Halkbank web
Ekonomi 20.02.2021 08:01 Güncelleme: 19.02.2021 19:05

ESNAFLARA MAHKEMEDEN İYİ HABER!

Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, pandemi sebebiyle kirada yüzde 50'lik mücbir sebep indirimi kararı verdi.
ESNAFLARA MAHKEMEDEN İYİ HABER!

ŞAFAK GÜVEN

Kararı yorumlayan Avukat Mehmet Aslan, “Bu karar ile pandemi şartları gerekçe gösterilerek işyeri kiralarında indirim talepli uyarlama davalarının açılabileceğini ve kirasını ödeyemeyen esnaf, ‘uyarlama davası’ açarak indirim talep edilebileceğine ilişkin emsal bir karardır.“ dedi.

Karara göre kira bedeli olan 23 bin TL’yi ödeyemeyen iş yeri sahibi, kiranın düşürülmesi talebiyle mahkemeye başvurmuştur. Türk Borçlar Kanunu’nun 138. Maddesinde yer alan ’Sözleşmenin yapıldığı sırada, taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum ortaya çıkmasından dolayı sözleşmesinin yeni kurallara uyarlanması isteme’ talebiyle yapılan başvuru mahkeme tarafından reddedilse de karar işyeri sahibi tarafından istinaf edilmiştir.

Kiracının restaurant olarak işlettiği kiralananda her ne kadar paket servis yöntemi ile işine devam etmiş ise de süreç ve alınan tedbirlerin davacının iş hacminde belirli etkilerinin olabileceği değerlendirilerek ihtiyati tedbir talebinin kabul edilmesi gerektiği benimsenmiştir.

Kira ödemelerinin taksitlere bölünmesinin gerektiğine vurgu yapan Avukat Mehmet Aslan,“Bu emsal karara göre, Covid-19 sürecinde yaşanan birçok örnekte, kira bedelinin indirilmesinin yanında; işyerinin kapalı kaldığı dönem için kira ödenmemesi, iş yeri cirosunun önemli ölçüde düştüğü dönemler için ödemelerin ertelenmesini ve/veya taksitlere bölünmesini gerektiriyor. İşyerinin kapalı olması kendisinin kusuru olmadığından, işyeri sahibinden hiçbir şey olmamış gibi, kapalı olan işyerinin kirasını tamamen ödemesinin istenmesi hukuken kabul edilemez. Mahkemelerin bu ihtiyacı karşılayacak şekilde uyarlama kararları vermesi de mümkün olduğunu göstermektedir.“ Dedi.