Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.09.2024 11:00 Güncelleme: 12.09.2024 11:21

Gedik Yatırım: ABD tarafında ÜFE verisi takip edilecek

Gedik Yatırım, bugün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafında ÜFE verisinin takip edileceğini bildirdi.
Gedik Yatırım: ABD tarafında ÜFE verisi takip edilecek

Gedik Yatırım’ın raporuna göre,  ABD borsaları Çarşamba günü, yatırımcıların son enflasyon verilerinin  Fed'in yaklaşan politika kararına ilişkin etkilerini değerlendirmesi ve  teknoloji hisselerinin desteğiyle keskin bir şekilde yükseldi. S&P 500 %1 yükselerek galibiyet serisini üç seansa uzatırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq, Nvidia (+%8) ve Broadcom (+%6,7) gibi çip üreticilerinin güçlü performanslarının liderliğinde %2,2 yükseldi. Dow Jones da 124 puan ekledi. Siyasi cephede, başkanlık tartışması Kamala Harris'in seçim zaferi şansını artırdı, güneş enerjisi hisselerini yükseltti. Buna bağlı olarak First Solar (%4,7) oranında değer kazanırken, BTC fiyatlarındaki düşüş ile   Coinbase (%-3,8) oranında değer kaybetti.

Yıllık manşet Ağustos 2024'te üst üste beşinci ay yavaşlayarak Şubat 2021'den bu yana en düşük seviye olan %2,5'e geriledi ve çekirdek oran beklentilere paralel %3,2'de sabitlendi. Aylık çekirdek enflasyon ise beklenen %0,2'nin üzerinde %0,3 arttı. Barınma endeksi %0,5 arttı ve aylık artıştaki ana etken oldu. Fed'in gelecek hafta 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığına veriden önce%70 ihtimal verilirken, veri ile birlikte bu oran yaklaşık %80'e yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi %3,67'ye yükseldi.

Bugün ABD tarafında ÜFE verisi takip edilecek. ÜFE Temmuz’da 0,1% artarak piyasa tahmini olan 0,2%’nin altında kalmıştı. Enerji ve gıda fiyatlarının dışarda tutularak hesaplandığı çekirdek ÜFE önceki aya göre değişim göstermemişti. Piyasa beklentisi Ağustos ayında ÜFE’nin 0,1% oluşacağı, yıllık ÜFE’nin 2,2%’den 1,8%’e yavaşlayacağı yönünde.

Euro Bölgesi

Avrupa piyasaları bugün açıklanacak ECB para politikası kararına odaklanacak. Merkez bankasının borçlanma maliyetlerini 25 baz puan düşürmesi bekleniyor. Dün Avrupa borsaları kazançlarının çoğunu sildi. Inditex hisseleri, şirketin Ağustos ve Eylül ayları arasında güçlü satışlar bildirmesinin ardından yaklaşık %4,5 arttı. Öte yandan, Alman hükümeti bankadaki hissesinin bir kısmını Unicredit'e sattıktan sonra Commerzbank neredeyse %17 yükseldi.

Türkiye

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yapmış olduğu konuşmasında, bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 41,5'e gerilemesini beklediklerini söyledi. Güçlenen finansal istikrar ve ekonomideki dengelenmeyle enflasyonda düşüşün sürmesini ve 2025 yılında yüzde 20’nin altına, 2026 yılında ise tek haneli rakamlara gerilemesini öngördüklerini ekledi. Bugün yurt içinde temmuz ayına ilişkin cari işlemler dengesi açıklanacak.”