Halkbank web
Ekonomi 14.08.2022 07:11

GÜNEYDOĞU'DAN 6,8 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Geniş tarım arazileri, güçlü sanayisi ve sahip olduğu kültürel miras ile dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2022'nin Ocak – Temmuz döneminde 6,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, konuya ilişkin açıklamasında ihracat gerçekleştirilen ülke sayısını 192 olarak açıkladı.
GÜNEYDOĞU'DAN 6,8 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

İhracatta lider pazarları yüzde 39,6 ile Ortadoğu ülkeleri, yüzde 17,4 ile AB ülkeleri ve yüzde 16 ile Afrika ülkeleri olarak açıklayan Başkan Kileci, bölgenin “Hassa-Dörtyol Tünel Projesi” ile “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattı projesinin” hayata geçmesini büyük bir heyecanla beklediğini kaydetti. İhracatta büyük bir artışa neden olması beklenen bir diğer proje ise Gaziantep – Kilis arasına kurulması planlanan ‘Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’ olduğunu da sözlerine ekledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı ve TİM Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, bölgenin Ocak – Temmuz dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre; bölgenin Ocak – Temmuz dönemi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1’lik artışla 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ahmet Fikret Kileci, bölgenin lider, Türkiye’nin ise altıncı büyük ihracatçı şehri olan Gaziantep’in yedi aylık performansı hakkında ise şunları kaydetti: “Bölgenin 6,8 milyar dolarlık toplam ihracatında Gaziantep 5,8 milyar dolar ile yer aldı. Gaziantep’in ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yakaladığımız artış yüzde 6,2 oldu. İlerleyen yıllarda ihracattaki etkisinin çok daha büyük olacağını öngörüyoruz. Bu amaçla önemli adımlar da atılmaya başlandı. Hali hazırda beş tane Organize Sanayi Bölgesine (OSB) ev sahipliği yapan Gaziantep’e, ‘Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’ adı altında yeni bir yatırım yapılacak. Gaziantep ve Kilis arasında kurulması planlanan OSB ile de üretim ve istihdam gücü büyüyecek. Bu yatırım ayrıca bölgenin de ihracatına pozitif katkı sağlayacak.”

192 Ülkeye 6,8 Milyar Dolarlık İhracat

İhracatı yapılan ürünler ve pazarlar hakkında da bilgi veren Başkan Kileci, “Bölgenin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri yüzde 39,6’lık payla ilk sırada yer alırken, AB ülkeleri yüzde 17,4’lük payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise yüzde 16’lık payla üçüncü sırada bulunuyor. 2022’in Ocak-Temmuz ayları arasında toplam 192 ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Cibuti, İsrail ve Libya lider pazarlarımız olmaya devam etti. Dünyaya ağırlıkla sattığımız ürünler; tekstil, kumaş, halı başta olmak üzere hububat-bakliyat, kuru meyve, pastacılık malzemeleri, plastik, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri oldu.” şeklinde konuştu.

Halı ve tekstil ihracatına yarışma dopingi

Ülkemiz toplam halı ihracatının yüzde 68’ini, tekstil ihracatının ise yüzde 21’ini tek başına sağladıklarını hatırlatan Ahmet Fikret Kileci, açıklamalarına: “Tekstil, kumaş, iplik ve halı bu toprakların en eski ve köklü uğraşı. Bu kadar iyi bildiğimiz alandaki uzmanlığımızı ve dünyadaki yerimizi büyütmek istiyoruz. Bu yolculukta yatırım ve Ar-Ge son derece önemli. Eğitimli, yaratıcı ve cesur insanlar tarafından oluşturulan proje ve tasarımlara ihtiyacımız var. Hem sektörün daha da genişlemesine hem de ihracatın artmasına katkı sunacağına inandığımız için halı ve tekstil tarafında yarışmalar düzenliyoruz. Tekstil tarafında Doku Kumaş Tasarım yarışmasını bu yıl ikinci kez 7 Ekim tarihinde düzenleyeceğiz.” şeklinde devam etti.

Güneydoğu Anadolu bu projeleri bekliyor

Bölgenin sahip olduğu tarım arazileri, zengin ürün çeşitliliği ve güçlü sanayisi ile ciddi bir ihracat potansiyeli barındırdığını da sözlerine ekleyen Ahmet Fikret Kileci, bölgenin büyük bir heyecanla beklediği iki önemli proje hakkında da bilgi verdi. TİM Başkan Vekili Kileci, konuşmasına şöyle devam etti: “Bildiğiniz üzere pandemi tüm ezberlerimizi bozduğu gibi, tedarik zincirinde de ciddi değişikliklere yol açtı. Artık tüm dünya; yakın ve güvenilir coğrafyalardan kaliteli ve hızlı ürün tedarikinin peşinde. Bu yeni anlayış ihracat tarafında güçlü büyümeler yakalamamıza kapı açtı. Geçirdiğimiz zorlu süreçte; coğrafi konumumuz, üretim anlayışımız ve ürün çeşitliliğimiz ile doğru bir tedarik ortağı olduğumuzu tüm dünyaya ispatlamış olduk. Asıl görevimizin bundan sonra başladığının da bilincindeyiz. Lojistik kanadında yapacağımız yatırımlarla hedeflediğimiz yeni pazarlara daha kolay ulaşım sağlayabiliriz.

Bu nedenle Hassa-Dörtyol Tünel Projesini son derece önemsiyoruz. Amanos Dağları'nın altından geçecek 30 kilometrelik tünel ile Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman başta olmak üzere tüm illerimizin denize erişimi kısalacak, İskenderun Limanı üzerinden dünyaya açılmamız kolaylaşacak. Özellikle Tünel projesini destekleyecek şekilde otoyol bağlantılarının tamamlanması ile yeni bir sanayi ve ticaret hattı oluşacağını öngörüyoruz. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattının çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. İnanıyoruz ki bu proje; Mersin Limanına tren hattı yük taşımacılığını da kolaylaştırarak ihracatımıza olumlu yansımaları beraberinde getirecektir.”

Başkan Kileci, açıklamasının son bölümünde bölgenin diğer ihracatçı şehirlerine değinerek Ocak- Temmuz döneminde 5,8 milyar dolarlık ihracata tek başına imza atan Gaziantep’i izleyen diğer ihracatçı şehirlerin; Kahramanmaraş, Mardin, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis ve Adıyaman olduğunu bildirdi.