Halkbank web
Ekonomi 27.02.2021 07:16

E-TİCARET SİTELERİ MERCEK ALTINA ALINIYOR

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret platformlarını mercek altına aldı. Bakanlık 12 Mart'ta yürürlüğe girecek e-ticaret piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri düzenlemesi kapsamında vatandaşı mağdur eden e-ticaret platformlarına 50 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezaları kesilebilecek.
E-TİCARET SİTELERİ MERCEK ALTINA ALINIYOR

SELİM ERCAN / ANKARA

Ticaret Bakanlığı’nın 2021 yılında 240 milyar liralık e-ticaret hacmi hedefi ile birlikte bu sektöre yönelik denetimler de artmaya başladı. Yeni dönemde yanlış ve bozuk ürün gönderimi, iade sorunları gibi durumlarda vatandaşı mağdur edenlere yönelik adımlar atılacak. Güvensiz ürün satışı yapan internet sayfalarına erişimin engellenmesine kadar yaptırımlar uygulanabilecek.

500 BİN LİRAYA KADAR PARA CEZASI

Vatandaşı mağdur edenleri nokta atışı tespit edebilmek için sitelerin izlenebilirliği artacak. Yeni sistem ile pazaryeri, üretici firma ve eğer ürün ithalse ithalatçı firma gibi ürünün nereden alındığı kaydedilecek. 12 Mart’ta geçilecek uygulama ile güvensizliği tespit edilen ürünler vatandaştan geri çağrılacak. Bu ürünleri satanlara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezaları kesilebilecek.

‘AYIPLI ÜRÜNE’ KOŞULSUZ İADE

Ayıplı ürünlerle karşılaşıldığında 30 gün içerisinde koşulsuz olarak iade edilebiliyor. Sipariş edilen ürün yerine farklı bir ürün gönderilmesi halinde ise önce satışın yapıldığı site ile görüşülüyor. Mağduriyetin giderilmemesi durumunda Tüketici Hakem Heyeti devreye giriyor. 8 bin 480 liraya kadar olan sorunlu alışverişlerde buraya başvurularak çözüm arayışı başlıyor. Sorunlu alışveriş 8 bin 480 liranın üzerinde olması halinde Tüketici Mahkemesine başvurulması gerekiyor.

27 E-TİCARET SİTESİ GÜVEN DAMGASI ALDI

Elektronik ticarette pazaryeri sistemi son dönemde şikayetlerde başı çekiyor. E-ticarete yönelik şikayet verilerine göre farklı ve bozuk ürün gönderimi gibi ayıplı ürünlere yönelik şikayetler başı çekiyor. 2020 yılının başında hayata geçirilen güven damgası uygulaması da e-ticaret sektöründe kritik bir açığı kapatmıştı. Halihazırda bugüne kadar 27 e-ticaret sitesi güven damgası aldı. Güven damgasını ilk alan e-ticaret platformu ise yerli ve milli e-ticaret platformu PttAVM.com oldu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan daha önce yaptığı bir açıklamada güven damgasına ilişkin, “Güven damgası e-ticarette gizlilik, hizmet kalitesinin sağlanması ve tüketicinin yaşadığı endişelerin giderilmesi konusunda etkin rol oynayacaktır. E-ticaret sitelerinin güven damgası alması ve tüketicilerin güven damgası olan e-ticaret sitelerini tercih etmesi, e-ticaret sektörünün büyümesini sağlayacaktır” açıklamasında bulunmuştu.

E-TİCARET HACMİ 213 MİLYAR LİRA OLDU

Elektronik ticarete ilişkin son verilere göre geçtiğimiz yıl yeni bir rekora imza atılacak. Ticaret Bakanlığı’nın performans programına göre e-ticaret işlem hacmi 2020 yılının tamamında 213 milyar lira olarak gerçekleşti. 2021 yılı hedefi ise 240 milyar lira olarak hedeflendi. E-ticaret yapan işletmelerin ulaşılabilir olması ve verilerin sağlıklı olarak takip edilmesi amacıyla daha önce Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) kurulmuştu. E-ticaret ile ilgili tüm detaylar bu kanal yoluyla takip ediliyor. ETBİS’e kayıtlı site sayısı 24 bin 300’ü geçmiş durumda.