Türkiye - Gündem 16.04.2018 18:39

Dünya Bilinçlendikçe Çocuk Evlilikleri Azalıyor

Çocuk yaşta evlilikler; kamuoyu bilgilendirmeleri, sosyal sorumluluk projeleri, eğitim faaliyetleri ve yaptırımların katkısıyla önemli ölçüde azalıyor.
Dünya Bilinçlendikçe Çocuk Evlilikleri Azalıyor

“Çocuk gelin” konulu Pembe Sandık Sosyal Sorumluluk Projesi ile dikkati çeken YP İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya, UNICEF’in raporuna göre kız çocuklarının erken yaşta evlendirilme oranının son 10 yılda yüzde 15 düştüğünü kaydetti.

Dünyayı çocuklar için yaşanabilir hale getirmenin herkesin görevi olduğunu ve bunu yapabilmek için ortak bilinçle hareket edilmesi gerektiğini belirten Çankaya, şöyle devam etti:

“İnsan haklarını ihlal eden bu sorun; hem çocukları eğitim ve kendini ifade etme gibi özgürlüklerden mahrum bırakıyor, hem de biyolojik ve psikolojik ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. UNICEF’in yayımladığı rapora göre, son 10 yılda 25 milyon çocuk evliliğinin engellenmiş olması çok güzel, ancak halen yılda 12 milyon kız çocuğu zorla evlendiriliyor. Dünyada çocuk yaşta evlendirilmiş yaklaşık 650 milyon kadın yaşıyor. Yaşanan olumlu gelişmelere rağmen bunlar çok büyük rakamlar. Önemli olan çocuk evliliği sorununun tamamen ortadan kalkması. Bu noktada, YP İnşaat olarak başlattığımız çocuk evliliklerini konu alan afiş tasarım yarışmasına gelen eserler bizi umutlandırıyor. Görüyoruz ki, geleceğin mimarları, biricik çocuklarımız bu konuya büyük bir empati duygusuyla yaklaşıyor. Bahsettiğim ortak bilincin oluşması da empati yapmaktan geçiyor.”

Çözüm arayışlarının etkili olabilmesi için kurumların kendi arasında ve halkla ilişkide olduğu, sürdürülebilir bir planlama gerektiğini sözlerine ekleyen Çankaya, “İllerdeki insan hakları kurumlarının resmi olmayan evlilikler konusunda aktif rol almasının yanı sıra, sağlık ve eğitim kurumlarınca da sorunun belirlenip, caydırıcı önlemler alınması ve halkın devamlı bilinçlendirilmesi gerek” dedi.

-PEMBE SANDIK PROJESİ-

YP İnşaat önderliğinde üniversite öğrencileri arasında düzenlenen çocuk evliliği konulu afiş tasarım yarışması  başvuruları 20 Nisan’a kadar devam edecek. Yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler, www.ypinsaat.com.tr/pembesandik adresinden bilgi alıp, tasarımlarını iletebilecek.