Kitap 30.06.2022 13:11 Güncelleme: 30.06.2022 13:22

Efe Duyan'ın ilk romanı 'Başka' raflardaki yerini aldı

Mimar ve Şair Efe Duyan'ın ilk romanı 'Başka' kitapseverlerle buluşuyor. Empati kurmanın artık bir tercih haline geldiği post-apokaliptik dünyada, İstanbullu bir psikiyatrist olan Oktay'ın heyecan dolu yolculuğunu konu edinen 'Başka' adlı roman, Yitik Ülke Yayınları tarafından okuyucularla buluşuyor.
Efe Duyan'ın ilk romanı 'Başka' raflardaki yerini aldı

Efe Duyan'ın kaleme aldığı ilk romanı ‘‘Başka’’, Yitik Ülke Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Okuyucuları sürükleyici ve sorgulayıcı bir yolculuğa davet eden Başka; bir gecede empati kurma becerisini yitiren insanlığın ilaçla kontrol altına alınmasını, Empati Denge Merkezi’nde çalışan psikiyatrist Oktay Balmumcu’nun empati ilaçlarının yardımıyla toplumun içine düştüğü bu büyük psikolojik yıkımı atlatması için verdiği büyük çabayı anlatıyor.

Başkalarının duygularını yaşamak mümkün mü?

Merak duygusunu sürekli olarak canlı tutan, empatiyi sınırsızca kullanarak özgürleştiren ve “Başka” şekillerde düşünmeye imkan tanıyan roman, keyifli bir okuma deneyimi sunuyor. Başkalarının duygularını yaşamaya olanak sağlayan hikaye; bunun büyük bir özgürlük mü, yoksa kendi kişiliğinden adım adım ödün vermek mi olacağını sorgulatıyor.

Kendi inançlarını sorgulamaya cesaretin var mı?

İstanbullu bir psikiyatrist olan Oktay, bağlayıcılar sayesinde başkalarının duygularını deneyimlemekten büyük heyecan duyan bir empati savunucusudur. Öte yandan, bağlayıcılar tehlikesiz olmaktan uzaktır. Bağımlılık yapmakta ve yüksek dozda alındığında, kişilik kaybına varan ağır sonuçlar doğurmaktadır. Devletin empati yetisi üzerindeki baskısı artarken, Oktay hem geçmişinin sırlarıyla yüzleşecek hem de kendi inançlarını sorgulamaya başlayacaktır.

Toplum yapısı ve insanların ahlak anlayışına faklı bir pencereden bakan Başka romanı, çarpıcı hikayesi ile kitapseverlerin vazgeçilmezi olacak.

Efe Duyan Kimdir?

Sıkça Sorulan Sorular (2016), Tek Şiirlik Aşklar (2012) ve Takas (2006) adlı şiir kitaplarının sahibi olan Efe Duyan Paper Ship (İngiltere, 2013), Avrupa Şiiri Antolojisi Grand Tour (Almanya, 2019) ve 21. Yüzyıl Yenilikçi Şiirler Antolojisi EUROPOESIE’de (İngiltere, 2019) şiirleriyle yer aldı. Şiirlerinden bazıları Almanca, Bosnaca, Bulgarca, Çekçe, Çince, Danca, Estonca, Fransızca, Hırvatça, Hollandaca, İbranice, İngilizce, İspanyolca, İsveççe, İtalyanca, Japonca, Kürtçe, Letonca, Litvanyaca, Macarca, Makedonca, Maltaca, Romence, Slovence, Slovakça, Ukraynaca ve Yunancaya çevrilip yurtdışında yayımlandı. Türk-Amerikan Şiir Günleri, İmgelerin Mozaiği: Uluslararası Gaziantep Şiir Festivali, Uluslararası Çevrimdışı İstanbul Şiir Festivali ve PAGE BREAK Jelgava Şiir Festivali’nin yaratıcılarından olan Duyan, Riga RISEBA Üniversitesi’nde mimarlık dersleri veriyor.