Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.09.2024 12:00 Güncelleme: 16.09.2024 12:14

Gedik Yatırım: Perşembe günü TCMB'nin de faiz kararı ön planda olacaktır

Gedik Yatırım, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da faiz kararının ön planda olacağını bildirdi.
Gedik Yatırım: Perşembe günü TCMB'nin de faiz kararı ön planda olacaktır

Gedik Yatırım’ın raporunda perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da faiz kararının ön planda olacağı belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

ABD

“Küresel piyasalarda yatırımcıların odak noktası, bu hafta açıklanacak olan ve FOMC ekonomik projeksiyonlarını da içerecek olan Fed'in faiz kararı olacak. Diğer önemli başlıklar arasında perakende satışlar, endüstriyel üretim, konut başlangıçları ve mevcut konut satışları yer alıyor. İngiltere’de enflasyon oranı, İngiltere Merkez Bankası faiz oranı kararı, perakende satışlar ve tüketici güveni ile ilgili verilerle dolu bir hafta olacak. Yine bu hafta Japonya Merkez Bankası, ülkenin enflasyon oranının açıklanmasının ardından para politikasına karar verecek.

“Dolar endeksi Pazartesi günü 101'in altına düştü ve Fed'in bu haftaki politika toplantısında faiz oranlarını daha agresif bir şekilde düşüreceği yönündeki artan spekülasyonlar nedeniyle üst üste üçüncü seansta düşüş yaşadı. Piyasalar şu anda Fed'in Çarşamba günü 50 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığını %59 olarak fiyatlıyor, öte yandan daha mütevazı bir 25 baz puanlık indirim olasılığı %41 civarında.

“Haftanın ilk işlem günüde, Japonya ve Çin anakara endeksi bugün tatil nedeniyle kapalıyken Çin’de tarafından gelen veriler, sanayi üretimi ve perakende satışların hız kaybettiğini ve işsizliğin arttığını gösterdi. Hang Seng hafta başında sınırlı bir hareket alanı oluştururken, ABD endeks vadelileri de Çin ana kara endeksine benzer şekilde hafta başında sınırlı da olsa pozitif seyrediyor.

Euro Bölgesi

“Avrupa borsaları Cuma günü pozitif bölgede kapanış yapmayı başardı. Stoxx 50 ve Stoxx 600 endeksleri %0,5'in üzerinde değer kazandı. Piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) son faiz indirimi sonrası bu hafta gerçekleşecek olan  Fed’in faiz kararı  toplantısına odaklandı. ECB Perşembe günü faiz oranlarını 25 baz puan düşürerek bu yıl ikinci kez faiz indirimi yaptı ve temel faiz oranını %3,5'e çıkardı. ECB Başkanı Christine Lagarde gelecekteki politika hamleleri hakkında net bir rehberlik sunmadı. Genel olarak, Avrupa hisseleri hafta boyunca yaklaşık %1 arttı. Avrupa tarafında İngiltere Merkez Bankası para politikası beyanatı haftanın önemli başlıklarından biri olarak takip ediliyor olacak. İngiltere Merkez Bankası’nın daha temkinli ilerleyerek bu toplantıda faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

 Türkiye

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, dezenflasyondaki belirginleşmeyle yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43,1’e gerilediğini belirtti. 2024 yılında yüzde 4,9 seviyesinde öngörülen bütçe açığının milli gelire oranını gelecek yıl yüzde 3,1’e düşürmeyi hedeflediklerini, böylece mali disiplin dezenflasyona güçlü destek sağlayacağını söyledi. Fiyat istikrarını sağlamak için politikaları eşgüdüm içerisinde sürdüreceklerini ifade etti. Yurt içinde bugün ağustos ayı bütçe dengesi açıklanacak. Bu hafta perşembe günü TCMB'nin de faiz kararı ön planda olacaktır.”