Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 03.09.2024 11:00 Güncelleme: 03.09.2024 11:41

Gedik Yatırım: ABD endeks vadeli işlemleri, tatil dönüşü düşüş yaşadı

Gedik Yatırım, ABD endeks vadeli işlemlerinin tatil dönüşü düşüş yaşadığını bildirdi.
Gedik Yatırım: ABD endeks vadeli işlemleri, tatil dönüşü  düşüş yaşadı

Gedik Yatırım’ın değerlendirmesinde Piyasaların bu hafta Fed'in beklenen faiz indiriminin büyüklüğünü etkileyebilecek önemli ABD istihdam verilerine odaklanması ile dolar endeksinin, salı günü 101,6 civarında sabitlendiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Bu hafta açıklanması beklenen İşsizlik başvuruları verisi Perşembe günü ve istihdam veri seti Cuma günü yayınlanacak. Fed politika yapıcıları, işgücü piyasasına ilişkin endişeler arasında borçlanma maliyetlerini düşürmeye hazır olduklarını işaret ediyorlar. Öte yandan, Cuma günü yayınlanan veriler, ABD çekirdek PCE fiyatlarının Temmuz ayında istikrarlı bir oranda arttığını gösterdi ve merkez bankasının Eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimi yapabileceği beklentilerini öteledi. Piyasalar bu ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi için %69, daha büyük bir oran olarak 50 baz puanlık indirim için ise %31 oranında fiyatlama yapıyor. Dolar, Euro ve Yen karşısında iki haftalık zirvelerde işlem gördü.

“ABD endeks vadeli işlemleri, tatil dönüşü  düşüş yaşadı. Üç büyük ortalama, Ağustos ayını mütevazı kazançlarla kapatırken, S&P 500 %2,28 artışla liderliği ele geçirdi. Dow ve Nasdaq Composite de geçen ay sırasıyla %1,76 ve %0,65 arttı. Bu hareketler, ABD'deki durgunluk korkuları ve yen carry işlemlerinin hızla geri çekilmesiyle Ağustos ayının başında yaşanan keskin bir satış dalgasının ardından geldi. Öte yandan bilanço sezonu devam ediyor ve Broadcom, C3 AI, Zscaler, gibi şirketlerin bu hafta finansallarını açıklaması bekleniyor.

Euro Bölgesi

“Avrupa borsaları, Ağustos ayındaki keskin kazanımları genişleterek Pazartesi günü erken kayıplarını  telefi ederek genel olarak daha yüksek bir seviyede kapandı. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi %0,3 artarak Temmuz ortasından bu yana en yüksek seviyesi olan 4.972'de kapanırken, tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi erken kayıpları silerek 525'te sabit bir seviyede kapandı ve son seansın rekor seviyesinde kaldı. Piyasalardaki toparlanmaya teknoloji sektörü öncülük etti ve yatırımcıların bu haftaki ISM PMI'larındaki sonuçların ve Cuma günkü istihdam raporunun Fed'in yumuşak bir iniş yapacağına dair bahisleri pekiştirmesini beklemesiyle Cuma günkü seansta ABD'li rakiplerinin kazanımlarını takip etti. ASML ve SAP her biri yaklaşık %1 değer kazandı. Öte yandan Volkswagen, yeni maliyet azaltma önlemlerini duyurduktan sonra diğer otomobil üreticilerinin kayıplarına karşın erken kayıplarını silerek %1,4 artış ile daha yüksek bir seviyede kapandı. Veri cephesinde, hem Euro Bölgesi'nin hem de Almanya üretim PMI'ları Ağustos ayındaki ön tahminlerinden biraz daha yukarı revize edildi. Ancak imalat aktivitesinde  devam eden daralmalara işaret etmeye devam etti.

Türkiye

“Yurt içinde, TÜİK tarafından ikinci çeyrek büyüme verisi açıklandı. Çeyreksel büyüme hızı %0,1’e gerilerken, yıllık büyüme %2,5 olarak gerçekleşti. Bu rakam aynı zamanda medyan piyasa beklentisi olan %2,8’lik tahminimizin hafif altında kalmış oldu. 2. çeyrek GSYH büyümesinin kırılımı iç talepteki yavaşlamanın daha fazla belirginleştiğini gösterirken, öncü göstergeler bu yavaşlamanın önümüzdeki dönemde de devam edebileceğine işaret ediyor. Bugün Türkiye'de ağustos ayı enflasyonu açıklanacak. Kurum olarak aylık bazda yüzde 2,85 ve yıllık bazda yüzde 52,54 seviyesinde açıklanmasını öngörüyoruz.”