Kitap 01.07.2022 11:38 Güncelleme: 01.07.2022 12:10

EPSİLON RENKLİ BİR SEÇKİYLE HAZİRANDA YAZA

Epsilon'un hem çocuklara hem gençlere hem de yetişkinlere hitap eden renkli Haziran 2022 seçkisinde kurgu ve kurgudışının dikkat çekici örnekleri yer alıyor. Epsilon logolu tüm kitaplar raflarda ve internet satış sitelerinde!
EPSİLON  RENKLİ BİR SEÇKİYLE  HAZİRANDA YAZA

Tarihten Alınacak Dersler

Will & Ariel Durant

“Durantların başyapıtının her evin kitaplığında bulunması gerekir ve birçoğunda zaten yer alır.”

—Dana D. Kelley, Arkansas Democrat-Gazette

Pulitzer ödüllü tarihçiler Will ve Ariel Durant, The Story of Civilization’ın on anıtsal cildi üzerindeki kırk yıllık çalışmalarından elde ettikleri bilgi ve deneyim birikimini okur için damıtmayı başardılar. Sonuç, insan deneyiminin doğasına, uygarlığın evrimine, insan kültürüne dair göz kamaştırıcı içgörülerle dolu bir insanlık tarihi araştırmasıdır.

Yazarlar, hayatlarının işinin tamamlanmasıyla geriye bakıp insanın savaş, fetih ve yaratılış içinde geçen uzun yolculuğunun anlamını irdelemeye başlarlar. Kendi çağımızı anlamamıza yardımcı olabilecek temaları kullanarak insanın doğası, davranışları ve beklentileri hakkında tarihin ne göstereceğini araştırırken geçmişin büyük yaşamlarına, fikirlerine ve olaylarına değinirler.

Tarihten Alınacak Dersler, 5.000 yıllık dünya tarihinde gözlemlenen konu ve dersleri coğrafya, biyoloji, ırk, kişilik, ahlak, din, ekonomi, sosyalizm, devlet, savaş, büyüme ile çürüme ve ilerleme gibi on iki farklı bakış açısıyla gözden geçiriyor.

Son Şans: Neden Yeni Bir Dünya Düzenine İhtiyacımız Var?

Gregor Schöllgen, Gerhard Schröder

“Karşımızda hiç de iç açıcı bir görüntü yok. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana, dünya üzerindeki krizlerin sayısı hiç bu kadar yüksek olmamıştı.”

• Yeni bir dünya düzeni yaratmak gerçekten insanlığın “son şansı” mı?

• Türkiye'nin konumu ve durumu yeni dünya düzeninde ne derece kritik?

Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder ve ünlü tarihçi Gregor Schöllgen'in kaleme aldığı Son Şans tüm bu sorulara yanıt arıyor.

Batı egemenliğindeki eski dünya düzeni çöktü. Yeni güçler ise kendine bu düzende yer bulmaya çalışıyor. Bunlarla birlikte dünya; iklim değişikliği, kaynak kıtlığı, salgın hastalıklar ve terörizm gibi birçok sorun ve krizle uğraşıyor. Bu toplumsal ve küresel krizlerin sonuçları ise dikkat çekmekte. NATO’nun ve Avrupa Birliği’nin akıbeti, ülke başkanlarının diplomatik hamleleri, ülkeler arasındaki dostluk ve rekabet ilişkileriyle her şeyin seyrini değiştirebilen anlaşmalar gelecek için hem zaruri hem de tehlikeli. Türkiye’nin de tüm bu meseleler içindeki pozisyonu azımsanmayacak derecede önemli.

Usta bir tarihçi ve eski bir politikacının dünyanın durumunu birlikte analiz ettiği Son Şans, Schröder’in politik deneyimiyle Schöllgen’in tarih bilgisini bir araya getiriyor. Baştan sona akıcı bir şekilde okunan bu kitap, insanlığın günümüzdeki durumunu anlamak isteyen okurlar için temeli sağlam bir kaynak.

 İyi Bir Kızın Cinayet Rehberi

Holly Jackson

Kapanmış bir davayı asla yeniden açma…

“Baş döndüren bir macera.”

-Natasha Preston, New York Times çoksatan yazarı

Kasabadaki lisenin güzel ve popüler kızı Andie Bell bir cinayete kurban gider. Polisin araştırmaları sonucunda olay hızla çözülür. Andie’yi, erkek arkadaşı Sal öldürmüştür. Sal tutuklanamaz çünkü Andie’yi öldürdükten bir süre sonra intihar etmiştir. Polis kayıtlarına göre olay bu kadardır işte. Dava kapanır. Sal’ın ailesi kasabalılar tarafından dışlanır. Andie ilahlaşır. Sal lanetlenir.

Küçükken Sal’ı tanıyan ve onun birine zarar verebileceğine asla inanmayan Pip artık büyümüş, lise çağına gelmiştir. Cinayet ve intiharın üzerinden geçen beş yıla rağmen, Sal’ın suçsuz olduğuna dair taşıdığı his hiç değişmez. Bu hissin peşinden gitmenin bir yolunu bulmaya kararlıdır Pip. Bir lise öğrencisi olarak yapabilecekleri sınırlıdır ama neyse ki, okulda proje ödevi için bu cinayeti konu etmeye karar verdiğinde öğretmeni kabul eder.

Benimle Yan 2

Beyza Özaydın

“Bana ‘Benimle Yan’ demiştin ya. Bir şey demeden sarılmıştım. Ayaz ben başından beri yanıyorum. Seninle olmasa bile senin için. Ve artık bu yangını hissetmediğim zaman rahatlayacağıma aksine canım acıyor. Başta canımı yakan şeyin yokluğunda canım acıyor şimdi.”

“Ben de en başından beri yanıyorum.”

Aşkı, dostluğu, komediyi bir arada barındıran Benimle Yan, hikâyesine kaldığı yerden devam ediyor. Yaşadıkları zorluklarla baş etmelerini merakla okurken birbirlerinden hiç vazgeçememelerine yeniden şahit olacaksınız. Ayaz’la Masal’ın romantik komedi tadındaki ilişkilerini, dostluğuyla bilinen Anıl’ın aşka yelken açışını, Hande’nin yaratacağı kalp kırıklarını, Atalay’ın ise yaşayacağı hayal kırıklarını derinden hissedeceksiniz. Benimle Yan 2 ve karakterlerinin hayat hikâyeleri okumanız için sizleri bekliyor!

Dijital Kaos

Tanol Türkoğlu

Balık(sı) hafızalarımız gittikçe daha da sığlaşıyor. Her şey elimizin altında (cebimizin içinde) durduğu için aklımızda tutmamıza gerek yok, en olmadı açar, Google hazretlerine sorarız…

Kitabı ekrandan ayıran ince ve derin çizgiyi seviyor, bu yüzden derliyoruz 2016-2022 arasında dijital dünyada olup bitenler hakkında yazılmış bu

makaleleri… O vakitler neler olmuştu da bugünlere neden-nasıl geldi dünya, bu Dijital Kaos nasıl başladı ve devam etti, bize söylenmeyenler nelerdi; bilelim diye… Dijitale geçiş dönemine şahit olmamış kuşaklar (dijital yerliler) o dönemi yaşamış, konuya vâkıf birinden (bir dijital göçmenden) dinlemek isterlerse diye... “Oradaydı, şimdi burada...”

İnsan hafızasının, dijital yaşamın ve kâğıtla mürekkebin birleştiği yerden seslenen Tanol Türkoğlu’nun hoşsohbet anlatımıyla, o hep merak ettiğimiz sıfırlı birli dünyanın içinde alıcı gözle dolanıp; olanları, olacakları anlayalım biraz. Kaçırmamamız gereken detaylar ve tam ortasında yer aldığımız bir süreç var zira. Mimarlığını Z Kuşağı’nın yaptığı kaotik rüzgârlarla gelmekte olan bir süreç…

İlk anda tedirginlik yaratsa da “kaos” başlangıcın ta kendisidir! Değil midir?

* Kapakta, mors alfabesiyle “Ölümsüz z kuşağı için” yazmaktadır.

Edna Günlükleri

Aygül Mudurlu

Zamanın çok ötesinde tarihin tozlu sayfalarında bir hikâye anlatılır Edna dilinde. Hırs ve kibirden dövülen nefretin beden bulduğu hayatlar yıkımdan başka bir şey getirmedi.

Yansıma ve yanılsamalar kendi gerçekliğinden sıyrıldı. Zamansa büyük kırılmalara uğrayarak en zayıf düşmanları bile hayata geri döndürdü. Çağ değişti, karanlık tüm diyarlardan içeriye sızıp kan ve dehşeti serbest bıraktı.

Karanlığın ve karmaşanın içerisinde tüm umutlar yitirilirken son varis Edna'ya yeniden ışık tutacaktı.

Kaderin elleri, bütün diyarların son şansı tek bir kişiye emanet edildi. Peki ya bu varis kaybedilen geçmişin içinde geleceği kurtarabilecek miydi?

Gölge Ölüm - Bir Eve Dallas Polisiyesi

Nora Roberts

 “Eve Dallas çivi gibi sert, ateş kadar yakıcı.”

Stephen King

ÇOKSATAN LİSTELERİNİN DEĞİŞMEZ İSMİ NORA ROBERTS’TAN POLİSİYE TUTKUNLARINA ÖZEL BİR SERİ…

Cinayet her zaman bir saldırıydı. Fakat koca bir aileyi kendi evinde, kendi yataklarında alçakça ve acımasızca öldürmek kötülüğün bambaşka bir türüydü.

Yasak aşk yok. Bağlantı yok. İpucu yok. Eve Dallas şehrin en iyi polisi olabilir ama Swisher cinayetleri karşısında herkes kadar o da afallar. Bu kez, katiller son teknolojiyi kullanan, hızlı ve hiç iz bırakmadan çalışan profesyonellerdir. Tek hataları, korkup karanlık mutfağın bir köşesine saklanan dokuz yaşındaki kızı fark etmemek olur. Nixie Swisher artık cinayetlerin tek görgü tanığıdır ve kalabileceği güvenli bir yere ihtiyacı vardır. Gölgeler oralarda bir yerdedir.

Eve ona sahip çıkar. Muhteşem ekibi, arkasını kollayan ortağı Peabody ve Roarke’un yardımlarıyla, Eve Dallas gölgelerin ardında kimler olduğunu bulmak için dünyanın dışına çıkmayı bile göze alır. Çünkü o gölgeler Eve’in, Roarke’un ve çocukluğu kâbusa dönmüş

herkesin geçmişindeki gölgelere benzer. Kötülüğün çocukluğa vuran gölgelerine... Şimdi, o gölgeleri hem Nixie’nin hayatından cesaretle hem de insanlığın geçmişinden inatçı bir iyilikle dağıtma vakti.

Işıklar yansın!

Matem Çiçekleri

Beyza Aksoy

“Kozayı korkunç bir hastalık sardı, kelebek artık acıya tutsaktı. O çok korktuğun acı, kelebek; seni sarıp sarmalayacaktı.”

Beyza Aksoy'un kaleminden, Onun Şeytanları ile başlayan serinin son kitabı Matem Çiçekleri...

 Ölümcül 7'li: Canavarlar Dururken Kimin Arkadaşa İhtiyacı Olur ki?

Garth Jennings

CANAVARLARLA DOLU BİR MACERAYA NE DERSİN?

On bir yaşındaki Nelson'ın biricik ablası ve aynı zamanda tek arkadaşı Celeste kayboldu. Annesiyle babası da onu aramaya gidince Nelson'ın dayısı Pogo ile baş başa kalmaktan başka çaresi yoktu. Pogo bir katedralin tesisat işlerini yapıyordu ve Nelson, buranın karanlık dehlizlerindeki mahzende eski bir makineye rastladı. Yedi ölümcül günahın yanlışlıkla ruhundan çıkıp canavarlaşmasına sebep olan tam da buydu. Böylece küçük, çirkin mi çirkin ve huysuz yedi canavar, nereye giderse gitsin Nelson'ı takip etmeye başladı. Ancak aslında hikâye bundan çok daha fazlasıydı. Nelson, kendi canavarları sayesinde akıl almaz maceralara atılacak, sihrin gücüyle tanışacak, bir yandan ablasını bulmaya çalışırken bir yandan da daha önce hiç alışık olmadığı türden bir arkadaşlık deneyimi yaşayacak.

Rekorlar Kitabı

Rıfat Batur

Rekor kırmayı hiç düşündün mü?

En uzun süre konuşma / En çok kaşınma / En çok âşık olma / En hızlı konuşma / En hızlı yemek yeme / En çok gülme / En hızlı sorun çözme…

Superman Klan’ı Dağıtıyor

Yazan: Gene Luen Yang, Çizen: Gurihiru

“Lee ailesinin (ve tabii ki Superman’in) cesareti, her yaştan okura uçabilseler de uçamasalar da tıpkı onlar gibi açık sözlü olma ve adaletsizliğe karşı koyma ilhamını verebilir.”

—Jason Reynolds, New York Times’ın çoksatan listesinde 1 numaradaki All American Boys kitabının yazarı

“Superman’i kendinden bir şeyler bulabildiğin bir karakterhâline getiren şey, Superman Klan’ı Dağıtıyor gibi hikâyeler.”

—Newsweek

1946 yılı. Genç yaştaki Roberta ve Tommy Lee, aileleriyle birlikte Çin Mahallesi’nden ünlü kahraman Superman’in şehri Metropolis’in merkezine taşınıyor. Roberta evde kalmayı tercih ederken Tommy dışarıda hızla arkadaş ediniyor. Daha sonraysa aile, bir gece uyandığında Yanan Haç Klanı’nın evlerini kuşattığını görüyor! Superman duruma müdahale ediyor ancak gizemli bir yeşil taşa maruz kaldığı için zayıf durumda. Roberta ve Tommy, Superman’in Klan’ı dağıtmasına yardım edebilecek mi?

1940’lardaki “Yanan Haç Klanı” isimli radyo tiyatrosundan esinlenen New York Times çoksatan yazarı Gene Luen Yang (American Born Chinese, Boxers and Saints, The Terrifics, New Super-Man) ve çizerler Gurihiru (Avatar: The Last Airbender, The Unstoppable Wasp), bize göçmenlik, güçlüklerle savaşmak ve yurt bulmakla ilgili yıllanmış bir hikâye sunuyor.

Uçuk Kaçık

Rıfat Batur

“Sen büyüyünce ne olmak istiyorsun?”

“Ben mi? Şey...”

“Hadi söyle bakalım: Doktor mu? Avukat mı? Yoksa ressam mı?”

“Ben şey olmaya karar verdim…”

“Eveeet! Ne olacaksın?”

“Ben büyüyünce, manyak olacağım.”