Kitap Kaynak: SEMA SEZEN 09.09.2024 11:21

Haberlerle çerçevelenen Cumhuriyet algımıza dair bir kitap

Cumhuriyet gazetesi ve TRT'den eski bir gazeteci de olan İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yusuf Ziya Ay'ın "Medyada Cumhuriyet Algısının İdeolojik İnşası: Haber Editörlüğü ve Çerçeveleme" adlı kitabı Nobel Akademik Yayınevi tarafından yayınlandı.
Haberlerle çerçevelenen Cumhuriyet algımıza dair bir kitap

Gazetecilik öğrencileri ve profesyonelleri için kaynak niteliğindeki kitap, televizyon haberciliğinin ideolojik/politik olayları, yaygın liberal gazetecilik anlayışının benimsediği tarafsızlık niteliğinin aksine nasıl ideolojik yanlılıkla yayınladığını ortaya koyuyor. Kitapta, medyada Cumhuriyet algısının inşa edilmesinde baskın ve zıt haber çerçevelerine editoryal süreçte nasıl yer verildiği, haberlerin ana haber bültenlerindeki sırası, süresi ve haber künyesi sınıflandırmasının yanı sıra Cumhuriyet’in hafıza mekânlarıyla ilişkilendirilmesi yoluyla nasıl inşa edildiği karşılaştırmalı olarak inceleniyor.


Haberin editoryal üretim aşamaları
Kitap haber editörleri tarafından seçilen haber çerçevelerinin, demokrasinin yurttaşlarının tutum ve kanaatlerini farklı yönlerde etkilemeye çalıştığını ortaya koyuyor. Kitapta, gazetecilikte haberin editoryal üretim aşamaları ayrıntılarıyla incelenerek ideolojik bakış açıları farklı olan TV haberciliği yaklaşımlarının siyasal söylemler üzerinden Türkiye’de Cumhuriyet’i yakın tarihte nasıl çerçevelediği saptanıyor. Bu kapsamda dünyadaki ve Türkiye'deki Cumhuriyet anlayışlarına ve ideolojiye ilişkin tartışmalara da yer veren kitap, haber çerçeveleme uygulamalarının toplumsal gerçekliğin inşasındaki rolünü derinlemesine ele alıyor.