlik oranı ise beklentilere paralel olarak %4,2’den %4,1’e geriledi.

Veri gündeminin sakin seyretiği ABD piyasaları dün günü karışık seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,45 artışla 5.495,52, Dow Jones endeksi %0,23 düşüşle 40.736,96 ve Nasdaq endeksi %0,84 artışla günü 17.025,88 seviyesinden tamamladı.

Avrupa piyasalarında ise negatif görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,66 düşüşle 4.747,20, DAX endeksi %0,96 düşüşle 18.265,92, CAC 40 endeksi %0,24 düşüşle 7.407,55 ve FTSE 100 endeksi %0,78 düşüşle 8.205,98 seviyesinden günü tamamladı.

Tahvil cephesine baktığımızda ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,64’e, 2 yıllık tahvil faizi %3,59 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 19,08 seviyesine hafif geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Japonya Merkez Bankası üyesi Nakagawa’nın açıklamaları sonrası Asya-Pasifik piyasaları bu sabah negatif seyir izliyor. Nakagawa, enflasyonun tahminleri doğrultusunda ilerlemesi durumunda faiz artırımına devam edeceklerini söyledi. Dolar/Japon yeni bu sabah %1’e yakın düşüşle bir ayın en düşük seviyelerinde bulunuyor. Nikkei endeksi %1,43, Shanghai endeksi %0,92, Hang Seng endeksi %1,56, Kospi endeksi %0,58 ve Nifty 50 endeksi %0,08 ile negatif yöne bulunuyor.

ABD vadelileri de negatif seyrediyor.

ABD’de bugün Ağustos ayı TÜFE verisi ve MBA mortgage başvuruları takip edilecek. TÜFE verisine ilişkin piyasa beklentisi verinin aylık bazda %0,2 artış göstererek yıllık %2,6 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde. Çekirdek enflasyon tarafında ise piyasa beklentisi Ağustos ayında aylık bazda %0,2 artış göstermesi yönünde. Hatırlanacağı üzere TÜFE Temmuz ayında aylık bazda %0,2 artışla yıllık %2,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Verinin detaylarına bakıldığında Temmuz ayında barınma fiyatlarındaki artış %0,4, gıda fiyatlarındaki artış ise %0,2 olurken, enerji fiyatları yatay seyretti. Ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerinin gelecek haftaki Fed toplantısında faiz indirimine ilişkin piyasa beklentilerini şekillendirmesi bekleniyor. FedWatch Tool’a göre 18 Eylül’de 25 baz puan faiz indirimi olma olasılığı %67’de bulunuyor (Önceki gün: %70).

Gelecek gündemde neler var?

ABD’de yarın Ağustos ayı ÜFE verisi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Cuma günü ithalat ve ihracat fiyat endeksleri ile Michigan Üniversitesi beklenti anketleri yakından takip edilecek. ÜFE verisine ilişkin piyasa beklentisi Ağustos ayında aylık bazda %0,2 artış göstermesi yönünde. Euro Bölgesi’nde ise Perşembe günü Eylül ayı AMB politika faiz kararı yakından takip edilecek. Piyasa beklentisi 25 baz puan faiz indirimi olması yönünde. Hatırlanacağı üzere banka Temmuz ayında refinansman faizini %4,25, mevduat faizini %3,75 ve marjinal fonlama faizini %4,50'de sabit bırakmıştı. Karar sonrası Başkan Lagarde’ın gelecek döneme ilişkin vereceği mesajlar da yakından takip edilecek.